Τσίπρας: ΔΝΤ και όσοι εναντιώθηκαν στην αναδιάρθρωση του χρέους ευθύνονται για την κρίση

«Μετά την συμφωνία ρύθμισης και ελάφρυνσης, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:37
27/11/2019
Τσίπρας: ΔΝΤ και όσοι εναντιώθηκαν στην αναδιάρθρωση του χρέους ευθύνονται για την κρίση
27
loading

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην εκδήλωση των εγκαινίων της έδρας Δημοσίου Χρέους του πανεπιστημίου Sciences Po, ως προσκεκλημένος του πρύτανη της σχολής και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

Μετά την ελάφρυνση χρέους του Ιουνίου 2018, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ακόμα και κάτω από αυστηρές οικονομικές παραδοχές, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με αντικείμενο της ομιλίας του την ελληνική εμπειρία από την κρίση, τα μνημόνια και το χρέος, ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής θητείας του, που δίνει έναν καθαρό ορίζοντα για χρόνια στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στο ΔΝΤ και στους πολιτικούς που, όπως είπε, επέλεξαν να επιβάλουν ένα πρόγραμμα που συνδύασε «λιτότητα από το ΔΝΤ με ευρωπαϊκό βέτο σε ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους» και εναντιώθηκαν στην αναδιάρθρωση του χρέος για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών.

Επέκρινε το ΔΝΤ για σκόπιμες απαισιόδοξες προβλέψεις και εμμονές που λειτουργούσαν υπονομευτικά για την πορεία ανασύνταξης της οικονομίας. Σημείωσε τον ρόλο της Αριστεράς ως της κατεξοχήν δύναμης-εχθρού του χρέους, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα για γενναίες αποφάσεις στην ΕΕ για αλλαγή του κυρίαρχου παραδείγματος στην κατεύθυνση της ειλικρινούς και ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ελληνική εμπειρία «ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες τις ΕΕ και ειδικότερα της ζώνης του ευρώ» και σημείωσε ότι η ελληνική εμπειρία «αναδεικνύει εύγλωττα τον κυνισμό και την πολιτική υποκρισία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, που εθελοτυφλούσε για χρόνια, όσο, κυρίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο».

Παραπέμποντας στην κατάσταση της χώρας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ (ανεργία 29%, χρέος στο 184% από το 124% που ήταν πριν από τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής, ανοικτή 5η αξιολόγηση), υποστήριξε ότι ήταν «απολύτως φανερό ότι τα δύο πρώτα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής είχαν αποτύχει παταγωδώς». «Απέτυχαν», τόνισε, «όχι γιατί δεν εφαρμόστηκαν σωστά, αλλά, ακριβώς επειδή εφαρμόστηκαν. Ο σχεδιασμός τους ήταν καταδικασμένος να αποτύχει».

«Η Αριστερά κατεξοχήν δύναμη-εχθρός του χρέους»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα πραγματικά αίτια της κρίσης εδράζονται στις δομικές παθογένειες του ελληνικού καπιταλισμού και του τρόπου που λειτούργησε το ελληνικό πολιτικό σύστημα από το 1974, με κορύφωση την περίοδο λίγο πριν και αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ: χαμηλές δημόσιες επενδύσεις αλλά υψηλή δημόσια σπατάλη, χωρίς τη δημιουργία ισχυρού τομέα εξαγωγών, δημιουργία εκτεταμένου πελατειακού κράτους, αντί για σύγχρονο κράτος πρόνοιας, διαρκής υστέρηση δημόσιων εσόδων εξ αιτίας της εκτεταμένης φοροαποφυγής και υποφορολόγησης του μεγάλου πλούτου, δημόσια ελλείμματα χωρίς συνεκτική στρατηγική οικονομικής ανάταξης, που διευρύνονταν τόσο σε καιρούς οικονομικής επιβράδυνσης όσο και σε καιρούς ισχυρής ανάπτυξης.

