Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετά τον εορτασμό των Φώτων και τα φαινόμενα συνωστισμού σε ορισμένες εκκλησίες – με ουρές κυρίως στους εξωτερικούς χώρους για τον αγιασμό παρότι με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, οι ναοί θα παρέμεναν ανοιχτοί για τον εορτασμό των Θεοφανίων με τη συμμετοχή μικρού αριθμού πιστών στη λειτουργία και τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι η απόφαση για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων την εβδομάδα που διανύουμε στόχο είχε να μην επαναληφθεί στα Θεοφάνεια, το λάθος που έγινε με τη συρροή πιστών στην εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου και οδήγησε σε «έκρηξη» κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα, αύξηση των διασωληνωμένων και περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία.

Ανησυχία για φαινόμενα ανυπακοής

Μελετώντας τη συμπεριφορά των πολιτών και τις περιπτώσεις καταστρατήγησης των μέτρων, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για πιθανά φαινόμενα ανυπακοής στα επιβαλλόμενα από την πολιτεία μέτρα, στη λογική του ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή αφενός να είναι κλειστά τα μαγαζιά και να απαγορεύονται οι μετακινήσεις και αφετέρου να αποφασίζει η Εκκλησία, προσαρμόζοντας τα μέτρα κατά το δοκούν.

Και μπορεί η  γενική αρχή να είναι, ότι ο νόμος ισχύει για όλους, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από μερίδα πολιτών που υποστηρίζουν ότι στην πράξη φάνηκε ότι αυτό δεν εφαρμόζεται. Στη λογική αυτή, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κόπωση (μετά από 2 μήνες καραντίνας) μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη χαλαρότητα σε μία κρίσιμη  για την εξέλιξη της πανδημίας περίοδο, όπου οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό καθώς σε αρκετές περιοχές αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Για το λόγο επανεξετάζονται τα αδύναμα σημεία του κυβερνητικού σχεδίου για την αναχαίτιση της πανδημίας, βάζοντας ουσιαστικό φρένο στην κατάχρηση των μετακινήσεων των πολιτών.

Η μη τήρηση των μέτρων έχει επιπτώσεις

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται ραγδαία αύξηση των μολύνσεων. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει πόσο έχει επηρεαστεί το ιικό φορτίο της χώρας μετά τη χαλάρωση των γιορτών και την αύξηση της κινητικότητας που έφτασε το 30%.

Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι τα δείγματα που υπάρχουν, μέχρι στιγμής, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για τη συνέχεια, ιδίως για την Αττική. Αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να επανεκτιμήσει την κατάσταση, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση για παράταση των περιοριστικών μέτρων για μία ή και δύο εβδομάδες ακόμη, δεδομένου ότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία.