Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε την Παρασκευή (28/08) τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας και όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στη γειτονική χώρα, ο Ερντογάν ανέφερε στον Στόλτενμπεργκ πως είναι υπέρ του διαλόγου και της λύσης που θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι όλοι κερδισμένοι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να κάνει λόγο για χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερντογάν είπε στον Στόλτενμπεργκ πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της παντού. Παράλληλα, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ μπορεί, όλη αυτήν την περίοδο, να αναλάβει τις ευθύνες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα – Η Ε.Ε. δεν μπορεί να απαιτεί να σταματήσουμε»

Πάντως, νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από τη χώρα να σταματήσει τις γεωλογικές έρευνες στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καλεί την Ε.Ε. να μην υποστηρίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Η γειτονική χώρα ανακοίνωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έντιμος και αμερόληπτος μεσολαβητής μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας για την επίλυση της κατάστασης στη Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η αιτία της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με τις μαξιμαλιστικές και κατά του διεθνούς δικαίου ενέργειες και απαιτήσεις τους. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε αυτούς τους δύο, που προσπαθούν να αγνοήσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.

Η ΕΕ υπερβαίνει τα όριά της με το να επικρίνει τις δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα μας και με το να απαιτεί να τις σταματήσουμε. H ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ενάντια στο διεθνές δίκαιο, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος αρχιπέλαγος. Δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία τα ελληνικά νησιά, και ειδικά το Καστελόριζο, να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τη διπλωματία, αλλά όταν η ΕΕ προσφεύγει στη γλώσσα των κυρώσεων δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, ίσα ίσα αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία, παρά το ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παράνομες συμμαχίες, θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικά της συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων.

Εάν υπάρχει βούληση για μια ειλικρινή λύση, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει και ότι όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς δεν πρέπει να κάνουν λάθος υπολογισμούς. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ θέλει λύση στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να γίνει ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής».

Έντονες επικρίσεις δέχθηκε η Τουρκία στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βερολίνο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις των Άνγκελα Μέρκελ, Ζοζέπ Μπορέλ και Χάικο Χαας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, μάλιστα, να τονίζει πως η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα, στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ. «Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες».