Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στο Ποτάμι, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ενόψει της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε μέσω της ΕΡΤ1 ο Γιώργος Αμυράς.

Ο βουλευτής που έχει ταχθεί ανοικτά κατά της Συμφωνίας, όπως και ο Γρηγόρης Ψαριανός, μίλησε για το ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι άλλοι τρεις βουλευτές του κόμματος (Θεδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης) υπέρ, λέγοντας πως δεν θα αισθάνεται άνετα, ωστόσο θα υπάρχει και η επόμενη ημέρα. Επίσης, τόνισε πως δεν θα ληφθεί απόψε μια απόφαση που θα επιβληθεί σε όλους.

Πιο συγκεκριμένα, για το τι να περιμένουμε από τη σημερινή συνάντηση, απάντησε: «Αμφιβάλω αν θα πάρουμε κάποια απόφαση, Έχω την αίσθηση ότι επιτέλους θα βρούμε έναν τρόπο να εκφραστούμε ενιαία. Αυτό πάει να γίνει τώρα. Αμυράς και Ψαριανός καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης έχουν μια θετική προσέγγιση. Ωστόσο, και οι τρεις έχουν κλονιστεί από αυτό που είδαμε χθες το βράδυ, δηλαδή να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση με έναν τρόπο μη υγιή και κοινοβουλευτικό».

Αν το κόμμα αποφασίσει να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και εάν εκείνος (και ο Ψαριανός) θα ψηφίσει όχι, απάντησε: «Το κόμμα δεν θα πάρει απόφαση που θα επιβληθεί σε όλους τους βουλευτές. Όπως εγώ δεν μπορώ να επιβάλω την άποψή μου, στους συναδέλφους μου που το βλέπου θετικά, έτσι και το αντίθετο. Δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εμείς δεν έχουμε τέτοια στο Ποτάμι. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με τη συνείδησή του και θα ψηφίσει αναλόγως».

«Απόψε δεν θα πάρουμε απόφαση για το αν το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν τη στηρίζει, τη στηρίζει το μισό Ποτάμι», υπογράμμισε.

«Το Ποτάμι τοποθετήθηκε χθες μέσω του Σταύρου Θεοδωράκη και είπε ότι ο λόγος πρέπει να δοθεί στον ελληνικό λαό. Εγώ θα έλεγα εκλογές εδώ και τώρα», ανέφερε -μεταξύ άλλων- στη συνέχεια ο κ. Αμυράς. Διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας, «εγώ δεν θα νιώθω πολύ άνετα», αλλά θα υπάρξει και επόμενη μέρα «την οποία θα πρέπει να δούμε».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «η συζήτηση αποχώρησης έγινε πολύ πριν έρθει η Συμφωνία. Αφορμή ήταν το Μακεδονικό, η αιτία ήταν άλλη. Από το ΚΙΝΑΛ φύγαμε για άλλους λόγους. Η αιτία ήταν ο τρόπος που λειτουργούσε το ΚΙΝΑΛ και δεν έδινε περιθώριο στο Ποτάμι να εκφραστεί. Όλο το άλλο λειτούργησε συμπληρωματικά».