Κύκλο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων ξεκίνησε, από το πρωί, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά τη σύλληψη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, καθώς και βουλευτών του κόμματος.

«Αυτήν τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και συναίνεση απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ζήτημα, ώστε να δοθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα, λύσεις και απαντήσεις σε πολλά προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει» δήλωναν κύκλοι από το γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι η Βουλή θα αντιμετωπίσει τα θέματα που έχουν ανακύψει με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως η παρουσία τους, η καταβολή ή μη της βουλευτικής τους αποζημίωσης, αλλά και ό,τι έχει σχέση με τα προνόμια των βουλευτών, μετά τις 7 Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής.

Όλα πάντως τα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής θα τεθούν στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, τη μεθεπόμενη Πέμπτη.

Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι χωρίς να υπάρχει αμετάκλητη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, δεν τίθεται κανένα θέμα για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως προς την παρουσία και τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές εργασίες.

Σε ερώτηση αν μπορούν να ψηφίζουν οι έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσω επιστολικής ψήφου, ανέφεραν ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, όμως δικαστικές πηγές σημείωναν ότι μπορούν να επικαλεστούν λόγους υπέρτατου καθήκοντος και να τους δοθεί άδεια από τις φυλακές για να παραστούν σε ψηφοφορίες της Βουλής, εφόσον βεβαίως έχει εγκριθεί το αίτημά τους από τις εισαγγελικές Αρχές.

Αναφορικά με τη μη καταβολή της βουλευτικής αποζημίωσης σε βουλευτές που είναι υπό κράτηση, τονίστηκε ότι η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής δεν έχει σχέσεις ούτε με μισθούς βουλευτών ούτε με παρουσίες. Σημειώνεται ότι η περικοπή βουλευτικής αποζημίωσης μπορεί να γίνει μετά από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες.

Ακόμα, οι ίδιοι κύκλοι εξήγησαν ότι εφόσον η σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αφορούσε αυτόφωρο για ποινικά αδικήματα, ορθώς συνελήφθησαν χωρίς να προηγηθεί η άρση ασυλίας τους από τη Βουλή.

Αναφορικά με τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι ορθώς δόθηκε η άδεια, από τη στιγμή που υπήρχαν φήμες είτε ότι κρυβόταν ο βουλευτής Χρήστος Παππάς, είτε ότι έκρυβαν όπλα και επισήμαναν ότι όλα έγιναν παρουσία εισαγγελέα