Αντιπαράθεση στη Βουλή – Μιχαηλίδου σε Φωτίου: Μην κουνάτε παρά πολύ το κεφάλι σας

«Τις αποφάσεις για αναδοχές και τεκνοθεσίες θα τις παίρνει το Δημόσιο και όχι οι ιδιωτικοί φορείς»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:48
09/07/2020
Αντιπαράθεση στη Βουλή - Μιχαηλίδου σε Φωτίου: Μην κουνάτε παρά πολύ το κεφάλι σας
7
loading

Σε υψηλούς τόνους μίλησε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διαδικασία και τα στάδια μέχρι την τελική τοποθέτηση του κάθε παιδιού σε οικογένεια, όταν άκουσε την προκάτοχό της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου να διατυπώνει υπαινιγμούς ότι δρομολογείται αλλαγή του νόμου που η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε για την υιοθεσία και την αναδοχή το 2018, ενδεχομένως για την εμπλοκή ιδιωτικών φορέων στη διαδικασία.

«Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε ιδιωτικούς φορείς στο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας. Εμείς τους βγάλαμε από το Εθνικό Συμβούλιο. Αποφάσεις για τα παιδιά θα παίρνει το δημόσιο», ξεκαθάρισε η κα Μιχαηλίδου.

«Το όραμά μας για μια νέα πολιτική, για την αναδοχή και την υιοθεσία, είναι παιδοκεντρικό» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας. «Στόχος ήταν και παραμένει η αποκατάσταση των 1.747 παιδιών που διαβιούν σε ιδιωτικές, δημόσιες και εκκλησιαστικές δομές παιδικής προστασίας. Στόχος μας είναι να συνδεθούν με την κατάλληλη, γι' αυτά, οικογένεια», είπε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η υφυπουργός είπε ότι ο Ν. 4538/2018 κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση διότι επικαιροποίησε το θεσμό της αναδοχής και θέσπισε ένα μητρώο για τα παιδιά, ένα μητρώο για τους υποψήφιους γονείς και ένα για τους υποψήφιους αναδόχους.

«Ο νόμος αυτός λοιπόν έκανε το πρώτο βήμα, σε έναν τομέα που δεν έχει καμία μα καμία πολυτέλεια κομματικών αντιπαραθέσεων. Όλοι μαζί πρέπει να προασπίσουμε το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου και επισήμανε ότι το νόμο αυτό τον οποίο είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, τον ψήφισε και η παράταξη της ΝΔ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι προσδοκίες που συμπύκνωσε αυτός ο νόμος, διαψεύστηκαν στην πράξη διότι η σημερινή κυβέρνηση «βρήκε ένα πλαίσιο καλών προθέσεων αλλά ανεφάρμοστο», καθώς το μητρώο ανηλίκων ήταν «ένα άδειο κέλυφος» αφού τον Ιούλιο του 2019 είχε μόλις 91 καταχωρίσεις από δύο δομές, σε σύνολο 82 δομών παιδικής προστασίας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

«Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, το κράτος δεν γνώριζε πόσα παιδιά φιλοξενούνται στις δομές που έχει υπό την εποπτεία του. Η εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων, ενώ προβλεπόταν, και σωστά, ως αναγκαία προϋπόθεση ώστε οι γονείς να ενταχθούν στο μητρώο υποψήφιων γονέων, δεν είχε ξεκινήσει πουθενά στην επικράτεια», είπε η Δ. Μιχαηλίδου.

Τόνισε δε ότι «σήμερα, έξι μήνες μετά την εκδήλωση του περασμένου Δεκεμβρίου στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού, όλα για όσα είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, έγιναν πράξη σε συντομότερο χρονικό διάστημα».

Χρονοδιάγραμμα

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που η υφυπουργός αναφέρθηκε στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος για το οποίο είχε δεσμευτεί η παρούσα κυβέρνηση.

