Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Vice, όπου αναφέρθηκε σε αρκετά φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Από τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό των Σκοπίων μέχρι την υπόθεση της Novartis και την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η συνέντευξη έγινε στον σταθμό των τρένων στα Καλάβρυτα και ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε με χαμόγελο στην αρχή πώς «έχετε 8 χρόνια κρίσης αλλά ακόμα έχετε Δημοκρατία», με τον δημοσιογράφο να απαντά ότι «παρόλα αυτά η ολιγαρχία καλά κρατεί». Σε αυτό ο πρεσβευτής των ΗΠΑ απάντησε με νόημα ότι «το έχω προσέξει», για να σχολιάσει με χιούμορ το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στο παρελθόν σε διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ, λέγοντας: «Οι άνθρωποι μαθαίνουν».

«Έχετε 8 χρόνια κρίσης και έχετε Δημοκρατία»

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις διαφορές της Ελλάδας με κάποιους από τους γείτονές της, παρόλο που έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης τα τελευταία 8 χρόνια: «Έχετε ακόμα Δημοκρατία μετά από 8 χρόνια κρίσης. Ας δείτε κάποιους από τους γείτονές σας που έχουν πραγματικά προβλήματα με την ελευθερία του Τύπου ή την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και την υποχρέωση λογοδοσίας από πλευράς εκλεγμένων ηγετών».

Για τον Ερντογάν και μία πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία ανέφερε: «Ό,τι έχει γραφτεί στον Τύπο για Ίμια 2 και εμπλοκή των ΗΠΑ είναι εντελώς κατασκευασμένα. Διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους Έλληνες ηγέτες που χειρίζονται αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής Ερντογάν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη», ανέφερε. Ερωτηθείς για το εάν θεωρεί ότι η στάση της Τουρκίας εντάσσεται στις προεκλογικές κορώνες, ο κ. Πάιατ σημείωσε: «Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι αποτελούν πολιτική, ωστόσο δεν θέλω να τα αγνοήσω».

Για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς: Η δουλειά μου, μου έχει μάθει να μην κάνω προβλέψεις

Ο Τζέφρι Πάιατ όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απάντησε: «Αυτή η δουλειά μου έμαθε πριν από καιρό να μην κάνω προβλέψεις. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα και πιστεύουμε ότι οι δύο Έλληνες πρέπει να επιστρέψουν τις οικογένειές τους. Πιστεύουμε ότι προς συμφέρον και της Τουρκίας να υπάρξει μία σταθερή συνεργατική, ομαλή σχέση μεταξύ των χωρών. Αυτό που έχω καταλάβει από τις επισκέψεις μου στα νησιά είναι ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη “ήπια ισχύ” καθώς πολλοί Τούρκοι που θέλουν έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

«Ελπίζω να έχουμε σύντομα λύση για το ονοματολογικό»

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, εξέφρασε την ελπίδα «να έχουμε σύντομα μια λύση και να υπάρξει άμεσα συμφωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο κρατών.

«Για να υπάρξει οποιαδήποτε βιώσιμη λύση θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δυο πρωθυπουργών. Θα ήταν καλό να έχουμε πρόοδο και για την Ελλάδα και για τα Σκόπια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της διαδικασίας, υποστηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και το παρακολουθούμε όχι ως διαμεσολαβητές, αλλά ως υποστηρικτές της προόδου».

Για την υπόθεση Novartis

Όταν ρωτήθηκε για την παρεξήγηση με τις δηλώσεις του για το σκάνδαλο της Novartis ο κ. Πάιατ ξεκαθάρισε ότι θέλει να είναι πολύ προσεκτικός για την υπόθεση Novartis, ο κ. Πάιατ διευκρίνισε ότι το FBI διερευνά παραβιάσεις της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

«Πέρα απ’ αυτό, η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ είναι εντελώς ανεξάρτητη και γι’ αυτό δεν γνωρίζω καν τις επικοινωνίες που έχουν οι αρμόδιοι ακόλουθοι της πρεσβείας, το γραφείο του FBI που βρίσκεται εντός της πρεσβείας, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν γνωρίζω αν ανταλλάσσουν πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη υπόθεση. Το σύστημα μας προστατεύει πολύ καλά αυτή τη διαδικασία. Όταν ένας δικαστής παίρνει μια απόφαση δεν έχει να κάνει με την πολιτική, αλλά με την τήρηση του νόμου. Οπότε αυτή η αρχή με έχει οδηγήσει να μην σχολιάζω δημοσίως πράγματα για αυτά τα ζητήματα», σχολίασε.

«Η μισαλλοδοξία διδάσκεται»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Τζέφρι Πάιατ για το ζήτημα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του μητροπολίτη Αμβρόσιου ότι εάν του το επέτρεπε ο νόμος θα σκότωνε ομοφυλόφιλους: «Έχοντας δουλέψει σε μία πιο συντηρητική κοινωνία από την ελληνική, αυτή της Ουκρανίας, πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα πράγματα διδάσκονται, κανείς δεν γεννιέται μισαλλόδοξος. Αυτό για το οποίο είμαι περήφανος ωστόσο είναι ότι τα μυαλά των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν ανοίξει. Η μη ανοχή της μισαλλοδοξίας είναι ένα τεράστιο βήμα. Βλέπω τα παιδιά μου και αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας άλλος καινούριος κόσμος. Δεν ενδιαφέρονται για αυτά τα πράγματα. Η αγάπη είναι αγάπη».

Για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε το σεβασμό του στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε όμως ότι στις αποφάσεις σχετικά με τον κύριο Κουφοντίνα να έχουν στο μυαλό τους πως οι Αμερικάνοι που σκότωσε, τους οποίους τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί πως έχει σκοτώσει, είχαν οικογένειες που ξυπνούν κάθε μέρα γνωρίζοντας πως δεν θα γυρίσουν πίσω. Άρα η ιδέα της άδειας δεν μεταφράζεται σαν κάτι θετικό. Επαναλαμβάνω πως αυτό είναι δεν θα αποτελέσει το τέλος των σχέσεων μας, αλλά παράλληλα, είναι κάτι για το οποίο έχουμε σαφή θέση».