Ο χρόνος έως τις ευρωεκλογές κυλά αντίστροφα και τα κομματικά επιτελεία καταστρώνουν μέρα με την ημέρα τα πλάνα τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από την Πολωνία με το πολιτικό σκηνικό να είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό.

Και ενώ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, το οποίο θα ανακοινωθεί την Δευτέρα, αυτό στο οποίο επικεντρώνεται το Μέγαρο Μαξίμου είναι η καθημερινότητα και η προβολή του κυβερνητικού έργου.

Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένει ότι είμαστε προς το τέλος της περιπέτειας, αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά επισημαίνει ότι έχει γίνει πρόοδος σε προϊόντα που είχαν πάρει την ανιούσα και τονίζει ότι η μόνη απάντηση είναι η στήριξη μέσω των αυξήσεων των μισθών.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση προχωρούν μέτρα στην υγεία και στην ασφάλεια όπως για παράδειγμα η πρόσβαση όλων των γυναικών, άνω των 45 ετών, σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού, η δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών κατ’ οίκον από τον ΕΟΔΥ αλλά και εμβολιασμών κατά της COVID 19 στα φαρμακεία.

Επίσης, δρομολογούνται τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για κάποιες κατηγορίες ασθενών με εισοδηματικά κριτήρια ή και με κριτήρια του πόσο καιρό περιμένουν στη λίστα.

Στον τομέα της ασφάλειας, τα προβλήματα που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα μετά το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους, έδειξαν την ανάγκη να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ΕΛΑΣ. Έτσι, χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι είναι σε διαγωνιστική διαδικασία η απόκτηση 2.000 καμερών που θα ενσωματωθούν στις στολές των αστυνομικών ενώ μελετάται επίσης επίδομα σε αστυνομικούς υπηρεσιών πρώτης ανταπόκρισης.

Η επιστολική και ο στόχος έως τις 29 Απριλίου

Η ημερομηνία αυτή είναι η καταληκτική για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Έναν πρωτοποριακό θεσμό που όμως «τραυματίστηκε» μετά την υπόθεση Ασημακοπούλου και έγινε αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Οι αιτήσεις μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 77.000 αλλά το ενδιαφέρον είναι πως στην πλειοψηφία τους δεν είναι από απόδημους αλλά από ψηφοφόρους εντός επικράτειας.

Η αλήθεια είναι ότι όσο πλησιάζουμε στις 29 Απριλίου οι αιτήσεις αυξάνονται αλλά μετά από πολλές συσκέψεις αποφασίστηκε να μπουν τα μεγάλα μέσα.

Ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Πλακιωτάκη θα συμμετάσχουν και στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου αλλά και θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ομογενείς να εγγραφούν στην πλατφόρμα.

Στη Βοστόνη και αμέσως μετά στη Νέα Υόρκη και ο Νίκος Δένδιας βάζοντας επίσης πλάτη στην επιχείρηση πειθούς για να αυξηθούν οι Έλληνες της διασποράς που θα προτιμήσουν την επιστολική ψήφο.

Κοντά στην ομογένεια όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε Καναδά, Γερμανία Βέλγιο και Κύπρο βρέθηκε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως η οποία στις 23 Απριλίου θα μεταβεί και στη Σουηδία ενώ και ο Θοδωρής Λιβάνιος επισκέφθηκε την Αυστραλία.

Αυτό που τονίζουν από το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι είδαν με έκπληξη να εγγράφονται στην πλατφόρμα ομογενείς από χώρες στις οποίες δεν υπήρχαν καν εκλογικά τμήματα.