Ο Ερντογάν ήρθε στην Ελλάδα και η επίσκεψη του έλαβε χαρακτηριστικά θρίλερ. Όσοι παρακολουθούσαν όλα όσα διαδραματίζονταν σε live μετάδοση στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου «πάγωσαν» ακούγοντας τον Τούρκο Πρόεδρο να βάζει τη δική του ατζέντα, να ανοίγει όλα τα θέματα που θέλει η Τουρκία και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε δείξει τις διαθέσεις του, επέλεξε μια επιθετική τακτική από την πρώτη στιγμή προβάλλοντας σε ελληνικό έδαφος όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις. Βρήκε αφορμή μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έλαβε απαντήσεις από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αργότερα ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ εξελίχθηκε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως κατά τις δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Ερντογάν επέλεξε να μην απαντήσει σε ένα σημείο, όπου προφανώς δεν ήταν προνομιακό για τον ίδιο. Μπορεί να αναφέρθηκε στο νεαρό της ηλικίας του Αλέξη Τσίπρα, αλλά στις ευθείες αιχμές για την εισβολή στην Κύπρο δεν είπε κουβέντα…

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η επιθετική στάση του Προέδρου της Τουρκίας, κυρίως μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά και λίγο αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνει αρνητική τροπή σε μία επίσημη επίσκεψη η οποία σαν στόχο είχε την αναβάθμιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η επιλογή του Ερντογάν ήταν ξεκάθαρη και έβαλε στον επίσημο διάλογο όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις των τελευταίων δεκαετιών που μέχρι χθες έμεναν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Αποκορύφωμα της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών αποτέλεσε ο «διπλωματικός» διαπληκτισμός Ερντογάν – Παυλόπουλου το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών εξελίχθηκε σε δημόσια αντιπαράθεση με αντικείμενο κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάνης, και με τον Τούρκο πρόεδρο να θέτει επί τάπητος σχεδόν το σύνολο των διεκδικήσεων της Αγκυρας.

Αργότερα, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία οι τόνοι ήταν μεν εμφανώς χαμηλότεροι, ωστόσο οι δύο ηγέτες εξέφραζαν δημοσίως απλώς τη διαφωνία τους. Ο πρωθυπουργός επανέφερε το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων, απαντώντας επί της ουσίας στο πακέτο διεκδικήσεων που έθεσε ο Ερντογάν, ενώ ειδικότερα για το θέμα της «Λωζάνης» έκανε λόγο για «θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ηγέτης, ξεκαθάρισε μεν ότι «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας», ωστόσο εμφανίστηκε αμετακίνητος από τις θέσεις που εξέφρασε νωρίτερα, τόσο για το ζήτημα της Συνθήκης, όσο και για εκείνα της μειονότητας της Δυτικής Θράκης και της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «απόρριψη της ρητορικής Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός έθεσε προς τον Τούρκο πρόεδρο τις προϋποθέσεις εκείνες που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Πυροσβεστικό» ρόλο, μετά από μια ημέρα διπλωματικής και πολιτικής έντασης, επιχειρήθηκε να διαδραματίσει το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου, με το οποίο ολοκληρώθηκε και το χθεσινό πρόγραμμα της επίσκεψής του. Μετά το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό, τόσο ο κ. Ερντογάν, όσο και ο κ. Παυλόπουλος επιχείρησαν με, σύντομες και σε πολύ ηπιότερους τόνους, τοποθετήσεις να αποκλιμακώσουν την ένταση.