Την ανάγκη να επιτευχθεί οριστική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στον Ιούλιο, θα θέσει κατά τη σημερινή τηλε-συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα καλέσει επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Τα δύο αυτά ζητήματα είχε θέσει ο κ.Μητσοτάκης τόσο προχθές κατά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ εστάλη και το μήνυμα προς τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ και τον επικεφαλής των συντηρητικών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ ότι θα πρέπει και η Ευρωβουλή να πιέσει προκειμένου να κλείσει το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειωτέον πάντως ότι ο Βέμπερ υποστηρίζει ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ ευρώ και δανείων ύψους 250 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν, θα πρέπει να συνδέονται με αυστηρούς όρους.

Ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε επίσης στη Σύνοδο του ΕΛΚ και θα το θέσει και σήμερα, να μην κοπούν χρήματα από το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, δύο ζητήματα που ενδιαφέρουν προφανώς ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Πάντως σήμερα δεν αναμένεται να υπάρξουν συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής καθώς άλλωστε συνεδριάζει για άλλη μία φορά με τηλεδιάσκεψη λόγω κορονοϊού. Η πρώτη δια ζώσης (αλλά φυσικά με όλα τα μέτρα πρόληψης) συνάντηση των ηγετών της ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και εκεί πια θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Ο κ.Μητσοτάκης όμως θα ζητήσει επίσης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ -όπως ζήτησε και από το ΕΛΚ- να υπάρξει μία ουσιαστική ευρωπαϊκή αντίδραση στην τουρκική προκλητικότητα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μία υποψήφια προς ένταξη χώρα να απειλεί δύο κράτη- μέλη, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο τραπέζι της Συνόδου αναμένεται να τεθεί και το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη». Η δυσαρέσκεια της Αθήνας για το γεγονός ότι η ΕΕ φαίνεται αδύναμη στην εφαρμογή των αποφάσεων της, είναι εμφανής. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η Τουρκία φέρεται να έχει έλθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για συνεργασία στη Λιβύη. Την ίδια στιγμή βεβαίως η Γαλλία έχει καταγγείλει στο ΝΑΤΟ επιθετικούς ελιγμούς τουρκικών φρεγατών με στόχο γαλλικό πολεμικό πλοίο, που συμμετείχε σε επιχείρηση για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε έρευνα για να καλμάρει το Παρίσι.

Η Γαλλία αποτελεί τον πιο ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο απέναντι στην Τουρκία, λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος του Παρισιού για τη Λιβύη, και αυτό αναμένεται να εκφραστεί και σήμερα.