Το ουσιαστικό ζήτημα της υπόθεσης Novartis δεν ετέθη καν στη συζήτηση στη Βουλή, «εξαρχής το όλο ζήτημα χρησιμοποιήθηκε αποπροσανατολιστικά», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον Ant1 συνεχίζοντας ουσιαστικά αυτά που ανέφερε το βράδυ της Τρίτης από το βήμα της Βουλής.

Και σημείωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως «είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» που συνίσταται στο ότι «τα χρόνια της κρίσης η φαρμακευτική δαπάνη, η δημόσια δαπάνη, κράτος- ασφαλιστικά ταμεία, μειώθηκε μεν κατά 57,7%, αλλά η λαϊκή οικογένεια, ο εργαζόμενος, ο κάθε εργάτης, αγρότης, επαγγελματίας αυτής της χώρας πλήρωνε 43,1% παραπάνω για το φάρμακο». «Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, κατά τη γνώμη μας, το οποίο κρύβεται κάτω απ’ το τραπέζι για να γίνεται αυτή η σκανδαλολογία» προσέθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ, λαμβάνοντας υπόψη του ότι τα σκάνδαλα και οι μίζες συμβαίνουν «στο σάπιο, διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα», έχει θέσει το ζήτημα «τουλάχιστον να περιοριστούν αυτά τα σκάνδαλα, αυτές οι μίζες, αυτή η διαφθορά». «Και η λύση εδώ είναι να ξεκαθαριστεί το ζήτημα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, να καταργηθεί αυτός ο νόμος», ανέφερε. Παράλληλα επισήμανε ότι το δεύτερο ζήτημα που έθεσε το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση αφορούσε στην εκλογή των λειτουργών της Δικαιοσύνης και όχι του διορισμού τους από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τις απειλές και το ξεκίνημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι η κοινή συνισταμένη τους είναι η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ καπιταλιστικών κρατών που συγκρούονται στην ευρύτερη περιοχή. «Πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι, πιο προετοιμασμένοι, πιο καλά ενημερωμένοι» είπε και εγκάλεσε όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού στο λαό, και για λάθος στρατηγική που υποστηρίζει την όλο και περισσότερο εμπλοκή της χώρας «σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ, σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, οι οποίοι είναι αυτοί που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή ενώ έχουν ευθύνη και για το Προσφυγικό».

Σημείωσε ότι αντικειμενικά το “ΟΚ” του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία για «να εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις στο συριακό έδαφος, να αντιμετωπίσει τους Κούρδους, να βομβαρδίζει περιοχές του Ιράκ και της Β. Συρίας», δημιουργεί πρόβλημα νέων προσφυγικών ροών.

Είπε ακόμα ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προκειμένου να ασκεί πίεση για να εξυπηρετήσει τις δικές της στρατηγικές στοχεύσεις.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταγγείλει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκία από την πρώτη στιγμή, καθώς «με μαθηματική ακρίβεια αυτή οδηγούσε σε αυτή την ένταση των προβλημάτων, την ένταση των προσφυγικών ροών, που βουλιάζουν τα νησιά μας».

Για το Κυπριακό, είπε ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση επαναλήφθηκαν όσα λένε οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και άλλοι αξιωματούχοι πως «η Τουρκία να προσέχει το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν κάνει και ακραία πράγματα, πάει στα οικόπεδα τα οποία μπορούμε κι εμείς να τα συζητήσουμε… δεν πάει στο οικόπεδο 7 το οποίο είναι καθαρή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και τώρα πάει το Γιαβούζ στο οικόπεδο 7, …παρά τα όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι τα γεωτρύπανα δεν μπορούν να σκάψουν και να πάνε σε βάθος».

