Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου δρομολόγησε άμεσες εξελίξεις στον πολιτικό βίο της χώρας, καθώς οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία με ευρεία διαφορά.

Στο 100% της ενσωμάτωσης συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 33,11% έναντι 23,76% του ΣΥΡΙΖΑ, με την τελική διαφορά να διαμορφώνεται στις 9,35 μονάδες.

Ούτως ή άλλως στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρχαν διεργασίες πριν τη διπλή κάλπη της Κυριακής και η φημολογία για πρόωρες εκλογές είχε κυκλοφορήσει σε δημοσιογραφικά και όχι μόνο, στέκια. Αυτό ήταν και το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αμφισβητώντας την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, ζητούσε επίμονα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία πριν από την εξάντληση της τετραετίας.

Εκλογές στις 7 Ιουλίου

Τα σενάρια που επεξεργαζόταν το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ποικίλα και βασίζονταν στην τελική διαφορά που θα χώριζε τα δύο μεγάλα κόμματα, σε μία αναμέτρηση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μίας «μάχης» περισσότερο εσωτερικής παρά ευρωπαϊκής. Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί πριν τις εκλογές ήταν και από τις δύο πλευρές φορτισμένο έντονα με τα στοιχεία της εσωτερικής αντιπαράθεσης και το αποτέλεσμα ήταν βέβαιο ότι θα εκλαμβανόταν με όρους εθνικών εκλογών και όχι με κριτήρια «Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα επεδίωκε μια πρόωρη κάλπη στην περίπτωση μικρής και ελεγχόμενης ήττας από τη ΝΔ, με την ελπίδα να «ψαλιδίσει» τη διαφορά και να μην περάσει ένα δύσκολο καλοκαίρι αμφισβήτησης.

Τελικά, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Το τελικό αποτέλεσμα όμως που έφερε τη Νέα Δημοκρατία σχεδόν 10 μονάδες πάνω από το κυβερνών κόμμα, αποτέλεσε τον καταλύτη για τις πολιτικές εξελίξεις και ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν λοιπόν να προσέλθουν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 1,5 μήνα, αυτή τη φορά για να αποφασίσουν πώς θέλουν να κυβερνηθεί η χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια.

Η ατζέντα που κυριάρχησε στην μάλλον παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε, φαίνεται ότι θα αποτελέσει και τη βάση της επιχειρηματολογίας που θα αναπτύξουν τα δύο κόμματα. Αυτή τη φορά όμως, η Νέα Δημοκρατία θα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έχοντας πετύχει μία αδιαμφισβήτητη και ευρύτατη νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρόλο στην επερχόμενη «μίνι» προεκλογική περίοδο και στο τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να παίξει και η επαναληπτική διαδικασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, που θα ολοκληρώσει και την πολιτική εικόνα σε τοπικό επίπεδο, με σαφή μηνύματα και για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής αμφισβητεί ευθέως το κεντρικό διήγημα της κυβέρνησης που στηρίχθηκε στην έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και στα θετικά οικονομικά μέτρα για τους πολίτες, προβάλλοντας παράλληλα το πρόσωπο του πρωθυπουργού και ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ψηφοφόροι έκαναν μία ξεκάθαρη επιλογή δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο της ΝΔ και «τιμωρώντας» τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του ή τα ελλείμματά της.

Το μικρό «θρίλερ» των ευρωεκλογών

Το αποτέλεσμα των εκλογών για το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέδειξε και μία έκπληξη: τη δυναμική είσοδο του Γιάννη Βαρουφάκη και του κόμματός του «Μέρα 25» στην πολιτική σκακιέρα.

Μάλιστα ένα μικρό θρίλερ αποτέλεσε η διεκδίκηση μίας έδρας στην Ευρωβουλή από τη Σοφία Σακοράφα, που ήρθε πρώτη σε σταυρούς από το συγκεκριμένο κόμμα. Τελικά ο πολιτικός σχηματισμός του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό και συνεπώς η έδρα πηγαίνει στη Νέα Δημοκρατία.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την άλλη πλευρά «παίχτηκε» για κάποιες ώρες ένα ντέρμπι μεταξύ δύο υποψηφίων για την είσοδο στην Ευρωβουλή, καθώς η όγδοη έδρα της ΝΔ διεκδικήθηκε από τον Γιώργο Αμυρά αλλά κατέληξε στον Θεόδωρο Ζαγοράκη.

