Η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο, την οποία είχε αναλάβει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή μας και παράλληλα αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη ειδικά όσον αφορά στο περιβαλλοντικό πρόσημο.

Τα δύο αυτά Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα -ένα στο Ιόνιο Πέλαγος και ένα στις Νότιες Κυκλάδες, στο Αιγαίο- θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή στέλνει μήνυμα τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο, ότι η χώρα μας βλέπει στο μέλλον και θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Πρωτοπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια υποχρέωση να γίνει το 30% το 2030 και από εμάς θα ολοκληρωθεί στο 35% το 2026. Αυτές είναι οι περιοχές που έχουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη μεγάλη ευαισθησία και γι’ αυτό προτεραιοποιούνται».

Επισημαίνεται, δε, ότι τα θαλάσσια πάρκα θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα. Θα συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία. Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας. 

Μηνύματα σε Τουρκία και τζάμπα πατριώτες  

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν προετοιμασμένοι για την αντίδραση της Άγκυρας και, όπως σημείωναν, η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια και κυρίως σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Χαρακτήρισαν επίσης ανεδαφικές τις αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες. Ξεκάθαρο ήταν και το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα για το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο αλλά και ότι η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Παράλληλα η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφασή της στο ακέραιο και δεν δέχεται γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ακόμα ότι η αντίδραση της Τουρκίας απαντά και σε όσους μιλούν στο εσωτερικό της χώρας για ενδοτική πολιτική, αυτούς που αρέσκονται να πετούν πατριωτικές κορόνες, που κυβέρνησαν αλλά δεν πήραν ποτέ αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αυτούς που χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλεσε «τζάμπα πατριώτες εντός συνόρων». 

Τα επόμενα βήματα

Η συνολική έκταση των δύο πάρκων που ανακοινώθηκε είναι κατά 25% παραπάνω από τις αρχικές εξαγγελίες. Ήδη τέθηκαν σε διαβούλευση οι περιβαλλοντικές μελέτες έως και τις 22 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η κατάθεση στο ΣτΕ έως το τέλος Οκτωβρίου. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες είναι η πρώτη φάση ενός μεγάλου εγχειρήματος που αφορά περιοχές ολόκληρου του Αιγαίου.