Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά με τη δημοσιογράφο Connie Loizos στο πλαίσιο εκδήλωσης της διαδικτυακής εφημερίδας TechCrunch, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην τεχνολογία με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι:
«Η τεχνολογία είναι σημαντικό εργαλείο για το κράτος και πρέπει να δούμε πως εμείς ως κυβέρνηση έχουμε μια νοοτροπία νεοφυούς επιχείρησης».
Για το τι κάνει η κυβέρνηση για να κρατήσει τα ταλέντα στην Ελλάδα είπε:
«Οι άνθρωποι δεν θα έρθουν πίσω μόνο για τα φορολογικά κίνητρα αλλά για μια καλή θέση εργασίας και την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Ο στόχος είναι περισσότερα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν οι εταιρείες μας και να μην ξεπουληθούν στο εξωτερικό. Θεωρώ ζωτικής σημασίας το γεγονός να δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κίνητρα να αναπτυχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις».
Και συνέχισε: «Η ελληνική κεφαλαιαγορά αναπτύσσεται εκ νέου. Έχουμε το ταλέντο και οικοδομούμε γέφυρες για να έρθουν οι άνθρωποι αυτοί στην Ελλάδα. Έχουμε συντάξει ένα ενδιαφέρον σχέδιο για να μοχλεύσουμε το ΑΙ. Το ότι έχουμε κάνει άλματα σε σχέση με τη Γερμανία θα το χρησιμοποιούσα με φειδώ γιατί είναι μια υπερδύναμη.
Ωστόσο, το 2019 δημιουργήσαμε ένα υπουργείο για την ψηφιοποίηση του κράτους. Στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις για μια πιο οριζόντια μορφή αλλά στη συνέχεια κατάλαβαν ότι είναι και για το δικό τους καλό.
Μετά ήρθε ο κόβιντ και είχαμε τον ψηφιακό εμβολιασμού. Μετά αναλάβαμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Το ΑΙ είναι το μέλλον. Μιλάμε για υπηρεσίες και διαδικασίες που μπορούν να βοηθήσουν να έχουμε αυξημένη παραγωγικότητα».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: «Υπάρχουν πολλές διαδικασίες που το ΑΙ μπορούν να βοηθήσουν να φύγει ο φόρτος της κυβέρνησης. Επίσης, η πρόληψη των πυρκαγιών και των πλημμυρών.
Η άμυνα επίσης, όπου θα δαπανήσουμε πολλά χρήματα ως Ευρώπη για τη στρατηγική αυτονομία μας δεν έχει να κάνει μόνο με όπλα και αεροσκάφη. Για πρώτη φορά έχουμε κέντρο καινοτομίας στο υπουργείο Άμυνας».
Για το πώς θα μπορούν να διευκολυνθούν να εργαστούν ξένοι υπήκοοι στην Ελλάδα: «Οι νόμοι περί υπηκοότητας ίσως να είναι δύσκολοι αλλά αν μπορείς να αποδείξεις τις ρίζες σου εμείς το κάνουμε πιο εύκολο. Να τους δώσουμε με τις ειδικές βίζες να φέρουμε ταλέντα να έρθουν να εργαστούν εδώ. Είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος για την εξεύρεση ταλέντων».
Για τις «τεχνολογικές βίζες»: «Αυτή όλη η ιστορία άρχισε με το real estate και το επεκτείναμε στις επενδύσεις σε επιχειρήσεις».
Για την γραφειοκρατία και τις επενδύσεις: «Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Στο παρελθόν υπήρχε αβεβαιότητα αλλά τώρα δεν υπάρχει. Υπήρχαν δομικά προβλήματα αλλά πιστεύω ότι εν γένει αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα μας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει σταθερότητα. Επίσης έχουμε ένα σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα και δανειζόμαστε πιο φτηνά από τις ΗΠΑ. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι εδώ και έχουμε απόλυτη πλειοψηφία και μπορούμε να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές. Οι επενδυτές μπορούν να είναι ήσυχοι».
Κλείνοντας την συζήτηση ο πρωθυπουργός είπε ερωτηθείς για την ανώτατη εκπαίδευση: «Τώρα τα πανεπιστήμια είναι λιγότερο αριστερόστροφα. Το πλαίσιο έχει αλλάξει οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν ταλέντα στα πανεπιστήμιά μας».
Για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να κινδυνεύσουν από το ΑΙ: «Τα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν θέσεις εργασίας στη φιλοξενία αλλά στη βιοτεχνία».
Για το μέλλον: «Στην θητεία μας πρέπει να κάνουμε πολλά έχουμε δουλειά μπροστά μας και η πορεία μας είναι αμετάβλητη. Να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με την Ευρώπη γιατί χάσαμε πολύ χρόνο. Η κρίση ήταν οδυνηρή. Εμείς δεν χάσαμε μια δεκαετία μόνο αλλά υποφέραμε πολύ θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πρόοδος είναι μη αναστρέψιμη. Έχουμε βγει από τον φαύλο κύκλο του παρελθόντος και η τεχνολογία είναι ευκαιρία για την κυβέρνηση. Με ενδιαφέρει και ο αντίκτυπος για τα παιδιά και την υγεία τους και πως μπορεί να μεγαλώνει κανείς σε έναν ψηφιακό κόσμο».