Ποιοι εκλέγονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με την ενσωμάτωση των σταυρών στο 71,16, οι ευρωβουλευτές των ελληνικών κομμάτων που εκλέγονται είναι οι εξής:

Νέα Δημοκρατία

Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Εκλέγεται πρώτος από το ψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ο 34χρονος ευρωβουλευτής είναι εκ γενετής καθηλωµένος σε αναπηρικό αµαξίδιο, καθώς πάσχει από νωτιαία µυϊκή ατροφία. Ωστόσο, υπήρξε τόσο καλός ως µαθητής, ώστε στις 28 Οκτωβρίου 1999 έγινε ο πρώτος αριστούχος µαθητής µε αναπηρία που παρέλασε σηµαιοφόρος στο Κορωπί µε το αµαξίδιό του. Κατόπιν εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, αποφοίτησε µε άριστα και έλαβε ειδικότητα στην Ψυχιατρική. Από το 2016 εργάζεται ως επιµελητής Β’ στο ΠΓΝ «Αττικόν», ενώ το 2014 ίδρυσε το i-Living, τον πρώτο ελληνικό οργανισµό ανεξάρτητης διαβίωσης.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ν∆, διαδεχόµενος τον Αντώνη Σαµαρά µετά την ήττα της Ν∆ το 2015, έχασε όµως στις εσωκοµµατικές εκλογές που ακολούθησαν από τον σηµερινό πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιστορικό στέλεχος της Ν∆  υπήρξε ιδρυτικό µέλος της ΟΝΝΕ∆ και εκλέγεται συνεχώς από το 1989, ενώ, µεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και υπουργός Άµυνας, αλλά και πρόεδρος της Βουλής. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, παντρεµένος και έχει δύο κόρες.

Μαρία Σπυράκη

Εξελέγη ευρωβουλευτής µε τη Ν∆ και το 2014 και βραβεύτηκε ως η «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» στην κατηγορία «Βιοµηχανία, Ερευνα και Καινοτοµία». Ως δηµοσιογράφος έχει εργαστεί ιδίως σε τηλεοπτικά κανάλια και έχει συµµετάσχει σε αποστολές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ διέπρεψε στο πολιτικό ρεπορτάζ. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Ν∆, διαδεχόµενη τον Βασίλη Κικίλια. Είναι παντρεµένη µε δύο παιδιά.

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη

Τελείωσε το 6ο Γυμνάσιο Κυψέλης. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 1982. Ειδικεύεται στο ποινικό και οικογενειακό δίκαιο. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος του γνωστού σωματείου γυναικών «Η Καλλιπάτειρα», καθώς επίσης και της «Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών». Από τον Οκτώβριο του 2009 έως το Μάιο του 2012 προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως εκλεγμένη βουλευτής της Αθήνας. Κατά την περίοδο αυτή (2009-2012), ήταν τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στις Ευρωεκλογές του 2014 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής  με την ΝΔ.

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Είναι από το 2014 επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της Ν∆. Ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως µέλος της ΟΝΝΕ∆ το 1974 και διετέλεσε πρόεδρος της ∆ΑΠ στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει διατελέσει βουλευτής Ηρακλείου, γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόµµατος και υπουργός Ναυτιλίας.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Η οικονοµολόγος και νοµικός Άννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου εργάστηκε επί χρόνια ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, µε εξειδίκευση στις χρηµατοπιστωτικές συναλλαγές και το διεθνές τραπεζικό δίκαιο. Πρωτοεξελέγη το 2012 βουλευτής Ιωαννίνων και ήταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής στον νοµό. Εχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Ν∆, τοµεάρχης ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και πρόσφατα ανέλαβε τον νέο τοµέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης του κόµµατος.