«Είχα δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια των υποψήφιων αναδόχων και γονέων, τον Σεπτέμβριο του 2020. Ξεκίνησαν τον Μάιο. Καταφέραμε, εν μέσω πανδημίας και εκπαιδεύσαμε εκπαιδευτές και γονείς σε όλη την Επικράτεια. Ήταν πολύ ουσιαστικό όλοι οι γονείς να έχουν την ίδια ημερομηνία έναρξης της εκπαίδευσης.

Δεν ήταν δυνατό οι γονείς να έχουν εκπαιδευτεί στη μια περιφέρεια αλλά όχι σε μια άλλη -και έτσι οι πρώτοι να έχουν προβάδισμα για την ένταξή τους στο σύστημα για να υιοθετήσει ένα παιδί», είπε η Δ. Μιχαηλίδου.

Και πρόσθεσε: «Είχα δεσμευτεί ότι η πρώτη σύνδεση παιδιών και υποψηφίων γονέων, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα, θα υλοποιούνταν το φθινόπωρο του 2020.

Τελικά έγινε πράξη την περασμένη Δευτέρα και χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα αποτελέσματα αυτής της σύνδεσης.

Έχουμε 202 παιδιά τα οποία συνδέθηκαν με υποψηφίους γονείς και υποψηφίους αναδόχους. Κάμψαμε αντιστάσεις και αψηφήσαμε τις δυσκολίες της πανδημίας για να καταστήσουμε τη διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας λειτουργική. Πρωτίστως για όλα τα παιδιά που είναι κρίσιμο να μεγαλώσουν σε οικογενειακό περιβάλλον».

Η κ. Μιχαηλίδου μίλησε στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών μέσων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης στο οποίο έχουν περιληφθεί και διατάξεις για τη διασύνδεση του Εθνικού Μητρώου Υποψήφιων Θετών Γονέων και του Εθνικού Μητρώου Υποψηφίων Αναδόχων με το Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων.

Αντιπαράθεση με Θ. Φωτίου

«Όσα είπατε, κυρία υφυπουργέ, δεν χρειάζονταν διάταξη στο νομοσχέδιο. Είναι απλή εγκύκλιος του γενικού γραμματέα», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος έχει ήδη εκδοθεί από τις 3 Ιουλίου και περιλαμβάνει οδηγίες για τη σύνδεση των μητρώων.

Η κ. Φωτίου εκ προοιμίου, αναφέρθηκε στα βήματα ψηφιοποίησης του συστήματος που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, βήματα που, όπως τόνισε, οδήγησαν σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο υπουργείο.

«Αφού λοιπόν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος, προς τι η τροπολογία του νόμου του 2018, αν δεν είναι ύποπτη;», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε αν οι αλλαγές που επέρχονται στον νόμο του 2018, προχωρούν για να εμπλακούν ΜΚΟ, ιδιωτικά ιδρύματα κ.λπ., στη διαδικασία της σύνδεσης.

«Εμείς δώσαμε στο Πανεπιστήμιο Θράκης να φτιάξει τα μαθήματα για υποψήφιους γονείς, για εκπαιδευτές γονέων και για το ΣΚΛΕ (Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος). Τι το κάνατε αυτό το πρόγραμμα;», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση της Θεανώς Φωτίου προκάλεσε την αντίδραση της υφυπουργού Εργασίας. «Ξέρετε, κ. Φωτίου, δεν δίνουμε εμείς στο υπουργείο τα παιδιά με εγκύκλιο. Τα παιδιά δεν δίνονται με εγκύκλιο.

Η εγκύκλιος ήταν αποσαφηνιστικές οδηγίες που δίνονται στους κοινωνικούς λειτουργούς. Μην κουνάτε παρά πολύ το κεφάλι σας […] Λοιπόν τα παιδιά εμείς δεν τα δίνουμε εγκύκλιο, πρέπει να έχουνε νομική βάση.

