Μάλλον θετικά, τουλάχιστον για τη γερμανίδα Καγκελάριο, είδαν οι Financial Times την ολιγόωρη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικό ήταν το τηλεοπτικό πλάνο που έδειχνε «τους ηγέτες της Ελλάδας και της Γερμανίας να μιλούν με πολύ εκφραστικότητα, περπατώντας τον δενδροφυτεμένο δρόμο προς την προεδρική κατοικία, χωρίς ούτε έναν σωματοφύλακα».

Η εφημερίδα περιγράφει τις σχετικά ήρεμες διαδηλώσεις και υπογραμμίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε το «στοίχημα» της επίσκεψης, σύμφωνα τουλάχιστον με εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, αναθερμαίνοντας ακόμη και τις ελπίδες ότι οι Γερμανοί επενδυτές θα αρχίσουν να κοιτάζουν πιο ευνοϊκά την Ελλάδα.

«Οι φόβοι ότι η κ. Μέρκελ θα σχολιάσει δημοσίως τις ελληνικές αποτυχίες στο παρελθόν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων κατά των διασώσεων, αποδείχθηκαν ασταθείς», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι «δεν ακούστηκε σαν δασκάλα που μαλώνει τον κακό μαθητή».

Βέβαια, η Μέρκελ δε δήλωσε σθεναρά ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος του ευρώ, όπως ήλπιζε η ελληνική πλευρά, είπε όμως, ότι ελπίζει να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, περιέγραψε την Ελλάδα και τη Γερμανία ως δύο χώρες που είναι «εταίροι και φίλοι» και παραδέχτηκε πολλές φορές πόσο σκληρή είναι η λιτότητα για πολλούς Έλληνες, αλλά προέτρεψε την χώρα να παραμείνει σε τροχιά.

«Ήρθα γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σκληρή για τους ανθρώπους της, ότι πολύ κόσμος υποφέρει και ότι οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και γι’αυτό θέλω να πω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο κομμάτι αυτού του δρόμου», είπε εξηγώντας ότι «έχουν γίνει πολλά αλλά απομένουν να γίνει κάποια πράγματα ακόμη».

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, το συμβολικό ημερήσιο ταξίδι της Μέρκελ, έναν χρόνο πριν τις εκλογές, θα χρησιμοποιηθεί για να απαντήσει σε επιθέσεις από την αριστερά για την έλλειψη ηγεσίας και την εμπάθεια στην Ευρώπη, καθώς από την άλλη και την επίθεση της δεξιάς ότι η Γερμανία πληρώνει ακριβά την διάσωση του ευρώ.

Η Μέρκελ, όπως και όλοι οι Γερμανοί, απεχθάνεται τις πορείες στους δρόμους, οπότε χρειάστηκε κουράγιο για να έρθει, ενώ παράλληλα της έδωσε τη δυνατότητα να στείλει ένα μήνυμα καλοσύνης ότι παρότι είναι απολύτως απαραίτητες η λιτότητα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία βλέπει και συμπαραστέκεται στις δυσκολίες που περνούν πολλοί Έλληνες.