Δημοκρατική Συμπαράταξη θα λέγεται ο εκλογικός συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με εμφανή τα ονόματα των δύο κομμάτων, ανακοίνωσαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπαν, τα κόμματα κρατούν την οργανωτική και πολιτική τους αυτοτέλεια και αυτονομία, ενώ η συμφωνία τους βασίζεται σε δέκα συν μία προγραμματικές θέσεις, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων και οι δύο πρόεδροι κατέστησαν σαφές ότι θα επιδιώξουν μετεκλογικά την κυβερνητική συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ώστε η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση.

Σημειώνεται ότι 31 στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων και ο Φώτης Κουβέλης, ζητούν την έκτακτη προσφυγή στο Διαρκές Συνέδριο για τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο φαίνεται να είναι ειλημμένες από την ηγεσία του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φώτης Κουβέλης έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ, με το όνομά του μάλιστα να έχει ακουστεί και για το Επικρατείας, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της συστράτευσης με το ΣΥΡΙΖΑ μετά την απομάκρυνση της Αριστερής Πλατφόρμας και την αποκρυστάλλωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κουμουνδούρου.

Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» και δημοσιεύεται σήμερα.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι «οι προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος, οι θέσεις του όπως αυτές επικυρώθηκαν και από το πρόσφατο συνέδριο αλλά και το αξιακό φορτίο της ανανεωτικής Αριστεράς που μεταφέρει, δεν δικαιολογούν πολιτικά και δεν επιτρέπουν την επιλογή εκλογικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ», ενώ ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και αν η πλειοψηφούσα τάση της ΚΕ του κόμματος το επιβάλει «δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να συνεργήσω».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «Το στοίχημα είναι να αποδείξει ότι η Αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο για να αντιπολιτεύεται, αλλά ικανή να κυβερνά με κοινωνική ευαισθησία, ρεαλισμό και ευθύνη. Και σ’ αυτή την υπόθεση οφείλουν να συμβάλλουν όλοι, βάζοντας κατά μέρος ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές», ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις αναφορές «στο όνομά του στο πλαίσιο διεύρυνσης που συζητά η Κουμουνδούρου» εξηγεί πως ποτέ δεν έβαλε το προσωπικό πάνω από το συλλογικό και πως «και με τούτο απαντώ σε διάφορα ανύπαρκτα και αβάσιμα που εξακολουθούν να διακινούν διάφοροι κύκλοι». Επίσης αναφέρει ότι «Πέρα από όσα ακούγονται ή γράφονται, η φροντίδα μου δεν είναι άλλη από το να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στην έξοδο της χώρας από το θανάσιμο κύκλο της κρίσης».