Δεν μπορεί ο καθένας, δεν μπορεί τα ιδιωτικά συμφέροντα να μπαίνουν στη μέση και να ερμηνεύουν εγκυκλίους κατά το δοκούν. Χρειάζεται νομική βάση», είπε η υφυπουργός.

Ως προς το υπαινιγμό για την εμπλοκή ιδιωτικών φορέων στη διαδικασία που διατύπωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Θα είναι το Δημόσιο και τίποτα άλλο. Αυτοί που έβαλαν ιδιώτες στο ΕΣΑΝΥ (Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχών και Υιοθεσίας) ήσασταν εσείς! Εμείς τους βγάλαμε.

Στο ΕΣΑΝΥ, για να ξέρει και ο κόσμος που ακούει, ήταν η δική μας κυβέρνηση που έβγαλε τους ιδιωτικούς φορείς απέξω . Δεν δεχόμαστε καμία ιδιωτική συμπλοκή.

Ιδιωτικοί φορείς θα έρχονται μόνο κατόπιν προσκλήσεως του ΕΣΑΝΥ να τους ακούμε. Θα ακούγονται. Δεν θα παίρνουν αποφάσεις. Αποφάσεις για τα παιδιά παίρνει το Δημόσιο».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Τειρεσίας

  Αρκετά τα έκανες μαντάρα Κα ΦΩΤΙΟΥ, ΣΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΟΥ. ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝ ΟΙ ΙΔΙΏΤΕΣ.

 2. avatar Η κριση

  Ειναι παντα εκ του αποτελεσματος ανεξαρτητως βιογραφικου ..

 3. avatar θορπ.

  Κυρία υπουργός λίγο σεβασμό στην εν τω λόγο βουλευτή δεν βλάπτει !
  Η κυρία έχει ιστορική αναδρομή ως φοιτήτρια απο το έτος 1965 ως και σήμερα
  Το έτος 1972 διορίστηκε καθηγήτρια κατόπιν υπόδειξης στο ΕΜΠ !
  Το έτος 1973 είχε ενεργό δράση στην ανατροπή της χούντας του Μαρκεζίνη !
  Το 1974 κοιτούσε απο μακριά την ματωμένη Κύπρο !
  Εκ τότε αγωνίστρια με σθένος ! Με συνταγές σάντουιτς και γεμιστά καταπολέμησε την παιδική φτώχεια , όλα τα παιδιά είχαν μια μερίδα να ταιζουν τα σκυλιά τους !
  Respect pls never again catch she was longer history !

 4. avatar athina8888

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΝΑΔΟΧΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΔΕΣΜΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!!!!

 5. avatar Η ακροδεξιά κυρία θα έπρεπε να ξέρει ότι στα παρά πολλά

  χρόνια πού κυβέρνησαν σχεδόν πενήντα τά παιδιά μεγάλωναν μέσα σε ιδρύματα ενώ υπήρχαν άτεκνες και καλές οικογένειές να μεγαλώσουν με θαλπωρή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγιναν βήματα θα μπορούσαν περισσότερα και σε αυτή την χώρα από το σχόλιο κατάλαβα ότι ενδιαφέρει περισσότερο ποιος η ποια είναι όμορφη και όχι η ουσία της πολιτικής ευτυχώς η υφυπουργός τον τελευταίο καιρό μιλάει πολύ λίγο γιατί όσο μιλουσε..
  ....

  1. avatar Κατι

   Λαθος καταλαβατε κυρια μου Και η κοπελλα δεν ειναι ακροδεξια Και σταματηστε τις ταμπελες και τους χαρακτηρισμους Ξερετε αραγε τι θα πει ακροδεξια ? Δε θελω να σας θυμησω..

 6. avatar Κοπελλα μου

  Ομορφη βραστη τη μανταμ με τα γεμιστα Ετσι τα ξερει ετσι τα λεει..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει