Δεν έχει ειδική διευθέτηση, η Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος της συνολικής λύσης, απάντησε η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα για το τι θα γίνει σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια για ελληνική λύση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κ. Μέρκελ μιλούσε αναφερόμενη συνεχώς στο γερμανικό λαό, εμφανώς επηρεασμένη από την ήττα που υπέστη στις τοπικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι αλλάξαμε πορεία ως χώρα, ενώ αναφέρθηκε και ειδικά στην αλληλεγγύη που μας έδειξε η Γερμανία.

Όπως είπε «δεν είναι εύκολες οι καταστάσεις που βιώνει ο ελληνικός λαός. Η βούληση του λαού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την πορεία των αλλαγών» και πρόσθεσε ότι στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία νέα ισχυρότερη Ελλάδα.

Έδωσε προτεραιότητα στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ενώ και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι «συζητούμε για ένα συνολικό πακέτο, το οποίο θα αφορά σε όλα τα θέματα».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Άγκελα Μέρκελ για τη συμπαράσταση και τη φιλία.

«Η Ελλάδα έχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της, παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ικανοποίηση, το ίδιο και ο γερμανικός λαός», ήταν η πρώτη δήλωση της καγκελαρίου, η οποία συνεχώς μιλούσε για το γερμανικό λαό που θα πρέπει να πειστεί για τη βούληση των Ελλήνων να αλλάξουν.

Αναφέρθηκε στις απεργίες και γενικά στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική λύση, ενώ δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει το γερμανό φορολογούμενο ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το χρέος της.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνοντας σε αυτό το σημείο το λόγο τόνισε ότι «δεν πρόκειται να τεθεί επιπλέον βάρος στις πλάτες του Γερμανού φορολογούμενου».

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το χρέος, αλλά και το ότι δεν είναι ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο διαφανές φορολογικό σύστημα».

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα» ενώ αναφερόμενη στο γερμανικό λαό είπε ότι «μοιραζόμαστε το κοινό νόμισμα» και είναι θετικό για τη Γερμανία, καθώς τα δύο τρίτα των εξαγωγών της χώρας γίνονται προς την ΕΕ.