Τόνισε ότι η Αριστερά αναγνώρισε, ανέδειξε και κατήγγειλε έγκαιρα τόσο τις αιτίες όσο και τις «ολέθριες συνέπειες του διογκούμενου χρέους». «Αποτελεί ευθύνη της Αριστεράς να είναι ο κατ' εξοχήν εχθρός πολιτικο-οικονομικών πρακτικών που οδηγούν στη δημιουργία χρέους και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον», σημείωσε, για να προσθέσει ότι ο στόχος της Αριστεράς με τη εκλογική νίκη του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 ήταν -και στη διαπραγμάτευση και ευρύτερα- η χώρα να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία και να συνεχίσει την προσπάθεια εξάλειψης των δομικών αιτιών της κρίσης και των ανισοτήτων.

«Η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής μου θητείας»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μετά τις τεράστιες προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού που πλήρωσε ένα τεράστιο τίμημα, ήρθε τελικά η πολυπόθητη ρύθμιση του χρέους», ώστε να «μπορούμε να πούμε ότι μετά την συμφωνία ρύθμισης και ελάφρυνσης τον Ιούνιο του 2018 το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ακόμα και κάτω από αυστηρές οικονομικές παραδοχές». Είπε πως θεωρεί ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής του θητείας που δίνει έναν καθαρό ορίζοντα για χρόνια στην Ελλάδα.

Σχολίασε ότι δύο βασικά διδάγματα από τα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης ήταν «η σημασία να τεθεί η ελάφρυνση του χρέους ως συστατικό στοιχείο της προσαρμογής» και «η σημασία η αναδιάρθρωση αυτή να είναι γενναία και χωρίς αιρεσιμότητες προκειμένου να είναι αξιόπιστη». Σημείωσε πως παρότι το τρίτο πρόγραμμα «μετέθεσε σκοπίμως την ελάφρυνση χρέους στο τέλος της περιόδου προσαρμογής, παρά τη δική μας επιθυμία αυτή να προηγείται, εντούτοις επέτρεψε εντέλει την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού "μονοπατιού" δημοσιονομικής προσαρμογής ακριβώς λόγω των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε ότι αυτό συνέβαλε κρίσιμα «στη σταθεροποίηση της οικονομίας, στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, και την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές με τρόπο διατηρήσιμο».

«Το ΔΝΤ επέλεξε να παίξει τα παιχνίδια των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων»

Μιλώντας ειδικότερα για το ΔΝΤ και τον ρόλο του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν εξαίρεση σε σχέση με κάθε άλλο πρόγραμμα διάσωσης που σχεδιάζει και συμμετέχει το Ταμείο.

Είπε συγκεκριμένα ότι το ΔΝΤ «επέλεξε να παίξει τα πολιτικά παιχνίδια των κυρίαρχων στην Ευρώπη δυνάμεων», «επέλεξε προς διευκόλυνση της Γερμανίας και της επιλογής της να φέρει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να μην ζητήσει ούτε την προκαταβολική αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους, παρότι αυτό αποτελεί πάντα προϋπόθεση προκειμένου να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα διάσωσης». Επίσης, «προτίμησε να τροποποιήσει το καταστατικό του, αφήνοντας τη χώρα χωρίς μέτρα αντιστάθμισης απέναντι σε μία τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή». Σχολίασε ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους αποτυχίας των δύο πρώτων προγραμμάτων και από τις βασικές αιτίες του μεγέθους και της διάρκειας της ελληνικής ύφεσης.

«Αν όμως η ευθύνη βαραίνει το ΔΝΤ, βαραίνει εξίσου και τους πολιτικούς που επέλεξαν να επιβάλουν ένα πρόγραμμα που συνδύασε το ΔΝΤ και ευρωπαϊκού θεσμούς σε ένα τραγικό χορό που έφερε την Ελλάδα τα χειρότερα και των δύο πλευρών: λιτότητα από το ΔΝΤ με ευρωπαϊκό βέτο σε ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους», υπογράμμισε. «Η ευθύνη», σημείωσε, «βαραίνει τους πολιτικούς που εναντιώθηκαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα τραπεζών, μεταφέροντας έτσι το βάρος της προσαρμογής μονομερώς στους Έλληνες φορολογούμενους».

