Με σαφήνεια εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ότι για την επίλυση του Κυπριακού «υπάρχει ένα πλαίσιο, αυτό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», καθώς «η Ελλάδα πάει με τη διεθνή νομιμότητα υπό μάλης» και τόνισε ότι «σε αυτή τη βάση συζητάμε λύση του Κυπριακού, αυτό έχουμε ως δεδομένο, επί αυτού του εδάφους διαπραγματευόμαστε».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο περιστατικού νέων Ιμίων και αν θα παρέμβουν οι ΗΠΑ, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «μια σοβαρή και ισχυρή χώρα δεν πρέπει να περιέλθει στη φάση των Ιμίων». «Δεν ήταν επιλογή πολιτικής τα Ίμια, ήταν σειρά λαθών», εκτίμησε. Και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε νέα Ίμια και δεν θα οδηγηθούμε. Είμαστε και σε μία άλλη φάση. Η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερη σήμερα, με πολύ ευρύτερο αποτύπωμα στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι δύναμη-ηγέτης στα Βαλκάνια».

«Δεν φοβόμαστε κανέναν και κανένας δεν θα μας οδηγήσει στη σκακιέρα που αυτός θέλει να συγκρουστούμε».

Ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε και στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, τονίζοντας ότι πρέπει να αναπτυχθεί και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα έχει λαμπρό μέλλον καθώς η Ελλάδα, όπως είπε, έχει επανέλθει ως παίκτης στην ευρύτερη περιοχή και έχει δημιουργήσει μια μεγάλη αγορά.

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι, μολονότι είχε αντιρρήσεις τότε η σημερινή κυβέρνηση, θα την τηρήσει, ενώ διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή της παρακολουθείται με προσοχή από το ΥΠΕΞ. Είπε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα, και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει η Βόρεια Μακεδονία να κάνει και την ερμηνεία που πρέπει της εφαρμογής της σεβόμενη και την ευαισθησία του ελληνικού λαού. Όπλο μας η ενταξιακή διαδικασία», απάντησε ερωτηθείς σχετικά εξηγώντας παράλληλα ότι «θέλουμε τη Βόρεια Μακεδονία στην Ευρώπη, ότι για εμάς είναι μία φίλη χώρα, αλλά εμείς θα τους βοηθήσουμε εφόσον μας βοηθήσουν».

«Εμείς θα θέλαμε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με την Αλβανία», απάντησε ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών εξηγώντας ότι «αυτό είναι προς το συμφέρον και το δικό τους και της Ελλάδας και της ΕΕ, αλλά πρέπει να εκπληρώσουν τους όρους». Επ’ αυτού αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας της ελληνικής μειονότητας που έχει να κάνει, όπως είπε, με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.