Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τη μεσαία τάξη, πράττει τα ακριβώς αντίθετα απ’ αυτά που υποσχέθηκε για την προστασία της ενώ στέλνει τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους στο λάκκο των λεόντων».

Κατά τον ίδιο, «αυτό φαίνεται από τις επιλογές της σε τρεις κρίσιμους τομείς:

  1. Οι επιλογές της Κυβέρνησης όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του Π/Υ του 2020, έχουν έντονα ταξικά χαρακτηριστικά κι αποδεικνύουν τον ισχυρό νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα τους, αφού υπερασπίζονται τα συμφέροντα του πολύ μεγάλου κεφαλαίου, ενώ αντίθετα δεν υπερασπίζουν τη μικρή και μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους. Αυτό εύκολα διαπιστώνεται από το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις της ευνοούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις (μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24% και της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών) οι οποίες έχουν κοστολογηθεί στα 635 εκ. €
  2. Παρά το φιλοεπενδυτικό προφίλ που ήθελε να καλλιεργήσει προεκλογικά, οι σημερινές της προθέσεις δεν το επιβεβαιώνουν. Μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκ. € για το 2019 με αποτέλεσμα να διοχετεύονται λιγότεροι πόροι για δημόσιες επενδύσεις από ότι δαπανήθηκαν το 2018 επί της δικής μας διακυβέρνησης, επενδύσεις οι οποίες είναι δυνατόν να αυξήσουν την εγχώρια ζήτηση και να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια. Κι αυτό δεν συνάδει με την πρόβλεψη της ίδιας, για ανάπτυξη ύψους 2,8%.
  3. Τέλος η κυβέρνηση προχωράει σε ακύρωση των μέτρων ελάφρυνσης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που είχαμε εξαγγείλει για το 2020 όπως τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 50%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση της εισφοράς για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, την ακύρωση των ήδη πραγματοποιημένων μειώσεων του ΕΝΦΙΑ, μέσα από αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, εκτός αν εφαρμοστεί η πρόταση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα συνοδεύεται και από αλλαγές στους συντελεστές ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες, πράγμα που δεν είναι πιθανό».