Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή επεφύλασε οικονομικές ειδήσεις, με διευκολύνσεις φορολογικές και ασφαλιστικές, αλλά εξελίχθηκε και σε μία ιδεολογική διαμάχη με τον Αλέξη Τσίπρα, με διακύβευμα το χώρο του κέντρου ή το λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ έναντι της κριτική ΣΥΡΙΖΑ για νεοφιλελευθερισμό, λέγοντας πως έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και στη δευτερολογία του έκανε σαφή και την πολιτική του στόχευση, θέλοντας και να αποδομήσει τα ανοίγματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κεντροαριστερά.

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας, η οποία υποστήριξε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:

«Αυτά που τα κάνουμε εμείς, που μας λέγε νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των ελίτ, έρχονται και συγκρούονται με το κεντρικό σας αφήγημα. Και μετά απορείτε γιατί ο λεγόμενος χώρος του πολιτικού κέντρου, ο μεσαίος χώρος έχει καταληφθεί πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία. Και αναρωτιέστε γιατί τα οποία ανοίγματα κάνετε στην κεντροαριστερά στη σοσιαλδημοκρατία πέφτουν ουσιαστικά στο κενό».

Και πρόσθεσε: «Ξέρετε όλοι κρινόμαστε τελικά για τις πολιτικές μας και αν αυτή η κυβέρνηση έχει σήμερα μία αναγνώριση από την ελληνική κοινωνία, είναι διότι κάνει περισσότερα από αυτά που λέει και διότι ενδιαφέρεται για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία χωρίς διακρίσεις και την εποχή της κρίσης στρέφει πρώτα το βλέμμα της στους πιο αδύναμους».

Επανέλαβε πως: «Όταν επιλέξαμε την οριζόντια επιδότηση της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το κάναμε με μία λογική η οποία ήταν σχεδόν σοσιαλιστική. Εσείς προτείνατε ποσοστό επί του μισθού ή και ολόκληρο το μισθό- ανέξοδα είναι για σας, μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Εμείς είπαμε: Όχι. Και ο εργαζόμενος των 5.000 ευρώ και ο εργαζόμενος των 600 ευρώ, το ίδιο ποσό θα πάρει. Με αυτό τον τρόπο στηρίξαμε τους πιο αδύναμους, εις βάρος αυτών οι οποίοι είχαν υψηλότερους μισθούς».

Ο πρωθυπουργός επίσης σχολίασε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσατε μία κατάσταση τραγική στην οικονομία και του έθεσε το ερώτημα: «Έχετε καταλάβει κΤσίπρα, ότι ο πλανήτης ολόκληρος περνάει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ‘30;».

Τόνισε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή κρίση. «Είναι μία παγκόσμια συμμετρική κρίση, που αφορά όλους και όλοι θα κριθούμε τελικά απολογιστικά για το πόσο λιγότερο επώδυνη θα είναι αυτή η κρίση και πόσο γρήγορη θα είναι η ανάκαμψη, η οποία θα την ακολουθήσει. Αυτό είναι το μέτρο της επιτυχίας μας. Δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Φαντάζομαι ότι όλοι μας σε αυτή την αίθουσα ευχόμαστε η κρίση να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη, όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη και η ανάκαμψη να έρθεις όσο πιο σύντομα. Αλλά σήμερα αντιμετωπίζουμε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», είπε ο κ.Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό.

«Ηρεμήστε κ.Τσίπρα, δε θα γίνουν εκλογές»

Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του απευθύνθηκε στον κ.Τσίπρα:

«Κλείνω με μία αναφορά στον εφιάλτη σας. Γιατί έτσι προσωπικά τον εκλαμβάνω. Δίνετε μερικές φορές την εντύπωση ότι ξυπνάτε κάθε προς το βράδυ και λέτε:”Εκλογές. Τι θα γίνει, αν γίνουν εκλογές. Και αυτός ο πανικός είναι διάχυτος και σε σας και στα στελέχη σας. Μα ηρεμήστε κ.Τσίπρα. Μπορώ να αποκαταστήσω την ηρεμία του ύπνου σας και να διασφαλίσω ότι θα πάτε διακοπές άνετα το καλοκαίρι. Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Μπορείτε λοιπόν να μην έχετε αυτή την ανησυχία και εσείς και τα στελέχη σας. Η χώρα δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση εκλογές Η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο το οποίο προτίθεται να επενδύσει. Ο κεντρικός πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής ως προς την ανάγκη η χώρα αυτή να μεταμορφωθεί μέσα από ένα μεγάλο κύμα μεταρρυθμίσεων, δεν έχει αλλάξει, αν και κάποιες προσαρμογές στο σχέδιό μας προφανώς και θα γίνουν. Μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας και να δώσουμε όλοι μαζί ξανά εκλογικό ραντεβού το 2023. Μέχρι τότε έχετε ακόμη τρία χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση».