Κεφαλογιάννη: Εθνικό ζήτημα υψηλής προτεραιότητας το δημογραφικό

«Σε αυτή την τετραετία, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σαρώθηκαν τα πάντα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6:23
05/04/2019
Κεφαλογιάννη: Εθνικό ζήτημα υψηλής προτεραιότητας το δημογραφικό
16
loading

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα ως ένα εθνικό ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, υπογράμμισε η βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα «Δημογραφικό ζήτημα-brain drain-πολιτικές στήριξης της ελληνικής οικογένειας. Οι μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη δεκαετία».

Περιγράφοντας το πρόβλημα ανέφερε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό καθώς η Ευρώπη γερνάει, και δεν είναι καινούργιο. Για τη χώρα μας όμως δυστυχώς, τα πράγματα επιδεινώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης που συνοδεύτηκε από τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Εξήγησε ότι «σήμερα, η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας σε όλη την ΕΕ. Κάθε ζευγάρι Ελλήνων αποκτά, κατά μέσο όρο, μόλις 1,3 παιδιά, έναντι 1,6 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, τη στιγμή που για να μη μειώνεται ο πληθυσμός, ο μέσος όρος παιδιών που πρέπει να αποκτά ένα ζευγάρι, ανέρχεται στο 2,1. Σε αυτή την δυσοίωνη πραγματικότητα, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τη φυγή 400.000 νέων Ελλήνων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου που αναζήτησαν την κοινωνική, οικονομική και επιστημονική τους πρόοδο έξω από την Πατρίδα.

Η κ. Κεφαλογιάννη άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαμορφώθηκε μία πραγματικότητα στην οποία συρρικνώνονται διαρκώς αξίες, κανόνες και θεσμοί, όπως είναι η οικογένεια, το κράτος, η εκπαίδευση, η οικονομία. Ιδιαίτερα η ελληνική οικογένεια έχει υποστεί σοβαρούς κλυδωνισμούς σε συνθήκες παρατεταμένης, εξαντλητικής οικονομικής αντιξοότητας. Γιατί σε αυτή την τετραετία, σαρώθηκαν τα πάντα...ο πολιτικός αμοραλισμός μετέτρεψε την οικονομική κρίση σε κρίση αξιών. Σε εθνικό μαρασμό».

Η αναγκαία απάντηση είπε η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη είναι η στάση πολιτικής ευθύνης «με θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών, με επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού κράτους δικαίου, με βάση τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές, ως αρωγού και αξιόπιστου προστάτη του πολίτη, σε όλους τους τομείς της ζωής του. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το brain drain με ολιγόμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο, με διορισμούς ημετέρων και επιδοματικές πολιτικές. Με Πανεπιστήμια - ομήρους της ασυδοσίας των ολίγων.

Σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, μόνο οι βαθιές, φιλελεύθερες, δίκαιες μεταρρυθμιστικές τομές, μπορούν να άρουν το δημοσιονομικό και θεσμικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι κατ αρχήν η χώρα χρειάζεται μια συγκροτημένη στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων, σε συνθήκες σταθερού, ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Με στόχο λοιπόν, τη διεύρυνση της αγοράς εργασίας, την προστασία της οικογένειας, τη μείωση του βάρους απόκτησης παιδιού, τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων, και κυρίως των γυναικών, την ανάσχεση του brain drain, και βέβαια την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος …Η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα όπως :

- Ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα.

- Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Υπαγωγή όλων των ειδών πρώτης ανάγκης, μετά τη γέννηση κάθε παιδιού, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

- Μέριμνα ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτήρια προσχολικής αγωγής, με σταδιακή εφαρμογή διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Ειδικά για την ενίσχυση της μητρότητας, ανέφερε:

- Ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να καθορίσει τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας.

- Αύξηση  της άδειας για τις μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα και χρήζουν περαιτέρω κοινωνικής προστασίας.

- Επέκταση της προστασίας από την απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό.

- Προστασία των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών με επαναφορά των ποσών και των προνομίων που αυτή η κυβέρνηση περιέκοψε.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «όλα τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στο πλαίσιο ενός γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Αλλά και σε συνδυασμό με  ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι. Διότι δεν μπορούμε να συζητούμε για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, χωρίς ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα είναι μία ακόμα κρίσιμη εθνική πρόκληση, που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα των παροχών υγείας και ασφάλισης στους Έλληνες πολίτες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros

  ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ .
  ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ , ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΕΚΕΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ...................... ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΤΕ ;
  ΑΠΛΑ ΠΡΑΜΑΤΑ .
  ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ , ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ . . !

 2. avatar όταν τρώγατε

  τις ενισχύσεις με το κλεφτοθασοκ που συγκυβερνήσατε εσείς και τα λεβεντόπαιδα των κλαδικών... ε...Καλύτερα να μασάτε παρά να μιλάτε.....

 3. avatar olymbitis

  Έλα και θα σε βγάλω πρωτοπόρα....

 4. avatar Αυστριακός

  Προσωπικά είμαι αντισυριζα, αλλά δεν μπορώ να επιβραβευσω τα λεγόμενα της αντιπροσώπου της οικογένειας ΕΟΤ. Τόσα χρόνια τι έκανε το τζάκι της?
  Οι αυστριακοί έκαναν νόμο για την στήριξη της οικογένειας το 1947, με επιδόματα ιδια για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς. Στην ελλάδα ειχε γίνει μια προσπάθεια (αν δεν απατώμαι) και την βοήθεια την προσέφερε δήθεν η εκκλησία μόνον προς χριστιανούς, μην και αυξηθούν οι μουσουλμάνοι που ήταν πιο \"παραγωγικοί\". Τώρα αντι το τσίρκο που λέγεται ελλάδα να έχει έλληνες μουσουλμάνους, θα έχει σομαλους. Για να υπάρξει σωτηρία πρέπει πρώτα να σώσουμε ημάς εξ ημών, πάρτε το απόφαση.

 5. avatar supercat

  δε μου λες κυρα μου εσυ που παιρνεις 150.000 ευρω το χρονο βουλευτικη αποζημειωση τα παιρνεις για να μας διαβαζεις τα στατιστικα της ΕΛΣΤΑΤ ???? κανενα μετρο δεν εχεις να προτείνεις ?????? και όταν λεω μετρο ενοω μετρα σοβαρα όχι τις αρλούμπες που λες που είναι λες και διαβαζω των ριζοσπαστη.

 6. avatar κανε παιδί

  και μ\' ένα χιλιάρικο\"καθάρισε,\" έτσι λέει η νδουλα ! Σου δείχνει το τυρί και σου κρύβει την φάκα ! Όμως ποιος θα στηρίξει την οικογένεια;το κοινωνικό κράτος που θέλει να \"φτιάξει\" ο κουλης;
  οι ανάγκες ανατροφής ενός παιδιού μέχρι να γίνει 20 χρόνων είναι τεράστιες! ΚΑΙ μετά ?????
  τι το κάνεις;; το δηλώνεις στην εφορία \"φιλοξενουμενο\" η το διώχνεις από το σπίτι και ας \"κόψει το λαιμό του\"?

  1. avatar ρωτα το συριζα

   που καταργησε τα μετρα...και εφερε το ντολμα.....

   1. avatar πολύ πριν

    καταργήσει τα μέτρα ο συ.ριζ.α ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΕ !! οι πασοκονουδουληδες σου, ΤΙΝΑΞΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,στον αέρα! οπότε δικαιολογεισαι! να έχεις το ακαταλόγιστο!

 7. avatar δσα

  Εχουν λυσαξει τα κομματοσκυλα του ΣΥΡΙΖΑ στα σχολια. Πανικος και αγχος για τις εκλογες. Δεν πειθετε κανεναν κυριοι προοδευτικοι. Θα φατε μαυρο που θα παει συνεφο.

  1. avatar εσενα ρε καμενε στον εγκεφαλο

   μονο οι εκλογες σε νοιαζουν...μετα θα σου πεταξουν κανεναν κοκκαλο να γλυφεις και νομιζεις οτι θα ζησεις σα πασας στην ελλαδα του κουλη...

   1. avatar φαε ντολμα και επιδομα…..

    ριξε χημικο.....χορο στην πλατεια με τη χ,α....και το μπαξεβανοκαψωχοκεφαλο

 8. avatar εσυ που εχεις τοσα χρηματα απο κουνια

  ποσα παιδια εχεις κανει; τι να σου κανει ο απολυμενος που δεν εχει στον ηλιο μοιρα. τα παιδια να σκεφτεται ή πως θα βγαλει την εβδομαδα...

 9. avatar Αλλη

  μια πολιτικα αποτυχημενη βγηκε
  νσ αποδομηση το εργο της κυβερνησης
  Και να μας πει τι ?
  Οτι αυτη τη φορα θα κανει αυτα που δεν εκανε?
  Και εμεις την πιστεψαμε!

  1. avatar ξεσκισε και συ μνημονια και ενφια….διοδια και φορους…..

   ο κουρουπλης και ο καμενος τι λενε τωρα στις ευαισθητες κορες τους???αλητες .....καθαρματα ψευτες χουντομαδουροι......

  2. avatar και ο δικος σου συριζοψευτης

   εκανε αυτα που ελεγε?????η εκανε μια τουμπα ...αλλαξε...μεταλλαχτηκε σε σαυρα.....και υπογραφει το ξεπουλημα του λαου και της χωρας???γερμανοτσολια στα 4...μανολο.....μερσινα..πολακη

 10. avatar Ηλίας καβαλα

  Επιτέλους να μιλήσουμε για το πιο σοβαρό πρόβλημα της πατρίδος μας

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει