Σε αναλυτική του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρεται στην νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη από την κρίση του κορονοϊού, και στους καταλληλότερους τρόπους για να στηριχθούν οι κοινωνίες και οι οικονομίες των χωρών μελών της Ένωσης.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του ιού στην Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος -ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται, πιθανότατα, για το καλύτερο παράδειγμα ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου- τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινήθηκε έγκαιρα και δυναμικά» και πως «η χώρα υιοθέτησε όλα τα αναγκαία μέτρα».

Στη συνέντευξη προς την εφημερίδα της Ρώμης, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον ιταλικό λαό και προσθέτει: «Η ιταλική κυβέρνηση και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, στον οποίο έλαχε ο κλήρος να χειριστεί αυτήν την τραγωδία, επέδειξε υψηλό αίσθημα ευθύνης και ηγετικότητας. Αυτήν την ώρα το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες γειτονικές χώρες, μπαίνουν στην άκρη οι όποιες διαφορές, παραμερίζεται το “εγώ” και κυριαρχεί η ενότητα και το “εμείς”. Μέσα από αυτήν την κρίση γεννιέται μια πιο ανθρώπινη κοινωνία».

Σχετικά με τη θέση των χωρών του ευρωπαϊκού Nότου υπέρ της υιοθέτησης ευρωομολόγων για να ξεπεραστεί η κρίσιμη αυτή στιγμή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντά στην Il Messaggero: «Αυτή η συζήτηση είναι πολύ βαθύτερη από την οικονομία. Το ευρωομόλογο, δεν ξέρω τι τύχη θα έχει, αλλά ως ιδέα και πρόταση αντανακλά την αλληλεγγύη και εφόσον υιοθετηθεί, ενόψει των δραματικών οικονομικών επιπτώσεων που αναπόφευκτα θα έρθουν, θα βοηθήσει τις χώρες που έχουν δεχτεί απανωτές κρίσεις, οικονομική, προσφυγική και υγειονομική, να σταθούν στα πόδια τους. Κάτι, που μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσει συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Διαφορετικά θα είναι μία από τις αιτίες, που θα αποδυναμώσουν τη συνοχή της Ευρώπης».

Ερωτηθείς για τη στάση της Ολλανδίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε: «Θα περίμενε κανείς από τους Ολλανδούς να έχουν πιο ανοιχτό ορίζοντα στον τρόπο που βλέπουν την οικονομία. Είναι αφελές να πιστεύουν ότι οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, δεν θα την επηρεάσουν.

Όσο για τη Γερμανία, η εκτίμησή μου είναι ότι η συγκυρία αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για την ίδια, με την ισχυρή της οικονομία και το πολιτικό της βάρος, να λειτουργήσει ως συνεκτικός κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας, και από πολιτικής και ιστορικής πλευράς να αφήσει πίσω τις μεταπολεμικές μνήμες, που όπως απέδειξε και η οικονομική κρίση, εύκολα επανέρχονται. Η Γερμανία οφείλει τις επιτυχίες της στη σκληρή προσπάθεια του γερμανικού έθνους, αλλά και στη στήριξη που απλόχερα της έχει δώσει, τις τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των ευρωπαϊκών εθνών».

Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο Έλληνας πρώην επίτροπος θεωρεί πως «είναι βέβαιο ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει» και ότι «συστήθηκε σε καιρούς, που σε ένα μεγάλο βαθμό απαιτούσαν νοικοκύρεμα της ευρωπαϊκής οικονομίας». Η άποψή του είναι ότι «στο μέλλον σίγουρα θα χρειασθούν νέοι κοινοί κανόνες για τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μόνο που τους κανόνες θα πρέπει να τους αποφασίσουμε όλοι μαζί, και στην οικονομία θα μιλάμε για πολλά χρόνια για την προ του Covid-19 και μετά εποχή».

Τέλος, αναφορικά με το μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για το Καθολικό Πάσχα, ο Δημήτρης Αυραμόπουλος δηλώνει ότι «ο ποντίφικας μέσα από το μήνυμά του αυτό, βλέπει πέρα και πάνω από τη συγκυρία και αυτό που σημειώνει είναι ότι οι εγωισμοί και τα προσωπικά συμφέροντα μικραίνουν τη σημασία των μεγάλων ευκαιριών για μια πιο συνεκτική και ανθρώπινη κοινωνία. Και βέβαια, η αρχή γι’ αυτό δεν είναι παρά η αλληλεγγύη».

«Εκτιμώ ότι αυτό είναι δυνατόν, γιατί η πανδημία, πέρα από την ανθρώπινη τραγωδία, μας έστειλε ένα μήνυμα για περισσότερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Οι πολίτες αυτό το νοιώθουν, η αντίληψη εξουσίας έχει αλλάξει», εξήγησε καταληκτικά στην ιταλική εφημερίδα.