«Δεν είναι να πανηγυρίζετε κύριοι της κυβέρνησης με τα οικονομικά στοιχεία που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό και τα οποία δεν προέκυψαν από την πανδημία κορονοϊού, αλλά νωρίτερα, από τους πρώτους μήνες που αναλάβατε τη διαχείριση της χώρας» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης με τον Covid-19.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «σήμερα κάνατε άλλη μία λαθροχειρία εδώ, στη Βουλή. Μας είπατε ότι είμαστε καλύτερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την ύφεση. Υπολογίζετε την ύφεση στο εξάμηνο του 2020, γιατί έτσι σας βόλευε και όχι ανά τρίμηνο. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με ύφεση της τάξης του 15,2%. Πανηγυρίζετε επειδή έχουμε την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση της οικονομίας γίνεται επίσης αντιληπτή ακόμη και εάν περπατήσει κάνεις στην αγορά και συνομιλήσει με επιχειρηματίες. «Έχετε διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Βγαίνουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και λένε ότι για την ανεργία φταίνε οι νέοι που δεν ξέρουν να συντάσσουν βιογραφικά και δεν γκουγκλάρουν στο Ίντερνετ για να βρουν δουλειά.

Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα, μειώνει το δώρο Χριστουγέννων, καθυστερεί την αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2021 η οποία έχει ήδη ακυρωθεί για φέτος, κι ας την είχε υποσχεθεί προεκλογικά, παρατείνει το καθεστώς αναστολής συμβάσεων δηλαδή την επιδότηση της ανεργίας, παρατείνει το αποτυχημένο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μειώσεων μισθών επί της ουσίας και μετατροπής της πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής εργασία, επεκτείνει τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης με μονομερή απόφαση των επιχειρήσεων, επιτρέπεται τις ελεύθερες απολύσεις για εποχικούς εργαζόμενους».