Σχολίασε ότι «μέτριοι τεχνοκράτες σε καίριες θέσεις στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία», για πολιτικούς λόγους, εστιάζουν σήμερα στο πόσο κόστισε η 6μηνη καθυστέρηση με τη διαπραγμάτευση του '15, ώστε «να αποφύγουν την ουσία της συζήτησης για το πόσο κόστισε η επιμονή τους σε μια ανορθόδοξη οικονομικά λύση».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ιστορία οφείλει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η ΕΕ παρείχε μια μεγάλη οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα και πως αυτή η στήριξη «ήρθε με ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό τίμημα και με προϋποθέσεις που δυσχέραναν την ταχεία ανάκαμψη».

Αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των μνημονίων που συνόδευαν τις δανειακές συμβάσεις και αποτελούσαν «το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για την ρύθμιση του χρέους». Μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη «διαπραγματευτική εμμονή των εκπροσώπων των πιστωτών σε δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ άφηναν στο απυρόβλητο δομικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας» και για «τις υπερβολικά και ίσως σκοπίμως απαισιόδοξες δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ την περίοδο 2015-2018, οι οποίες βραχυκύκλωναν διαρκώς την πορεία προσαρμογής και με τις οποίες στο τέλος οι Ευρωπαίοι συντάσσονταν». Χαρακτήρισε αυτό ως «το πλέον εξοργιστικό»: «Ήταν τέτοια η εμμονή του ΔΝΤ σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως πχ η μείωση του αφορολόγητου ορίου ή η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων, που για να επιβάλλει αυτά τα μέτρα δεν απέφυγε να απολέσει την αξιοπιστία του διεθνώς σε όποιον στοιχειωδώς σοβαρό τεχνοκράτη παρακολουθούσε το ελληνικό πρόγραμμα».

Σημείωσε ότι «το χρέος χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές οι οποίες προκάλεσαν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και οδήγησαν σε έναν φαύλο κύκλο».

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το θέμα του δημόσιου χρέους δεν έχει κλείσει για την Ευρώπη, ειδικά αν δεν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη. Τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του κυρίαρχου παραδείγματος στην κατεύθυνση της «ειλικρινούς και ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σημειώνοντας ότι από αυτή την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική «δεν μπορεί να απουσιάζει η αναπτυξιακή πτυχή». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα οικονομικά δεδομένα μας προτρέπουν να ξανασκεφτούμε τις βασικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης. Σχολίασε ως πολύ σημαντικό ότι ο Πρόεδρος Μακρόν άνοιξε τη συζήτηση για αναθεώρηση της ευρωζώνης στην Πνύκα πριν 2 χρόνια και ότι σήμερα επιμένει στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Είναι σημαντικό, είπε, ότι ο Όλαφ Σόλτς ξανάνοιξε τη συζήτηση για κοινή ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων και είναι σημαντικό ότι η Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στην αναζωογόνηση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν υπάρχει τελικά αυτή η αναγκαία πολιτική βούληση για γενναίες αποφάσεις», υπογράμμισε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

27
σχόλια
 1. avatar Sotiris

  Ας θαυμάζουνε αυτό το πράγμα αυτοί που τον ψήφισαν !
  Ακόμη και στην αντιπολίτευση, πολύ πολύ λίγος και πάντα ψεύτης και προδότης των Ελλήνων.

 2. avatar Αδικημένος Έλληνας.

  Ουστ ξευτιλας. Ουστ και πάλι ουστ. Είχε μια ελπίδα ο Έλληνας εργάτης με την αριστερά και τον απογοήτευσε πλήρως. Δείξατε ενδιαφέρων μόνο για παρακρατικους για ρομα για λαθροεισβολεις ενώ θεωρήστε τον Έλληνα εργάτη με τα 700 ευρώ το μήνα πλούσιο και τον αποκλείστε από όλα τα επιδόματα που μοιραζατε στους λαθρο ρομα κτλ. ΟΥΣΤ ΚΙ ΑΚΌΜΗ ΠΑΡΑΠΈΡΑ ΨΕΥΤΕΣ.

