«Τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας είναι σύνορα Ευρώπης – Τουρκίας» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», στην εκπομπή «Δύο στις 12» και στους δημοσιογράφους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

«Λοιπόν, εμείς, πρέπει να μην αφήνουμε τίποτε να πέσει κάτω. Πρέπει να ξέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας είναι τα σύνορα Ευρώπης – Τουρκίας και με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, με βάση το διεθνές δίκαιο, γι αυτό κι εγώ έκανα τη συγκεκριμένη ερώτηση» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στη σχετική ερώτηση που υπέβαλε προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ και συνέχισε:

«Και δεύτερον, θέλουν να υπάρχει έλεγχος; Frontex. Ας δώσουν κονδύλια στη Frontex και να υπάρχει έλεγχος μέσα από αυτή τη διαδικασία, όπως υπάρχει και στον Έβρο. Δηλαδή, τι συμβαίνει στον Έβρο, γίνονται κοινές περιπολίες; Υπάρχει η Frontex. Λοιπόν, ας δώσουν χρήματα να στηριχθεί αυτός ο τρόπος».

«Το μεταναστευτικό – προσφυγικό θα εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα μετά το θέμα της οικονομικής κρίσης που πέρασε η ευρωζώνη. Γιατί; Όταν έχεις να κάνεις με πολλά κράτη, στα οποία δεν υπάρχει συναίνεση για μεγάλα πολιτικά άλματα και έρχονται κρίσεις, οι οποίες μένουν αναπάντητες για ένα χρονικό διάστημα, δημιουργείται κενό. Και το κενό διευρύνει τα προβλήματα, τα αναζωπυρώνει, τα μεταλλάσσει και τα κάνει πολλές φορές δυσεπίλυτα».

«Άργησαν πάρα πολύ να καταλάβουν το μέγεθος του ζητήματος, διότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφευγαν από τη Συρία πήγαιναν κυρίως Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία, δεν ερχόταν, ή ερχόταν σε ένα μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Αντί να προετοιμαστεί η Ε.Ε., να έχει κάποιες απαντήσεις, καθυστέρησε και τώρα βέβαια, το πρόβλημα, όπως είδαμε να εξελίσσεται, είναι δυσεπίλυτο».

«Το θέμα είναι να πάρουν ένα μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση και από τους εκπροσώπους της χώρας μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που είμαστε εμείς, ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι σύνορα της Ευρώπης – Τουρκίας και ότι επίσης τα ανοιχτά θέματα που έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο δεν είναι ζητήματα της Ελλάδας μόνο, είναι ευρωπαϊκά ζητήματα και θα μάθουν να τα χειρίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.