Γιώργος Κύρτσος

Είναι ευρωβουλευτής µε τη Ν∆ από το 2014. ∆ιετέλεσε αρχισυντάκτης του «Οικονοµικού Ταχυδρόµου», εκδότης-διευθυντής στον «Ελεύθερο Τύπο» και στον «Τύπο της Κυριακής» και εκδότης της «City Press» και της «Free Sunday» µέχρι το 2014. Την περίοδο 1991-1992 υπήρξε άτυπος σύµβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το 1996-1997 πρωταγωνίστησε σε εκδοτικό, δηµοσιογραφικό επίπεδο στη µετάβαση της Ν∆ από την περίοδο Έβερτ στην περίοδο Καραµανλή.

Θοδωρής Ζαγοράκης

Έκανε λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής και, ως αρχηγός, το 2004 οδήγησε την Εθνική Ελλάδος σε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Είναι μέλος της «ομάδας των 100», στην οποία περιλαμβάνονται οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές που συμπλήρωσαν 100 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα της χώρας τους.

Μαζί με τους Πρωταθλητές Ευρώπης του 2004, έχουν ιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Legends 2004, με στόχο την διοργάνωση φιλανθρωπικών αγώνων και δράσεων για κοινωφελείς σκοπούς.

Το 2014 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ιστορικό πλέον στέλεχος του κόµµατος ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, εξελέγη πρώτος. Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωοµάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εργάστηκε ως µηχανικός και διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων, ενώ από τα 18 του µετείχε ενεργά στο τότε φοιτητικό κίνηµα και εντάχθηκε στην Αριστερά. Έχει διατελέσει µέλος του προεδρείου του ΚΣ της ΕΦΕΕ, της ηγεσίας του «Ρήγα Φεραίου» και αργότερα του ΚΚΕ Εσωτερικού και της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ). Έχει διατελέσει ξανά ευρωβουλευτής, αλλά και βουλευτής, ενώ το 2017 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, µε ποσοστό 73,5%.

Έλενα Κουντουρά

Η προερχόµενη από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά µπήκε στην πολιτική το 2004 και έχει εκλεγεί βουλευτής έξι φορές στην Α’ Αθηνών. Εξελέγη αρχικά µε τη Ν∆ σε πέντε εκλογικές αναµετρήσεις, αλλά διαφώνησε µε την πολιτική της και διεγράφη. Από τον Ιανουάριο του 2015 µέχρι πρόσφατα ήταν υπουργός Τουρισµού, έχοντας ανακηρυχθεί «Καλύτερη Υπουργός Τουρισµού της Χρονιάς Παγκοσµίως» στη ∆ιεθνή Εκθεση Τουρισµού ITB 2019 στο Βερολίνο. Προτού γίνει πολιτικός υπήρξε µέλος της Εθνικής οµάδας στίβου, πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλµα εις ύψος και στα 100 µ. µε εµπόδια, µε πανελλήνια ρεκόρ και διεθνείς διακρίσεις. Επίσης, την περίοδο 1984-1996 ξεχώρισε µε τη διεθνή της καριέρα στην παγκόσµια βιοµηχανία της µόδας.

Κώστας Αρβανίτης

Ο δηµοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης είναι παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, µε δραστηριότητα από το 1987 σε διάφορα ΜΜΕ. Υπήρξε επίσης µέλος του ΚΕΘΕΑ επί σειρά ετών και αντιπρόεδρος µέχρι το 2017, ενώ συµµετείχε στις δράσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων παράλληλα µε τη δηµοσιογραφική του πορεία. Εργάστηκε ακόµα ως προπονητής και υπεύθυνος Ακαδηµιών για το αθηναϊκό ποδόσφαιρο και το τελευταίο διάστηµα ήταν αντιπρόεδρος του Απόλλωνα Σµύρνης. Τον Μάρτιο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στον ραδιοφωνικό σταθµό «Στο Κόκκινο», έως τον Οκτώβριο του 2016. Στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενηµέρωσης της 24Media.

