Με τον υπουργό Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ, αρμόδιο για την Ενέργεια, Uzi Landau θα συναντηθεί την Κυριακή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Στη συνάντηση, κατά την επίσημη ανακοίνωση, «θα τεθούν προς συζήτηση όλα τα ενεργειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο κρατών».

Οι συζητήσεις Ελλάδας – Ισραήλ για την ενέργεια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις δυνατότητες συμμετοχής της χώρας μας στη διαμετακόμιση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο, προς την Ευρώπη.

Ο κ. Μανιάτης θα μεταβεί την Κυριακή στην πόλη Eliat του Ισραήλ για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί εκεί και θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ισραήλ κ. Gilad Erdan, για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, με έμφαση στη προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη για την προώθηση διακρατικών συνεργασιών.

Την Τρίτη ο υφυπουργός θα μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ (I.E.F). Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχουν Υπουργοί αρμόδιοι για την ενέργεια και το πετρέλαιο από περίπου 70 χώρες, θα συζητηθούν θέματα ρύθμισης των ενεργειακών αγορών, ανάλυσης των τάσεων και της κατάστασής τους, αλλά και της διαφάνειας στην αγορά πετρελαίου με βάση σχετική Κοινή Πρωτοβουλία για τα Δεδομένα Πετρελαίου (JODI). Παράλληλα, θα υπογραφεί ο Χάρτης Λειτουργίας του Φόρουμ, με τον οποίο επιδιώκεται ενίσχυση του ρόλου του για την προώθηση των στόχων που έχουν τεθεί.

Ο κ. Μανιάτης θα συνυπογράψει τον Χάρτη Λειτουργίας του Φόρουμ, θα αναλύσει τις θέσεις και πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ στο περιθώριο της Διάσκεψης θα έχει διμερείς επαφές με ομολόγους του άλλων χωρών.