Στυλιανίδης για ΣΥΡΙΖΑ: Το 2015 γκρέμισαν την αξιοπιστία του θεσμού του δημοψηφίσματος

«Οι βουλευτές είναι αντιπρόσωποι συνείδησης και όχι εντελλόμενοι εκπρόσωποι συμφερόντων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:55
16/10/2019
Στυλιανίδης για ΣΥΡΙΖΑ: Το 2015 γκρέμισαν την αξιοπιστία του θεσμού του δημοψηφίσματος
22
loading

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης με παρέμβασή του στη Βουλή καταφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος

Ενδιαφέρουσα κοινοβουλευτική αντιπαράθεση στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, έδωσε τη δυνατότητα να ακουστούν διαφορετικές σχολές σκέψης σε σχέση με τα δημοψηφίσματα και τα μοντέλα άμεσης ή ημιάμεσης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής Ροδόπης απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Κατρούγκαλο ανέπτυξε  επιχειρηματολογία υπέρ της αναβάθμισης της «Ημιάμεσης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας».

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η ιστορική μετεξέλιξη της άμεσης Δημοκρατίας της Αρχαίας Αθήνας σε Κοινοβουλευτική υπήρξε αναπόφευκτη, τόσο για πρακτικούς, τεχνικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους.
Τα μεγάλα κοινωνικά σύνολα που δημιουργήθηκαν  στις σύγχρονες δημοκρατίες καθιστούν πρακτικά δυσκίνητη, οικονομικά δυσβάσταχτη και πολιτικά προβληματική την εφαρμογή μιας άμεσης δημοκρατίας με την κλασσική έννοια της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ. ακόμα κι αν η εφαρμογή της προσελάμβανε ψηφιακά χαρακτηριστικά και δικαίωνε τη ρήση του πρώην αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Al Gore, ότι «το διαδίκτυο είναι η ηλεκτρονική λεωφόρος επιστροφής, στην κλασσική δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας».

Δείγμα σύγχρονης εφαρμογής είναι η Καλιφόρνια των ΗΠΑ και η Ελβετία, όπου πολλά ζητήματα της καθημερινότητας αποφασίζονται με δημοψηφίσματα από τους ίδιους τους πολίτες.

Οι οπαδοί της σύγχρονης Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας  πιστεύουν, ότι “όσο μεγαλύτερη ευθύνη περνάς στους πολίτες, τόσο περισσότερο εκπαιδεύονται να αποφασίζουν  υπεύθυνα...”

Είναι  όμως έτσι;», αναρωτήθηκε ο κ. Στυλιανίδης.

Και συνέχισε: «Η  επιδίωξη επιστροφής στην Άμεση Δημοκρατία με λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες και γενικευμένα δημοψηφίσματα μπορεί να ξυπνά τους πολίτες και να τους καθιστά πιο ενεργούς,  αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα, ότι τους οδηγεί οπωσδήποτε στην ορθή κρίση και απόφαση.

Εκτός από  τους “Δημαγωγούς”  του παρελθόντος που τώρα δεν είναι εύκολο, ούτε να εντοπιστούν από την αρχή, ούτε να «εξοστρακιστούν από την Εκκλησία του Δήμου» καιροφυλακτούν και σύγχρονοι  κίνδυνοι, δυσκολίες καθώς και απειλές.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποιους προβληματισμούς:

1. Ποιος θέτει το ερώτημα στο δημοψήφισμα ή ποιος και για ποιο λόγο επισπεύδει τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, διότι ένα έξυπνα διαμορφωμένο ερώτημα, οδηγεί στη χειραγώγηση της απάντησης;

2. Πώς και πόσο γρήγορα μπορεί να διορθωθεί μία λανθασμένη λαϊκή απόφασης με ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση, όταν από αυτή απειλείται η κρατική μας οντότητα,  η εθνική μας ασφάλεια ή η κοινωνική μας ειρήνη κ.α.;

3. Πόσο κοστίζει μία διαδικασία άμεσων αποφάσεων σε μία οικονομία με προβλήματα που πρέπει να κινείται γρήγορα, ευέλικτα και αποτελεσματικά;

4. Ποιος και πώς εγγυάται την πλήρη προσβασιμότητα στο διαδίκτυο ως ατομικό δικαίωμα, όταν μιλάμε για ηλεκτρονική  δημοκρατία με την έννοια που την εννοεί   το αντίστοιχο άρθρο 5Α παράγραφος 1 και 2 του Συντάγματος; Ποιος εγγυάται την πλήρη τεχνική πρόσβαση (wi-fi ή οπτική ίνα) σε όλη την Ελλάδα, τη δυνατότητα αγοράς Computer από άπορους πολίτες και τη δυνατότητα χρήσης από ψηφιακά αναλφάβητους, συνήθως ηλικιωμένους;

5. Ποιος επίσης εγγυάται  την προστασία από τα fake news, τις ψευδείς ειδήσεις που διακινούν ξένα κέντρα ή χάκερς στο διαδίκτυο, δηλαδή σύγχρονοι δημαγωγοί, όταν δεν μπορούν  να προστατευτούν από αυτά τα φαινόμενα  ώριμες δημοκρατίες, ψηφιακά  απόλυτα  εξοπλισμένες όπως οι ΗΠΑ (βλέπε Wikileaks και παρεμβάσεις στα προσωπικά δεδομένα του Facebook στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές);

Δε χρειάζεται να πάμε μακριά για να διαπιστώσουμε τις επικίνδυνες πτυχές ενός μονοσήμαντα  Αμεσοδημοκρατικού συστήματος αποφάσεων, αρκεί να μελετήσουμε το βιαστικό  και κατά τη γνώμη μου δημαγωγικό τρόπο πού  στήθηκε το δημοψήφισμα του 2015.

• Προκηρύχθηκε γρήγορα βάσει του άρθρου 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος με τον εκτελεστικό νόμο 4023/2011.

• Έθεσε ένα ασαφές ερώτημα που  σημειωτέον εκινήτο και στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και μάλιστα διατυπωμένο σε ξένη γλώσσα.

• Εργαλειοποίησε για λόγους κομματικού συμφέροντος το θεσμό του δημοψηφίσματος.

• Άφησε ελάχιστο χρόνο δημόσιας  διαβούλευσης και πολιτικής συζήτησης.

• Προκάλεσε πόλωση και έντονο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας.

• Δεν προέβλεψε  τις συνέπειες των επιλογών.

• Και τέλος οδήγησε στην εφαρμογή μιας πολιτικής, αντιδιαμετρικά αντίθετης από αυτήν που ενέκρινε ο Λαός, κάτι που ανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναπάει σε εκλογές, ξεφορτώνοντας τα μισά του στελέχη και αναζητώντας τη δημοκρατική νομιμοποίηση μιας άλλης ορθολογικής λύσης που δεν  θα κατέστρεφε τη Χώρα.

Αυτή η περιπέτεια που στοίχισε ακριβά ( ίσως πάνω από 100 δις. Ευρώ) στην Εθνική Οικονομία κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό του δημοψηφίσματος που το είδαν να εργαλειοποιείται μικροκομματικά και εσωκομματικά και στη συνέχεια να επιστρέφει την ευθύνη των αποφάσεων στους θεσμούς της κλασσικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, δηλαδή στην εκλεγμένη κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο προκειμένου να μη βιώσουμε μία Εθνική καταστροφή».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar κακόμοιρος

  Το πράγμα αν κατάλαβα καλά το πάει για τους απόδημους. κ Στυλιανίδη όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων ,αφορά τον Ελληνικό λαό ΟΧΙ εσάς τους 300 !!! Κάντε ένα δημοψήφισμα σχετικό με το θέμα (όχι μπερδεμένα πράγματα ) και θα δούμε εμείς τι θέλει ο λαός ΟΧΙ εσείς.-

 2. avatar Εεεεετσι

  Ο τσίπρας παρέλαβε ανάπτυξη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και παρεδωσε χάος, μας υποβάθμισε ως χώρα σε οθωμανική επαρχεία κάνοντας τα χατίρια όλων των εχθρών μας.

 3. avatar ΕΡT

  Γιατί το 2015 και η \"αυτοκριτική\" εκνευρίζουν τον Τσίπρα και τις ουρές του;;;

 4. avatar Γεροτσολιας

  Ολοι οι σχολιαστες, εκτος θεματος.Γεροτσολιας

 5. avatar Πάει πολύ

  Κοίτα ποιοί μιλάνε... Η δεξιά για δημοκρατικές διαδικασίες! Με χούντα και δικτατορία.... Οι όψιμοι ψευτουποστηρικτές των δημοκρατικών διαδικασιών,λ απέρριψαν την πρόταση του Τσίπρα, για δημοψήφισμα στα μεγάλα εθνικά θέματα.

