Με σκληρές ποινές, που μπορεί να φτάσουν έως και τη δέσμευση περιουσίας, αναμένεται να έρχονται αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό με «μαύρη εργασία».

Το μέτρο αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο υιοθέτησης της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά εργοδοτών οι οποίοι δε δηλώνουν Έλληνες και αλλοδαπούς εργαζομένους και θα τεθεί κατά τη σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και της υφυπουργού Εργασίας Άννας Νταλάρα με τη ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρουν τα Νέα, η πρόταση ακόμη και για δήμευση περιουσίας θα κατατεθεί από πλευράς Συνομοσπονδίας, ενώ και το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται θετικό σε όποιο μέτρο θα μπορούσε να δώσει τέλος στο πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, η οποία φτάνει στο 20% του ΑΕΠ και στερεί από τα Ταμεία έσοδα 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Προκειµένου να διασφαλιστεί η πάταξη της µαύρης εργασίας, εκτός από την πρόβλεψη αυστηρότατων κυρώσεων, υπάρχουν σκέψεις για αναβάθµιση και εντονότερη ενεργοποίηση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο θα αναλάβει εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί και η επικείµενη επικαιροποίηση των κριτηρίων στη βάση των οποίων χορηγούνται οι άδειες παραµονής σε µετανάστες που διαµένουν νόµιµα στη χώρα. Σύµφωνα µε την επεξεργασία που έχει γίνει από το υπουργείο Εργασίας, υπάρχει ορατός κίνδυνος αρκετοί αλλοδαποί να εκπέσουν της νοµιµότητας, καθώς αντιµετωπίζουν δυσχέρεια στην εξεύρεση των απαιτούµενων ενσήµων για τη χορήγηση άδειας.