Μπροστά σε μια από τις κρισιμότερες έως τώρα ψηφοφορίες στη Βουλή βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία για το νέο μνημόνιο.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης μετά απο σχεδόν 24 ώρες διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, το πρωί της Τρίτης. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά και ότι έχουν μείνει μία-δύο πολύ μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν και αφορούν τα προαπαιτούμενα μέτρα, κάτι που θα λυθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα δάνεια» και την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας.

Πλέον αναμένεται να μεταφερθεί η μάχη στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη να εισάγει στην επιτροπή το νομοσχέδιο με το μνημόνιο σε ένα άρθρο και τα προαπαιτούμενα μέτρα σε δεύτερο άρθρο, ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη μάχη που θα επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά το ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες εξελίξεις με αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη ο Κώστας Λαπαβίτσας, μετά την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε εξαιρετικά αρνητικός, τόνισε ότι πολλοί βουλευτές δεν θα ψηφίσουν το νέο μνημόνιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τους διαφωνούντες, κάτι που έχει κάνει προ ημερών και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μάλιστα ο Στάθης Λεουτσάκος μιλώντας χθες στο Mega τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει μνημονιακό μόρφωμα και να μεταλλαχθεί βιαίως από τον αντιμνημονιακό πολιτικό φορέα που γνώρισε ο λαός». Υπογραμμίζεται πως στις 29 Αυγούστου ο Αλέκος Αλαβάνος μαζί με ένα ακόμα στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τον Κώστα Λαπαβίτσα θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές σε ανοιχτή πολιτική συζήτηση με αντικείμενο «Η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα».

Σημειώνεται ότι στην τελευταία ψηφοφορία με το δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων θετικά στη συμφωνία είχαν ταχθεί 123 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Η δεδηλωμένη τυπικά μπορεί να μην έχει χαθεί, αλλά η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορεί να συνεχίσει, στηριζόμενη κατά περίπτωση στις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Έτσι το σενάριο των εκλογών είναι στο τραπέζι παρά τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Μία εκδοχή θέλει τις κάλπες να στήνονται άμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ η δεύτερη μετά την πρώτη αξιολόγηση, ενδεχομένως τον Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Σε κάθε περίπτωση την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε μέχρι τις 18 Αυγούστου να προχωρήσει η ψήφιση της συμφωνίας από Κοινοβούλια της ευρωζώνης και να δοθούν εν συνεχεία τα χρήματα για την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.

Τη συμφωνία θα ακολουθήσει η πρώτη κεφαλαιακή ένεση ύψους 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες και προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει τα stress tests.