Στέλιος Κούλογλου

Απόφοιτος του Πανεπιστηµίου Αθηνών, µετεκπαιδεύθηκε στη δηµοσιογραφία στο Παρίσι και στο Τόκιο. Ξεκίνησε να δηµοσιογραφεί στο περιοδικό «Αντί» και διετέλεσε ανταποκριτής της «Αυγής» στο Παρίσι, πολιτικός αναλυτής στο «Βήµα» και αργότερα ανταποκριτής της εφηµερίδας, της ΕΡΤ και του ραδιοσταθµού ΣΚΑΪ στη Μόσχα. Το 2002 βραβεύτηκε ως ο συγγραφέας της χρονιάς για το best seller µυθιστόρηµα «Μην πας ποτέ µόνος στο ταχυδροµείο». Είναι συγγραφέας εννέα λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων. ∆ιετέλεσε αρχισυντάκτης και παρουσιαστής τού «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», µιας τηλεοπτικής εκποµπής που βραβεύθηκε τέσσερις φορές ως η καλύτερη ελληνική ενηµερωτική εκποµπή. Το 2006 και το 2007 βραβεύτηκε ως ο δηµοσιογράφος της χρονιάς.

Αλέξης Γεωργούλης

Ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης είναι επίσης τελειόφοιτος του Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Αθήνας και προς το τέλος των σπουδών του αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελµατικά µε την υποκριτική. Παρακολούθησε µαθήµατα στο θεατρικό εργαστήρι «Θεατρική Τέχνη», στην Ανώτερη ∆ραµατική Σχολή του Βασίλη ∆ιαµαντόπουλου «Ίασµος». Εκτοτε επαιξε και πρωταγωνίστησε σε πλήθος κινηµατογραφικών και θεατρικών έργων και τηλεοπτικών σειρών. Εχει ασχοληθεί επίσης µε τη σκηνοθεσία. Το 2003 σκηνοθέτησε στην Πειραµατική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο «Καλή τύχη» του βραβευµένου συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη. Την επόµενη χρονιά σκηνοθέτησε τη µαύρη κωµωδία «Η µορφή των πραγµάτων» του Neil Labute.

Πέτρος Κόκκαλης

Ο επιχειρηµατίας Πέτρος Κόκκαλης είναι γιος του επιχειρηµατία και πρώην ιδιοκτήτη του Ολυµπιακού Σωκράτη Κόκκαλη. Από την πλευρά του πατέρα του είναι εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη, γιατρού και υπουργού στην «κυβέρνηση του βουνού», ενώ από την πλευρά της µητέρας του είναι εγγονός του Σπύρου Σκούρα, ιδιοκτήτη της Σκούρας Φιλµ και πρώην προέδρου της ΑΕΚ. Το 1994 τοποθετήθηκε διευθυντής marketing στην ΠΑΕ Ολυµπιακός και το 1996 γενικός διευθυντής της εταιρείας. Αργότερα αναβαθµίστηκε στη θέση του αντιπροέδρου του Ολυµπιακού, θέση όµως από την οποία παραιτήθηκε το 2008. Την περίοδο 2000-2001 ήταν διευθύνων σύµβουλος της Θρύλος ΑΕ. Είχε εκλεγεί δηµοτικός σύµβουλος Πειραιά µε τον συνδυασµό του Γιάννη Μώραλη.

ΚΙΝΑΛ

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πολιτικός µηχανικός συµµετείχε για πρώτη φορά το 1997 στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη του Νοµού Ξάνθης, ενώ το 1999 εξελέγη γραµµατέας της παράταξης στην Ξάνθη. Το 2001 εκλέχθηκε µέλος του Κεντρικού Συµβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2007 εξελέγη µέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας του κόµµατος. Το 2008 εκλέχθηκε µέλος του Εθνικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ κάνοντας την έκπληξη στο 8ο Συνέδριο του κόµµατος, καθώς κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από τη Φώφη Γεννηµατά. Στις 14 Μαρτίου 2013 εκλέχθηκε από το Πολιτικό Συµβούλιο γραµµατέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το 2014 ήταν υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο µε την Ελιά και εξελέγη δεύτερος µε 113.719 σταυρούς προτίµησης.

Εύα Καϊλή

Ήταν η νεότερη εκλεγµένη δηµοτική σύµβουλος Θεσσαλονίκης (2002-2006), και διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Α’ Θεσσαλονίκης το 2007 και το 2009. Είχε επανεκλεγεί και το 2007, αλλά την έδρα κατέλαβε τότε ο αρχηγός του κόµµατος Γ. Παπανδρέου. Ευρωβουλευτής εξελέγη πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014 µε την Ελιά, καταλαµβάνοντας την πρώτη θέση. Έχει πτυχίο αρχιτέκτονα µηχανικού από το ΑΠΘ και µεταπτυχιακό στις ∆ιεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήµιο του Πειραιά. ∆ούλεψε επίσης ως δηµοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθµό Mega Channel από το 2004 έως το 2007. Την περίοδο 2013-2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέµατα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του υπουργείου Εσωτερικών.