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ επαληθεύθηκε που προειδοποιούσε τον ελληνικό λαό ότι «αυτά είναι αυταπάτες και ψέματα με σημαντικές επιπτώσεις κυρίως για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων» και προσέθεσε: «Η αστική τάξη και οι όμιλοι έχουν συμφέροντα απ΄ αυτά, νοικιάζουν και γεωτρύπανα από τους Έλληνες εφοπλιστές ή από άλλους με άλλες σημαίες, έχουν εδώ παροπλισμένα γεωτρύπανα που πιθανόν να είναι και ελληνικών συμφερόντων ανάμεσα στα άλλα και καλά κρατεί το κέρδος τους. Και την πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Είπε ότι «θερμό επεισόδιο μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε στιγμή», επισημαίνοντας «από εκεί και πέρα παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και λένε ας κάνουμε μια “ιμπεριαλιστική” ειρήνη σε βάρος όμως των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση στοχεύει στην ανακούφιση του ελληνικού λαού από «τα δυσβάσταχτα βάρη που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε «η στρατηγική στόχευση είναι η συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και παλιότερων κυβερνήσεων».

Ως προς το «πρόβλημα για κάποια επεισόδια που έγιναν στην πορεία του Σαββάτου και ένα μέλος του ΠΑΜΕ χτύπησε έναν αστυνομικό και έχει διαταχθεί έρευνα» είπε «το πρόβλημα βρίσκεται στη στάση των δυνάμεων των ΜΑΤ, της συγκεκριμένης διμοιρίας των ΜΑΤ που επιτέθηκε, ενώ προστάτευε ένα άγαλμα γνωστού μακελάρη. Αυτό φυλάγανε, ένα άψυχο κουφάρι, εκεί και έκαναν καταστολή μέσα στη διαδήλωση».

«Η διαδήλωση αυτή είχε δεκάδες χιλιάδες κόσμου, είχε γυναικόπαιδα. Εκεί οι ΜΑΤατζήδες, μπήκαν μέσα στη διαδήλωση. Όλα τα πλάνα, δείχνουν ότι ήταν μέσα στη διαδήλωση. Οι διαδηλωτές, και ο διαδηλωτής που δήθεν έδειρε -όπως λένε-, έχει ακάλυπτο το πρόσωπο, ούτε κράνος φοράει, ούτε κρατάει τίποτα στα χέρια. Έχει σηκωμένο το πόδι και το χέρι, αυτό. Και βεβαίως η άμυνα των διαδηλωτών να υπερασπίσουν τις μανάδες, τις γιαγιάδες και τα παιδιά τους εκεί, όταν ο άλλος επιτίθεται με χημικά, κρότου λάμψης και με globs μέσα στη διαδήλωση είναι φυσιολογική» ανέφερε και προσέθεσε:

«Δεν είχε καμία δουλειά εκεί η διμοιρία των ΜΑΤ. Δεν ξέρω ποιος έδωσε την εντολή, να γίνει έλεγχος γιατί εκεί είναι η ευθύνη. Δεν έπρεπε να φύγει από εκεί. Διότι οι διαδηλωτές συμβολικά πέταξαν μια μπογιά. Και τι έγινε; Άλλη φορά το είχαν γκρεμίσει ή άλλη φορά δεν πρόλαβαν να το γκρεμίσουν. Το άγαλμα του Τρούμαν, ο ελληνικός λαός το ξέρει, εδώ και δεκαετίες, ακόμα επί χούντας που ήταν εκεί στημένο το έριχναν και έγραφαν συνθήματα».

Ως προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι αυτή στηρίζεται και υλοποιεί το «38% των προτάσεων του ΣΕΒ, της ελληνικής άρχουσας τάξης», καθώς ο «ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε να υλοποιήσει το 62% αυτών των απαιτήσεων», για «εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας» που για να επιτευχθεί «πρέπει να έχεις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, χαμηλούς μισθούς, εργασιακά δικαιώματα “λάστιχο” και περιορισμούς ακόμα και στον συνδικαλιστικό αγώνα των εργαζομένων».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε, καταλήγοντας, ότι το ΚΚΕ, «άσχετα με το εκλογικό ποσοστό θα διαθέσει τη δύναμη που έχει για να υπάρχουν και ανάσες ανακούφισης σήμερα αλλά και κυρίως για να πείσουμε και να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε να γίνει αυτή η λαϊκή δύναμη, δύναμη αντεπίθεσης και ριζικών αλλαγών».