Υψηλοί τόνοι επικράτησαν σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με αφορμή την πρόταση των 16 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ προς τον πρόεδρο του Σώματος Ευάγγελο Μεϊμαράκη να περικοπούν τα προνόμια (πρώην και νυν) αξιωματούχων της Βουλής, ανάμεσα τους και η δυνατότητα διορισμού μετακλητών υπαλλήλων.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, πρότεινε να γίνει συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να έρθει το ζήτημα αυτό στην Ολομέλεια της Βουλής και να βρεθούμε όλοι ενώπιος ενωπίω της αλήθειας, αλλά και το τι υπερασπιζόμαστε πραγματικά».

Με την άποψη του κ. Πολύδωρα συντάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες για το άσχημο κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη κατά του Κοινοβουλίου σε μέσα ενημέρωσης αλλά και σε 20-30 βουλευτές που περιφέρονται στα κανάλια, όπως είπε, και ασχημονούν, προσθέτοντας ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να παραμένει αιχμάλωτο τους.

«Είναι φυσικό να μην λειτουργούν απολύτως άψογα κάποια πράγματα. Αυτό μας επιβάλλει και είναι ευθύνη μας να διορθώνουμε ότι είναι προβληματικό, αλλά ταυτόχρονα να υπερασπιζόμαστε το Κοινοβούλιο και τους Θεσμούς. Είναι εμφανές ότι ένα μέρος των Μέσων Ενημέρωσης, που ελέγχονται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, αξιοποιούν αυτές τις αδυναμίες, έστω και αν υπονομεύουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία», φέρεται να τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κακλαμάνης.

Και πρόσθεσε: «Γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού που πολλές φορές οδηγείται σε απόγνωση από αποφάσεις οι οποίες παίρνονται λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών».

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε: «Υπάρχουν 20-30 βουλευτές που περιφέρονται και συχνά ασχημονούν στα διάφορα πορτοπαράθυρα της τηλεόρασης. Δεν μπορεί η Βουλή κι όσοι είναι συνεπείς να κρίνονται από αυτά τα πρόσωπα. Δεν είναι δυνατό να παραμένουμε απαθείς εμείς, και το Κοινοβούλιο αιχμάλωτο, των εντυπώσεων που δημιουργούνται από τέτοια πρόσωπα και Μέσα Ενημέρωσης».

Ο Απ. Κακλαμάνης σχολίασε και το αίτημα της ΔΗΜΑΡ να δοθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τις προσλήψεις στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δέχομαι το τσουβάλιασμα όλων. Στα 10,5 χρόνια που ήμουν πρόεδρος της Βουλής, από 726 που ήταν οι υπάλληλοι της Βουλής όταν έφυγα έφθασαν στους 840. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω τι έχει γίνει, ας κατατεθούν τα στοιχεία για να μάθουμε όλοι».

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ και ο αντίκτυπος που είχε, απασχόλησε και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στενοί συνεργάτες του οποίου σημείωσαν: «Όλα αυτά τα στοιχεία που ζητά η ΔΗΜΑΡ έχουν δημοσιευτεί στους ετήσιους προϋπολογισμούς της Βουλής και θα ξανασυζητηθούν και τον Οκτώβριο στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού που θα γίνει. Πέραν αυτού όλοι οι βουλευτές έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία και ο κ. Μεϊμαράκης ήδη έδωσε σχετική εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να συνδράμουν στους βουλευτές. Ο αριθμός των μετακλητών αυξομειώνεται».

Αίσθηση προκλήθηκε από την αναφορά των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής είχε τη δυνατότητα να προσλαμβάνει 64 υπαλλήλους, ορισμένοι εκ των οποίων δημοσιογράφοι, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων και χωρίς να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ. Λίγο αργότερα, ωστόσο, στελέχη της ΔΗΜΑΡ παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για λάθος και διευκρίνιζαν ότι οι εν λόγω 64 προσλήψεις έγιναν άπαξ, το 1997, που ίσχυσε η ρύθμιση για μονιμοποίηση εργαζομένων που είχαν υπηρετήσει ως μετακλητοί και επαναλήφθηκε το 2009, οπότε αυξήθηκε ο αριθμός τους.