ΚΚΕ

Κωνσταντίνος Παπαδάκης

Έχει σπουδάσει κοινωνικός λειτουργός. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τµήµατος ∆ιεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Εξελέγη πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 2014. Έχει διατελέσει µέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις µε το Παλαιστινιακό Νοµοθετικό Συµβούλιο και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Λευτέρης Αλαβάνος-Νικολάου

Είναι υπεύθυνος της Επιτροπής ∆ιεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, εκπρόσωπος της ΚΝΕ στην Παγκόσµια Οµοσπονδία ∆ηµοκρατικών Νεολαιών. Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και έχει σπουδάσει στο Τµήµα Χηµείας του Πανεπιστηµίου Αθήνας. ∆ραστηριοποιήθηκε στον χώρο των νέων ανέργων και εκλέχθηκε στη γραµµατεία της Λαϊκής Επιτροπής 5ου και 6ου ∆ιαµερίσµατος του ∆ήµου Αθηναίων. Είναι µεταπτυχιακός φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο, µέλος της Ένωσης Ελλήνων Χηµικών (ΕΕΧ) και µέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ανώτατο όργανο) της ΕΕΧ, εκλεγµένος µε το ψηφοδέλτιο της «∆ΗΚΙΧΗ – Πανεπιστηµονικής». Στέλεχος της ΚΝΕ, υπεύθυνος της Επιτροπής ∆ιεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ελληνική Λύση

Κυριάκος Βελόπουλος

Γνωστός από διάφορες τηλεοπτικές εκποµπές, όπου για χρόνια πουλάει διάφορα, µε αποκορύφωµα τις περίφηµες χειρόγραφες επιστολές του Ιησού. Αρχικά ο Κυριάκος Βελόπουλος πολιτεύτηκε µε τον ΛΑΟΣ, µε τον οποίο ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2004. Το 2012 αποχώρησε και προσχώρησε στη Ν∆, από την οποία επίσης αποχώρησε το 2015.

Χρυσή Αυγή

Γιάννης Λαγός

Είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής και από το 2012 εκλέγεται βουλευτής της στη Β’ Πειραιώς. Η δράση του µε τη Χρυσή Αυγή έχει οδηγήσει δύο φορές στη σύλληψη και κράτησή του µε την κατηγορία της εγκληµατικής οργάνωσης, ενώ είναι υπόδικος στην δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.  Επίσης, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και για εκβιασµούς, µαστροπεία, παράνοµη οπλοφορία και άλλα αδικήµατα. Η τοποθέτησή του από τον αρχηγό στο ευρωψηφοδέλτιο και η πριµοδότησή του, ώστε να εκλεγεί,έχει προκαλέσεις εντυπώσεις καθώς ο Γιάννης Λαγός πέραν των σοβαρών κατηγοριών που αντιμετωπίζει, του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και δεν του επιτρέπεται η έξοδος από την χώρα.

Αθανάσιος Κωνσταντίνου

Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωµατικών Σωµάτων και της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, µε ειδικότητα παθολογοανατόµου. Μετεκπαιδεύθηκε στην παθολογική ανατοµική του κεντρικού νευρικού και του γεννητικού συστήµατος, στη µοριακή παθολογοανατοµία και στην τοξικολογία, στη Γερµανία και την Αυστρία. Εκπαιδεύθηκε σε σχολεία δυτών, βαθυκαταδύσεων και µηχανοσωστών, στην τσεχική Σχολή Χηµικής Άµυνας και στη Σχολή Πολέµου της ΠΑ. Υπηρέτησε σε διάφορες µονάδες και στη ∆ιοίκηση Εκπαίδευσης της ΠΑ, στο ΓΕΑ και στο ΓΕΕΘΑ. Είναι µέλος της ΚΕ και του Πολιτικού Συµβουλίου της Χρυσής Αυγής.