Με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ «στείρα άρνηση» και τον Τάσο Κουράκη εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για αναποτελεσματικό νόμο, συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της πρότασης, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου έχουν δημιουργηθεί ανυπέρβλητα προβλήματα και έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Διαψεύδοντας ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι ο νόμος έχει λειτουργήσει επαρκώς, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 80% των πανεπιστημιακών ψήφισε στις εκλογές για την ανάδειξη των συμβουλίων διοίκησης.

Ο κ. Κουράκης, αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων της ύλης του υπουργείου Παιδείας, από το σχέδιο «Αθηνά», μέχρι την πολιτική επιστράτευση (της οποίας ζήτησε την διακοπή) και παρουσίασε την πρότασή του ως προς την ανάδειξη και θητεία των ατομικών και συλλογικών οργάνων, τις πανεπιστημιακές κρίσεις και τη φοιτητική μέριμνα.

Όσον αφορά την επιστράτευση των εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «η πολιτική επιστράτευση θα λήξει με το πέρας των εξετάσεων» και την χαρακτήρισε «επιβεβλημένη».

Τόσο από πλευράς της ΝΔ ο Μάνος Κόνσολας όσο και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Συμεών Κεδίκογλου έκαναν λόγο για ένα νόμο που ψηφίσθηκε από τα δύο τρίτα της Βουλής και ο οποίος λειτουργεί, σε αντίθεση με τον κενό περιεχομένου νόμο που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ΑΝΕΛ, δια της Στ. Ξουλίδου, συμφώνησαν για την ανάγκη ενός νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια. Ο Π. Ηλιόπουλος (ΧΑ) αιτήθηκε επαρκή χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Η Μαρία Ρεπούση από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, έκανε λόγο για σπατάλη κοινοβουλευτικού χρόνου αφού πολλά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη νομοθετηθεί. Ο Ιωαν. Γκιόκας (ΚΚΕ) είπε ότι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά και πολιτικά βρίσκεται στον αέρα.