Στις εκλογές την Ελλάδα και τους Έλληνες «που οδηγούνται για τρίτη φορά φέτος στις κάλπες» για να εκλέξουν μια κυβέρνηση που θα ηγηθεί της χώρας καθώς θα εφαρμόζει τη συμφωνία που υπέγραψε τον Αύγουστο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γράφει το MarketWatch σε δημοσίευμά του για την Ελλάδα.

Τα τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι:

Ποιοι είναι οι βασικοί εκλογικοί αντίπαλοι

Κατεβαίνουν 19 κόμματα αλλά οι βασικότεροι διεκδικητές της εξουσίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία. Στις δημοσκοπήσεις πάνε πόντο- πόντο αλλά καμία δημοσκόπηση δεν έχει δώσει πάνω από 36% σε κανένα από τα δύο κόμματα- ποσοστό που οδηγεί σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα μπορεί να κάνει μονοκομματική κυβέρνηση. Αξιωματούχοι της ΕΕ προκρίνουν έναν ευρύ συνασπισμό με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία που θα ήταν εγγύηση για την εφαρμογή της συμφωνίας αλλά ο Τσίπρας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Τι ακολουθεί

Αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με ένα από τα μικρότερα κόμματα ή η χώρα θα αναγκαστεί να πάει εκ νέου σε εκλογές.

Τι σημαίνει αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης

Είναι οι πρώτες εκλογές από τότε που η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά σε πρόγραμμα το 2010 στις οποίες κανένα από τα δύο βασικά κόμματα δεν έχει ατζέντα κατά του προγράμματος ή κατά της λιτότητας. Όποιος κι αν κερδίσει, η Ελλάδα θα προχωρήσει με την εφαρμογή της δικής της ατζέντας στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Τον Οκτώβριο οι πιστωτές θα αξιολογήσουν την πρόοδο της Ελλάδας και αν η αξιολόγηση είναι θετική, οι πιστωτές έχουν δεσμευτεί να αρχίσουν συζητήσεις για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Αυτό είναι ζωτικό για την οικονομία της χώρας.

asdfg