Στην πάγια θέση της «διάλογος με την Τουρκία μόνο μετά την αποχώρηση του Oruc Reis» και στην ανάγκη κυρώσεων από την ΕΕ επιμένει η Ελλάδα, η οποία πέτυχε να διεξαχθεί σήμερα πολιτική συζήτηση στο ΝΑΤΟ, ενώ βρίσκει νέους συμμάχους στο ΕΛΚ, όπου διαμορφώνεται μέτωπο για πιο σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας, κόντρα στην υποχωρητική πολιτική Μέρκελ και ενόψει της ειδικής Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, οι τουρκικές προκλήσεις θα συζητηθούν σήμερα Τετάρτη στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ. Η πολιτική συζήτηση θα προηγηθεί και θα θέσει τις παραμέτρους για την όποια τεχνική συζήτηση ακολουθήσει στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να ξεκινήσει τεχνική συζήτηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών σε εφαρμογή των προτάσεων Στόλτενμπεργκ χωρίς να χρειαστεί να απολογηθεί σε επίπεδο πρέσβεων στο ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη ισχυρών μελών της Συμμαχίας όπως η Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ, οι όποιες παρατηρήσεις έπονται της πολιτικής συζήτησης, ξεκαθάριζαν κυβερνητικά στελέχη και προσέθεταν ότι: «Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Εν τω μεταξύ χθες στην σύσκεψη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε με τεκμήρια τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, αλλά δεν νοείται πραγματικός διάλογος υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη -ανάμεσά τους όλοι οι Αντιπρόεδροι της ΚΟ του ΕΛΚ- εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Weber εξέφρασε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αμέριστη στήριξή του στις ενέργειες της Ελλάδας που αποσκοπούν στη φύλαξη των ευρωπαϊκών-ελληνικών συνόρων και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΚΟ της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, τόνισε:

«Δεν θα δεχτούμε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή. Στεκόμαστε σθεναρά δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο για την υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους».

«Η αντίδρασή μας πρέπει να δοθεί σε δύο επίπεδα: 1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να προκαλέσει  νέες οικονομικές κυρώσεις. Εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις, ο Ερντογάν πρέπει να χτυπηθεί εκεί που πονάει περισσότερο, στο πορτοφόλι του. 2. Ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τους δεσμούς μας με την Τουρκία. Πρέπει να τερματίσουμε τη διαδικασία ένταξης και να ξανασκεφτούμε μια νέα σχέση βασισμένη στην ιδέα της εταιρικής σχέσης, στην οποία δεν μας κρατούν ομήρους».

«Είναι απαράδεκτο να υποχωρεί η Ευρώπη κάθε φορά που ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας και να παραβιάσει τις μεταναστευτικές μας συμφωνίες. Πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι. Δεν θα εκβιαστούμε».

Μέτωπο στο ΕΛΚ κατά της Τουρκίας- Πίεση στη Μέρκελ

Ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Βέμπερ συγκαταλέγεται στους πολιτικούς της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς που ζητούν μία πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και δεν λησμονεί προφανώς ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν επέμεινε πέρυσι μετά τις ευρωεκλογές να εκλεγεί εκείνος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Spitzenkanditat του ΕΛΚ.

Το θέμα όμως δεν περιορίζεται στην προσωπική αντιδικία του Βαυαρού με την καγκελάριο, αλλά ο Βέμπερ και το προεδρείο του ΕΛΚ εκφράζουν μία όλο και πιο ισχυρή τάση στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Ηγέτες όπως ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έχουν ταχθεί δημοσίως στο πλευρό της Ελλάδας ζητώντας τη λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας. Η πραγματική αιτία της στάσης αυτής αφορά στη δυσαρέσκεια για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, την οποία πολλοί στο ΕΛΚ κρίνουν αναποτελεσματική και θεωρούν ότι έχει καταστήσει την Ευρώπη όμηρο της Άγκυρας.

Έτσι, το θεσμικό όργανο του ΕΛΚ χθες ζήτησε οικονομικές κυρώσεις, αλλά και συνολική αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, προτείνοντας η ΕΕ να βάλει ταφόπλακα στο ενδεχόμενο να γινόταν κάποτε η Άγκυρα πλήρες μέλος και προκρίνοντας μία «ειδική σχέση» ΕΕ- Τουρκίας. Και αυτό την ώρα που η Μέρκελ επιδιώκει πάση θυσία μία αποκλιμάκωση μέχρι την ειδική Σύνοδο Κορυφής ώστε να μην χρειαστεί να επιβληθούν όντως κυρώσεις στην Τουρκία. Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης αφορά βεβαίως στη σύναψη συνυποσχετικού Ελλάδας- Τουρκίας για προσφυγή στη Χάγη, κάτι που επιθυμεί και η Αθήνα, φυσικά με όρους και συγκεκριμένο πλαίσιο.

Τι θα περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία με Γαλλία

Ιδιαίτερα σημαντική είναι βεβαίως η αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν, κατά την οποία θα επισφραγιστεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, με τις υπογραφές να πέφτουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η συμφωνία θα αφορά 18 αεροσκάφη τύπου Rafale, αναβάθμιση των Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, και αγορά πολεμικού υλικού (βλήματα, τορπίλες κτλ.). Για τεχνικούς λόγους μπαίνει στον πάγο επί του παρόντος η συζήτηση για προμήθεια φρεγατών Belharra, αλλά σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ ενδέχεται να δανειστεί η χώρα μας δύο φρεγάτες Fremm.