Μετά από μια ιδιαίτερα σκληρή βδομάδα η κυβέρνηση είδε τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούνται από το Μνημόνιο. Κοινωνικές ομάδες που βλέπουν να θίγονται προσωπικά τους συμφέροντα δεν σκοπεύουν να καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «Κυριακή βράδυ, 25 Ιουλίου, εξαγγέλθηκε η απεργία των φορτηγατζήδων, Κυριακή βράδυ, 1η Αυγούστου, έληξε. Στη διάρκειά της ακούστηκαν διάφορες μουρμούρες για τους χειρισμούς που έγιναν, κυρίως για την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί γρήγορα στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Ο αντίλογος, όμως, λέει ότι η μεθόδευση, την οποία ακολούθησε το υπουργείο Μεταφορών, άσκησε στους απεργούς όση πίεση χρειαζόταν για να λύσουν την απεργία τους, χωρίς τα πράγματα να οδηγηθούν στα άκρα. Τέλος καλό, όλα καλά, λοιπόν».

«Και τώρα στην κυβέρνηση θα έχουν το χρόνο να μελετήσουν καλύτερα τα θέματα που πρόκειται να ανοίξουν στη συνέχεια, ώστε να μην πάρουν διαστάσεις. Για παράδειγμα, η τρόικα ασκεί πίεση για να “σπάσει” η ΔΕΗ και να πουληθούν κάποια τμήματά της. Όμως, το συνδικάτο της ΔΕΗ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο είναι “casus belli”. Και στην περίπτωση που η κυβέρνηση το προχωρήσει, οι αντιδράσεις θα είναι τέτοιες που εκείνες των φορτηγατζήδων θα φαίνονται παιχνίδι. Έχουν πάρει οι υπουργοί το πρώτο μάθημά τους και μπορούν να οργανώσουν καλύτερα τα επόμενα βήματά τους» καταλήγει το άρθρο.