Ισχυρές πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση και στο εσωτερικό της για τη διαχείριση του δεύτερου και δυσκολότερου κύματος της πανδημίας, καθώς οι επώδυνες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει και η επιβολή νέων επώδυνων μέτρων που θα ισχύουν από σήμερα προκαλούν αντιδράσεις στην κοινωνία και κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι γαλάζιοι βουλευτές δέχονται πιέσεις από το εκλογικό τους ακροατήριο και καλούνται να επικοινωνήσουν στους ψηφοφόρους τους, ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης γίνεται έγκαιρα και σωστά με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι στενοί επιτελείς του Μαξίμου αντιλαμβανόμενοι τον δύσκολο ρόλο των βουλευτών της ΝΔ κατανοούν ότι ήρθε η ώρα για συσπείρωση. Έτσι, σήμερα ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως στις 12 το μεσημέρι την κοινοβουλευτική του ομάδα που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να τεθεί το κυβερνητικό σχέδιο σε νέα βάση, να δοθεί βήμα στους βουλευτές να τοποθετηθούν και να αναπτυχθεί η πολιτική στρατηγική των επόμενων ημερών. Κατά κοινή παραδοχή, οι τοπικές κοινωνίες «βράζουν», επικρατεί κόπωση στους πολίτες και ισχυρές πιέσεις στην αγορά, καθώς τα «λουκέτα» είναι προ των πυλών.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι, όταν θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά στην τσέπη των πολιτών τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, θα κληθεί να λογοδοτήσει για το πώς αξιοποίησε αποτελεσματικά τον χρόνο και πώς προετοίμασε το έδαφος για τη χειμερινή δύσκολη σεζόν. Ένα μεγάλο ζητούμενο είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικότητας –ειδικά σε μια συνθήκη πολλαπλών κρίσεων (υγειονομικής, οικονομικής, εθνικής)– όπου τα συλλογικά αντανακλαστικά είναι πεπερασμένα.

Το σίγουρο είναι, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει μηνύματα ενότητας, αποφασιστικότητας και σιγουριάς και θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις όποιες κόντρες μεταξύ των βουλευτών, εξηγώντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, όπου τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, πρέπει να είναι συμπαγής και έτοιμη να αντιμετωπίσει τα όποια εμπόδια με επιχειρήματα, πρόγραμμα και στρατηγική, ικανά να πείσουν και τον πιο δύσπιστο ψηφοφόρο. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση και στην κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα έναντι των επιθέσεων που δέχεται από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος η εξουδετέρωση των πολιτικών αντιπάλων και η αντιστοιχία λόγων και έργων.