 3. avatar ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ !

  ΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ,
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΒΙΩΣΙΜΟ
  ΤΟ 2009 ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ
  ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ
  (ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ)
  ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ Α+
  Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΜΙΣΑ
  ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΗΤΑΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ
  ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ,
  ΟΤΑΝ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ;
  .
  ΕΞΩ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ,
  ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ;
  ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΤΟΤΕ ;

  1. avatar @ΕΞΩ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ

   Η ρίζα του προβλήματος ήταν στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας και το υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Αντιθέτως οι Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιρλανδοί είχαν πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο δημόσιο, το οποίο λειτουργούσε ομαλά. Με κατάλληλες παρεμβάσεις και πειθαρχία ανέκαμψαν σχετικά σύντομα την ώρα που εμείς κάναμε καταγγελίες μνημονίων και χορούς αγανακτισμένων.

   1. avatar @@ΕΞΩ

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΦΙΛΕ ΕΙΝΑΙ (ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΛΕΣ)
    ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΕΙΧΑΜΕ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ;

    1. avatar @ΕΞΩ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

     Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά απλός φίλαθλος. Πριν από τα μνημόνια με δημόσιο χρέος 180% του ΑΕΠ, δεν μας δάνειζε κανείς γιατί φοβόντουσαν άτακτη χρεοκοπία και πιθανή έξοδο από το ευρώ. Παρόλο όμως που το χρέος είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την προ μνημονίων εποχή, τώρα είμαστε υπό αυστηρή εποπτεία και η δημόσια περιουσία μας είναι υποθηκευμένη* μέχρι δευτέρας παρουσίας.
     Δηλαδή ο κίνδυνος για τους δανειστές και τα κέρδη τους έχει περιοριστεί.
     Αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα είναι τα τραγικά λάθη που έγιναν από όλες τις πλευρές δηλ. Μέρκελ, Σοϊμπλε, ΔΝΤ και όλοι οι δικοί μας πολιτικοί που διαπραγματεύτηκαν άλλοτε φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και άλλοτε με λεονταρισμούς προς άγραν ψήφων που κατέληγαν με την ουρά στα σκέλια. Όλοι τους αντιμετώπισαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δεν ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν.
     Αντίθετα με εμάς, τα κόμματα των Ιρλανδών, Πορτογάλων και λιγότερο των Ισπανών επέδειξαν συναίνεση και πέρασαν την καταιγίδα πιο ανώδυνα.
     Εμάς κυριολεκτικά μας φύλαξε ο Θεός. Αν βγαίναμε από το ευρώ, δεν ξέρω τι θα κάναμε για να βρούμε και πόσο θα πληρώναμε για είδη όπως π.χ. καρδιολογικά φάρμακα.
     *Μνημόνιο Τσίπρα.

     1. avatar >> @ΕΞΩ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

      ΔΕΝ ΕΙΧΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ. ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ SPREADS ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΩΝ Α+.
      ΑΛΛΩΣΤΕ,
      ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ, ΓΙΑΤΙ Η COMMISSION ΔΕΝ MΑΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ Ή ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ (11) ΕΗΑΜΗΝΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΟΛΙΣ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ;
      (ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΛΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΕΙΜΑΙ)

     2. avatar @ΕΞΩ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

      Καλό θα ήταν να το έψαχνες και λίγο από μόνος σου. Στο link που σου παραθέτω, θα βρεις ένα αρκετά κατατοπιστικό άρθρο που απαντά σε όλους τους προβληματισμούς σου. Θα δεις στην εξέλιξη του χρέους ότι ο Σημίτης παρέδωσε φεύγοντας χρέος 183 δις το 2004, Ο Καραμανλής 299 δις το 2009 και ο Παπανδρέου 355 δις το 2011. Ο τσίπρας ανέλαβε με χρέος 311 δις και παρέδωσε χρέος 355 δις, όσο δηλαδή ήταν του ΓΑΠ το 2011. Επίσης το 2009 που ανέφερες, είχαμε πέντε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από οίκους του εξωτερικού.
      Καλή τύχη.
      https://el.wikipedia.org/wiki/Ελληνική_οικονομική_κρίση_(2009-2018)

