Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση των δύο Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένων στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε πως η προτεραιότητα διεξαγωγής των τεστ δίνεται στα δημόσια νοσοκομεία και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Επίσης, σημείωσε ότι με τις διατάξεις των άρθρων των δύο ΠΝΠ του Αυγούστου, τακτοποιούνται οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τα εργαστήρια του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων που κάνουν τα τεστ ανίχνευσης της Covid-19 και όχι ιδιωτικών εργαστηρίων.

Σχετικά με την έλλειψη αντιδραστηρίων που παρουσιάστηκε, ανέφερε πως «αρχικά ο αριθμός αντιδραστηρίων που είχαμε παραγγείλει ήταν 90.000. Αυτό τον αριθμό τον αυξήσαμε σε 150.000 και έτσι είχαμε και κάποιο στοκ. Όμως, το ΕΚΕΑ έκανε περισσότερα τεστ από 1.000 που μπορεί να κάνει την ημέρα γι αυτό και δημιουργήθηκε έλλειψη η οποία όμως από σήμερα αποκαθίσταται».

Σημείωσε, πάντως, ότι «30.000 το μήνα είναι η δυνατότητα που έχει η εταιρεία αντιδραστήρων να μας δίνει κάθε μήνα, διότι εξυπηρετεί όλο τον πλανήτη».

Ο υφυπουργός αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι «έχουν σταματήσει να γίνονται τα τεστ στη χώρα», ενώ σχετικά με την τιμή του κάθε τεστ που διεξάγεται είπε ότι «πολλές φορές τα νοσοκομεία έχουν μηχανήματα με αντιδραστήρια που είναι πολύ ακριβά. Το αντιδραστήριο στο ΕΚΕΑ ήταν 13 ευρώ και ήταν η καλύτερη τιμή που υπήρχε στην αγορά».

Σημείωσε πως η συνολική δυναμικότητα της χώρας για τεστ, «διαμορφώνεται από το άθροισμα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», ενώ ειδικά για τα τεστ που δόθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια και αποτέλεσε αντικείμενο οξύτατης κριτικής από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός είπε και αυτά «διενεργούνται με τη μέθοδο της δεξαμενοποίησης, που σημαίνει, ότι έχουμε μειωμένο κόστος ανά δείγμα, που φτάνει τα 10 ευρώ το δείγμα. Επομένως, ούτε 50, ούτε 60, ούτε 70 ευρώ, τα οποία ακούστηκαν, είναι οι τιμές που πληρώνει το δημόσιο για κάθε τεστ».

Μάλιστα, επισήμανε πως αρχικά στην πρώτη φάση της πανδημίας τα τεστ ήταν ακριβά, αλλά πλέον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και είμαστε σε θέση όχι μόνο να έχουμε δεκαπενταπλασιάσει σχεδόν τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων, έχουμε πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων, έχουμε μειώσει κατά πέντε φορές το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος από τα 50 και πάνω ευρώ, δηλαδή, το έχουμε φτάσει στα 10 και έχουμε εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια όλων των αντιδραστηρίων».

Αναφορικά με τα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις των επιτροπών.

ΣΥΡΙΖΑ: Το success story της κυβέρνησης κατέρρευσε

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι «η χώρα δεν έμεινε ασφαλής και το success story της κυβέρνησης κατέρρευσε». Είμαστε είπε «σε μία φάση πολύ αυξημένης συρροής κρουσμάτων, όχι επιθετικής, αλλά σταθερά υψηλής, όπου αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, διότι έχουν τετραπλασιαστεί από την αρχική φάση του καλοκαιριού και βεβαίως, αυξάνονται, δυστυχώς και οι θανόντες».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ούτε για το υγειονομικό κομμάτι, ούτε για την αντιμετώπιση των συνεπειών σε όλους τους άλλους τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής. Ειδικά για την πληρωμή δαπανών από τα νοσοκομεία σε ιδιωτικά εργαστήρια για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως αυτό «δείχνει την τραγική διαχείριση του υπουργείου».

Και εξήγησε: «Σε οργανωμένη Πολιτεία, σε μία περίοδο που ήταν αναμενόμενο διεθνώς ότι θα υπάρχει έξαρση κρουσμάτων -και εννοώ το pic της καλοκαιρινής περιόδου και τις αρχές του Σεπτέμβρη με το άνοιγμα των σχολείων και με την επιστροφή των εκδρομέων με το πέρας των διακοπών- δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόνοια για επαρκή αριθμό διαγνωστικό τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα. Και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, να δηλώνει αδυναμία, να κάνει διαγνωστικά τεστ όταν ο ιδιωτικός τομέας έχει αυτή τη δυνατότητα».

Επίσης, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη διαχείριση» και τόνισε: «Είναι μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και δεν έχουμε πάρει την παραμικρή απάντηση μέχρι σήμερα».

Στο ίδιος μήκος και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, ο οποίος αναφερόμενος στις διατάξεις της ΠΝΠ για την προμήθειες ανταλλακτικών του ΕΚΑΒ, είπε ότι «εάν και η κυβέρνηση είναι πλέον 14 μηνών, δεν έχει κάνει τίποτα με τους διαγωνισμούς για τα 60 και 30, αντίστοιχα, ασθενοφόρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Επανέφερε την κριτική του για την συμμετοχή του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη στην Επιστημονική Επιτροπή, ενώ χαρακτήρισε τις παρατάσεις στις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο προσωπικό φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας ως πολύ πονηρές.

Αναφορικά με τις ΜΕΘ, τόνισε: «Εγώ ήρθα την πρώτη μέρα και σας είπα πώς θα τις αυξήσουμε. Εγώ σας προκαλώ τώρα να δώσετε κατάλογο σε ποια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή έχετε πραγματικά αυξήσει τις ΜΕΘ και με πόσα κρεβάτια. Καθώς το θέμα είναι αυτές να μπορούν να λειτουργήσουν. Όχι απλά να έχουν ντανιάσει αναπνευστήρες στα υπόγεια στα σελοφάν από δωρεές ή από οτιδήποτε άλλο»

Μάλιστα, ο κ. Πολάκης προέβλεψε πως «μαζί με τη γρίπη, που θα υπάρξει το Νοέμβρη και μετά, τότε, “θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα”» και προέτρεψε «Κινηθείτε γρήγορα. Τα μηχανήματα δεν δουλεύουν μονάχα τους».