Τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής αναδεικνύουν με δηλώσεις τους στο «Βήμα» οι πολιτικοί αρχηγοί, ορθώνουν μέτωπο κατά του ναζισμού και του νεοφασισμού και καλούν τους πολίτες να προασπίσουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

«Η ανοχή απέναντι στη βία και τη βιαιότητα, εξοντώνει και ευτελίζει τη δημοκρατία» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή είναι «μια εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί με πρόσοψη και προκάλυμμα πολιτικού κόμματος. Αυτό δεν αφορά τους απλούς ψηφοφόρους, αλλά την ηγεσία και τα δικτυωμένα ενεργά μέλη. Η ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί».

«Η δημοκρατία που σου επιτρέπει να διαφωνείς πρέπει να προστατεύεται και άρα να αμύνεται» υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος.

«Πρώτιστη προτεραιότητα είναι η συνεννόηση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, για τη συγκρότηση μετώπου αντιμετώπισης του φασιστικού κινδύνου» σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και τονίζει: «Η απάντηση στους φασίστες είναι η επίμονη νομιμότητα. Ολα τα κόμματα και τα πρόσωπα, πολιτικά και θεσμικά καλούνται να επιδείξουν ευθύνη και πατριωτισμό».

«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί δολοφονική εγκληματική οργάνωση νεοναζιστών φασιστών, γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος» υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ο γγ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας και προσθέτει ότι «η αντιμετώπιση της ΧΑ περνά μέσα από το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, από τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς που έχουν τη δύναμη να την απομονώσουν, αλλά και να αχρηστεύσουν τα δίχτυα που ρίχνει στις εργατογειτονιές για να δηλητηριάζει τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών».