Ο μηχανισμός παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για νέα μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ιστορική» την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ, γιατί σε αυτή θα επικυρωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου ελληνικού προγράμματος.

Η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κρίση

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της μία σκληρή περίοδο, που κόστισε πολλά στον ελληνικό λαό» και πέρα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το αυριανό Eurogroup αναμένεται να αποφασίσει για τη ρύθμιση του χρέους και τον μηχανισμό παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, για την οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία.

Καμία δέσμευση για νέα μέτρα

«Η λειτουργία του μηχανισμού παρακολούθησης είναι γνωστή, ήδη, από τις περιπτώσεις των χωρών της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πρόγραμμα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε όσους έσπευσαν να μιλήσουν για «τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε ότι: «Σήμερα, αρκετές εφημερίδες και site έσπευσαν και πάλι να κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Το περιεχόμενο, όμως, του κειμένου που δημοσιεύουν τους διαψεύδει κατηγορηματικά και τους γελοιoποιεί. Όποιος το διαβάσει θα διαπιστώσει και μόνος του ότι δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως δέσμευση για νέα μέτρα. Αντίθετα, περιγράφει γενικούς στόχους πολιτικής που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα, την απομείωση των κόκκινων δανείων, την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Περιγράφει, επίσης, τη μορφή που θα πάρει η μεταμνημονιακή παρακολούθηση, χωρίς αξιολογήσεις και προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά αποκλειστικά με αποστολές και εκθέσεις των θεσμών. Ό,τι, δηλαδή, ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν από προγράμματα προσαρμογής. Ο μηχανισμός αυτός δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση και εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό. Με λίγα λόγια, δεν έχει ουδεμία σχέση με το μηχανισμό πειθάρχησης των μνημονίων».

Αισιοδοξία για ουσιαστική λύση στο θέμα του χρέους

Σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως είναι, ήδη, γνωστό το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η απόφαση και δεν είναι άλλο από αυτό που όρισε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, δηλαδή, τη θέσπιση ανώτατου ετήσιου ορίου των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου στο 15% του ΑΕΠ και τον προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «θα είναι απολύτως αξιόπιστη και πειστική για τις αγορές η λύση για το χρέος».

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι «βρισκόμαστε ενόψει μίας ουσιαστικής λύσης, η οποία θα επιδράσει πολλαπλασιαστικά στην ήδη καταγεγραμμένη δυναμική της ελληνικής οικονομίας» και παρατήρησε: «Κοινά αποδεκτό κριτήριο για όλους τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις είναι η λύση να είναι πειστική στις αγορές και να εμπεδώσει το αξιόχρεο της Ελλάδας. Δηλαδή, να αποτελέσει την τελευταία πράξη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, η οποία θα μπορεί με σίγουρα και σταθερά βήματα να οργανώσει την επόμενη μέρα της, ως μία κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα».

Προσπάθεια απομείωσης της διαπραγματευτικής επιτυχίας της κυβέρνησης με «άθλιες φήμες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε όσους διασπείρουν, τις τελευταίες ημέρες, «άθλιες φήμες» περί δήθεν «συναλλαγής» της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος και επισήμανε ότι φανερώνουν δύο πράγματα:

Πρώτον, την άγνοιά τους για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Δεύτερον, ότι έχουν, πλέον αποδεχθεί, ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μία θετική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, μία ρύθμιση που ούτε στον ύπνο τους δεν είχαν δει όσοι συμμετείχαν στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βνιζέλου και σπεύδουν τώρα να απομειώσουν άλλη μία κυβερνητική διαπραγματευτική επιτυχία.

«Αφού, λοιπόν, εξαντλήθηκε η κινδυνολογία περνάνε, πλέον, στο σύμπαν του παραλογισμού και του ανορθολογισμού. Τους ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα» σχολίασε.