 4. avatar Ποιοί ευθύνονται για το χρέος και την κρίση ;

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
  (the national somersault)
  https://youtu.be/bOvieoxCRZY

 5. avatar Ποιοί ευθύνονται για το χρέος και την κρίση ;

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
  https://youtu.be/PsR9KldmIuQ

 6. avatar Ποιοί ευθύνονται για το χρέος και την κρίση ;

  ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  https://youtu.be/ZJqCQJC6t2I

 7. avatar Ποιοί ευθύνονται για το χρέος και την κρίση ;

  ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
  https://youtu.be/4h_MeR1rZVQ

 8. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  οριστε ο φωστηρας οικονομολογος.....
  ΟΥΣΤ ΡΕ ΑΣΧΕΤΕ..................

 9. avatar Ανθρακόρυχε

  Ποσό σε είχαμε αδικισει
  Τελικά είχες δίκιο
  Είμαστε υπόγειο 2 και κατεβαίνουμε

 10. avatar ΟΡΕ ΕΣΕΙΣ !!!!

  ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ....ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΡΑΣ ....ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ....ΤΟ ΠΑΙΝΤΙ
  ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΕΧΕΙ ....PROBLEM !!!!! ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ....ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ....ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΡΕΖΙΛΙ ΔΙΕΘΝΩΣ !!!!!

 11. avatar Πωλούνται πάσης φύσεως αριστερά υλικά από 5ο χέρι σε τιμή ευκαιρίας

  Σε ποια γλώσσα τα είπε το ζωντανό;

 12. avatar La Makhnovtchina

  Εσύ δηλαδή ο τσιπρας και ο μπαρουφάκης ευθύνεστε για την καταστροφή της Ελλάδας από το 2014 ως το 2019, την πτώση της νόμιμης κυβέρνησης σαμαροβενιζέλων και το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο με τα επιπλέον μέτρα και τα επιπλέον 120 δις € χρέη.
  Δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς τσιπροκιο πολιτικέ απατεώνα.

 13. avatar OΥΣΤ

  Έχει και η σαχλαμάρα τα όρια της [...]

 14. avatar Στα αγγλικα τα ειπε ολα αυτα;

  Και θα ερθουν τωρα εδω τιποτα απλυτοι ιταλοι ερασμιτες να κανουν αναρχοτουρισμο. Γμτ τυχη μου για χωρα

 15. avatar Ζαφειρίδης

  Με τους κλεφταράδες που μας πτώχευσαν και μας έβαλαν στο μνημόνιο και το ΔΝΤ που μας έβαλαν καπέλο η Ελλάς πέρασε μαύρα χρόνια φτώχειας και ανεργίας.
  Ευτυχώς ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...
  Ο Τσίπρας βελτίωσε την οικονομία, αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας και μας έβγαλε από το μνημόνιο. Τα προεκλογικά δωράκια του Κούλη στους πολίτες βασίζονται στο μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων που άφησε προίκα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

  1. avatar @Ζαφειρίδης

   Το μαξιλάρι απευθύνεται σε όσους κοιμούνται όρθιοι. Τα 37 δις είναι από το δάνειο του ESM για το οποίο πληρώνουμε τόκους. Σακάτεψε την οικονομία χρεώνοντάς μας άλλα 80 δις (σύμφωνα με τον Γ. Δέδε, τον βουλευτή του σύριζα) με την δήθεν διαπραγμάτευση που έκανε λέγοντας σε όλα ναι, και μας φόρτωσε ένα ακόμη αχρείαστο μνημόνιο. Ανέλαβε δημόσιο χρέος 311 δις και ξεκουμπίστηκε παραδίδοντας 356 δις. Χάρις στην ανικανότητά του ζήσαμε τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι και μετά τον απολαύσαμε να καπνίζει πούρο στο κότερο. Να τον χαιρόσαστε.