 6. avatar ΕΈχει κουμπάρους

  Μαρινάκης Αλαφούζος ακροδεξιοί δημοσιογράφοι που έγιναν βουλευτές μίζες Ζίμενς νοβαρτης καί μόνο που κυβερνά τον τόπο μια ολόκληρη οικογένεια!Α να μη ξεχάσω δώστε και στην κόρη από τον ερυθρό Σταυρό κανένα ευρώ

 7. avatar advouk 7

  Το 2010 γκεμισατε την Ελλαδα οταν την Χρεοκοπησατε [...] ,γιατι δεν μας λετε γιατι χρεοκοπησατε την χωρα?
  Κανεις σας δεν φταιει?
  Κανεις σας δεν θα δωσει λογο?
  Πειτε μας πρωτα για το 2010 και μετα παμε να δουμε και για το 2015

  1. avatar @advouk 7

   Λες να το έκαναν επίτηδες για να έλθει ο τσίπρας να μας σώσει;

  2. avatar απαντηση:advouk 7

   τι να πουνε οι κλεφτες ....εχουνε τα ΜΜΕ και τα φερεφωνα με την περικεφαλαια να λενε [...] ουτε 20% δεν θα παρουν στις εκλογες ξανα οι ψευτες ετσι πως κοροιδεψανε τον κοσμο.

 8. avatar Χμμμμμ……

  Δεν τα λες όλα....
  Δεν γκρέμισε μόνο την αξιοπιστία των δημοψηφισμάτων...
  Όλοι μαζί -το σινάφι των πολιτικών δηλαδή- γκρεμίσατε την εμπιστοσύνη
  απέναντι σε ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.....
  Όλοι (μα όλοι και ειδικά οι αριστεροί όπως αποδείχθηκε) την τσέπη σας
  κοιτάτε να γεμίσετε...
  Να τα λέμε κι αυτά....

  1. avatar Ρεθυμνιωτης

   Ειδικα οι αριστεροί φροντίζουν να γεμίσουν τις τσέπες ;
   Τα δισεκατομμύρια που φάγανε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ , δεν ήταν αυτά που οδήγησαν τη χωρα μας στη χρεωκοπία , η μήπως κανω λαθος ;
   Ειδικα λοιπον οι αριστεροί ; σαν δε ντρεπόμαστε λίγακι λεω γω .
   Για πες μας λοιπόν το επιχείρημα σου , ποτέ σε πιο τομέα και ποσα « φάγανε » οι αριστεροί ;

   1. avatar @Ρεθυμνιωτης

    Μάθε να διαβάζεις.....
    Γράφω \"ειδικά η αριστερά\"....
    Κατάφερε μέσα σε 4 χρόνια να φάει αναλογικά ότι έφαγαν
    και οι υπόλοιποι όλα τα προηγούμενα χρόνια....
    Αν δεν είχες ιδεολογικά κολλήματα και πολιτική ανοησία
    θα το παραδεχόσουν και εσύ....
    Άλλωστε όπως βλέπεις δεν πατρονάρω κανέναν.....

   2. avatar @Ρεθυμνιωτης

    Είδαμε τα πόθεν έσχες των αριστερών και καταλάβαμε.
    Εσύ όλο στη Μεσαρά κυκλοφορείς, τι έχεις βρει εκεί πέρα;

 9. avatar ????/

  Γιατί το 2015 και η \"αυτοκριτική\" εκνευρίζουν τον Τσίπρα και τις ουρές του;

  1. avatar ????/

   το 2010 κανατε αυτοκριτικη;;;;;δωσατε λογο για την ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣ;;;;;ου να μου χαθειτε

 10. avatar Ασε μας ΚΝ

  Ήσουν και εσύ στην κυβέρνηση Καραμανλή πού ναυαγησατε την χώρα έχεις έτσι. μεγάλη ευθύνη για να μιλάς αλλά σε έβγαλε και εσένα από το ντουλάπι πώς μπορείς καί είσαι σε ένα κόμμα που μόνο κεντρώο δεν είναι

  1. avatar το δικο σου κομμα ειναι ενα σκουπιδιαρικο

   με χουντοανελ........κλεφτοπασοκια....ποταμιδες...

  2. avatar ο κουικ …τι ειναι?????

   που βρεθηκε?????

 11. avatar φροιξος

  σκεφτείτε τι παραδώσατε στο ΣΥΡΙΖΑ και τι σας παρεδωσε!!! ετσι για να μην ξεχνάμε και παρασυρόμαστε απο τα καθε εξαπτερυγο του καπιταλ και λοιπών ΜΜΕ!!

  1. avatar παρεδωσε την απολυτη καταστροφη του λαου και της χωρας

   καπιταλοκοκαλια ....καπιταλοσαββιδια του καλογριτσα....κουρηδες ...κοντομηναδες.....παναγοπουλες σκαφατες

  2. avatar Φροιξο κατσε κατω να στον μπηξ…

   Για το καπιταλ λεγατε το 2013 και τωρα πιασατε ξανα την καραμελα ψευτοαριστεροι [...]

  3. avatar Γ.Γ.

   Στον ΣΥΡΙΖΑ παρεδωσαν ενα διαλλυμενο και χρεοκωπημενο κρατος με ενα σκληρο μνημονιο και παρελαβαν γεματα ταμεια και μια χωρα εξω απο μνημονια. Ολα τα αλλα που γραφουν και λενε οι λιβανιστες τους ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει