Προς αντικατάσταση σκηνών στο hotspot της Μόριας εστάλησαν στη Λέσβο οι 50 οικίσκοι. Αυτό επισημαίνει σε επιστολή προς τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με αφορμή τον αποκλεισμό, από τη δημοτική αρχή και πολίτες, του πλοίου με τους 50 οικίσκους για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας.

Νωρίτερα, ο κ. Φλαμπουράρης είχε επικοινωνήσει και τηλεφωνικά με τον κ. Γαληνό, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση και είχε εξηγήσει τους λόγους της μεταφοράς των οικίσκων οι οποίοι προορίζονται -όπως τόνισε- μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές. Όπως τονίστηκε οι οικίσκοι δεν αποτελούν νέα δομή.

Ο κ. Γαληνός, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον κ. Φλαμπουράρη η οποία και απεστάλη.

Σε αυτήν την επιστολή η οποία υπογράφεται από το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας σημειώνεται ότι «έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και ιδιαίτερα της νήσου Λέσβου. Ο στόχος είναι πολύ γρήγορα να διαμένουν στη Μόρια σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες πολύ λιγότερα άτομα».

Στην επιστολή εκ μέρους του κ. Φλαμπουράρη τονίζεται ακόμα:

«Αυτή η προσπάθεια θα βοηθηθεί αν διευκολύνετε να αντικατασταθούν οι σκηνές από τα σπιτάκια που έχουν φτάσει στο νησί σας. Αυτά είναι μόνο για τη Μόρια και πουθενά αλλού». Και η επιστολή του κ. Φλαμπουράρη καταλήγει: «Αυτή η τακτοποίηση δίνει τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του hot spot και ως προς τις συνθήκες διαμονής, φύλαξης και κυρίως μη ενόχλησης των κατοίκων της περιοχής».

Όπως έγινε γνωστό από το Δήμο Λέσβου η επιστολή από τον υπουργό Επικρατείας θα συζητηθεί στις 5 το απόγευμα, οπότε και έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει το Συντονιστικό των φορέων της Λέσβου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση της κινητοποίησης που προκλήθηκε από την άφιξη σήμερα το πρωί των 50 οικίσκων.