  2. avatar @Ζαφειρίδης

   Το μαξιλάρι με το οποίο κοιμάσαι όρθιος, είναι 37 δις από το δάνειο του ESM για το οποίο πληρώνουμε τόκους. Με την δήθεν γενναία διαπραγμάτευσή του που έλεγε ναι σε όλα, μας φόρτωσε τουλάχιστον άλλα 80 δις κατά τον βουλευτή του σύριζα τον Γ. Δέδε, πολύ περισσότερα από 100 δις κατά τον Ρεγκλινγκ. Έκλεβαν όλοι τους, όσο είχαν περιθώριο από την εποπτεία της τρόικα και ζήσαμε τραγωδίες όπως στη Μάνδρα και το Μάτι. Υπάρχουν όμως χαϊβάνια όπως εσύ που ακόμα προπαγανδίζουν υπέρ τους.
   Σου έταξαν βόλτα με το κότερο;

 16. avatar φιλελληνας

  αυτος ο ξεδιαντροπος καταστροφεας προδοτης πολιττικος απατεωνας που δεν αφησε τιποτα ορθιο ισοπεδωσε τα παντα προδοσε ξεπουλησε και υποδουλωσε την χωρα για εναν αιωνα μιλαει για αναδιαρθρωση του χρεους!!! εχει ξεχασει πως ετρεχε με τα παντελονια στα γονατα πισω απο τους γερμαναραδες να υπογραψει το δευτερο μνημονιο για να του καλυψουν τα 100δις που φορτωσε στις πλατες του φτωχου φορολογουμενου !!! τα μοναδικα του προσοντα αναισθησια ξεδιαντροπια ψευτια και στοχος του η χαραμοφαγια !!!!την λεξη ..ντροπη δεν την συναντησε ποτε και πουθενα !!!! οι επενδυτες περιμεναν...στην ουρα ..να επενδυσουν !!!! οι επενδυτες των κατσαπλιαδων ...κατεκλεισαν την χωρα ...ληστες δολοφονοι βασανιστες κλεφτες λαθρεμποροι εμποροι ναρκωτικων λαθρομεταναστες κουκουλοφοροι καταληψιες ... οι ελληνες απολαυσαν και απολαμβανουν τις επενδυσεις των κατσαπλιαδων....με α\'υ\'πνιες με ασθενοφορα και με νεκροφορες..!!!! εισαγγελεις υπηρξαν για αλλους ...για αυτον κανενας ??? οι επενδυτες σνεχιζουν να ερχονται ....οι ιδιες επενδυσεις συνεχιζονται και με τον νεο σωτηρα μας κουλη ...για ενα καλυτερο αυριο ...!!και με περισσοτερους δυναμιτες
  στα ΑΤΜ ..!!!

 17. avatar .;.

  Ποιο χαρμανι εγραψε τις μπουρδες που ξεστομισε ο νατοικος αριστερος;

 18. avatar jasmine

  Τάδε έφη ο μεγαλύτερος γλειφτης της Λαγκάρντ και Μερκελ

 19. avatar ΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΙΜΗΤΗΣ !!!!!!!!!

  ΚΑΝΕ ΜΟΥ ΤΗ ΧΑΡΗ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.
  ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ .
  ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ, ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΣ, ΨΕΥΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΣ,
  ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΡΟΔΟΤΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΚΑΙ
  ΤΩΝ ΠΕΡΙΘΩΡΕΙΑΚΩΝ,, ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ, ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΩΝ

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ;;;;;;;;;;;;;
  ΕΚΛΕΙΣΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ , ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ,
  ΕΔΙΩΞΕΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ,
  ΠΡΟΣΘΕΣΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΜΑΣ ΣΑΚΑΤΕΨΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

  ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ Η ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗΛΙΝΗ;;;;!

 20. avatar ΡΕ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑ …….

  κατεστρεψες την ελλαδα μεσα σε 6 μηνες .....τι διαλεκτο να δοσεις με τις αχρηστες θεωριες σου και το ψεμα .ουστ απο δω αχρηστο προιον......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει