Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την προανακριτική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέταξε κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, κάνοντας λόγο για πράξεις και παραλείψεις επί υπουργίας του, που πληρούν, όπως υποστηρίζει, την αντικειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Το συγκεκριμένο κατηγορητήριο παρέδωσε χθες η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, στον ομόλογό της από πλευράς κυβέρνησης, Σταύρο Καλαφάτη, ζητώντας να κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, χωρίς, όμως, να καταθέτει επίσημο αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, μια κίνηση που απαιτεί τη συγκέντρωση τουλάχιστον 30 υπογραφών.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη το Σύνταγμα και εξηγώντας ότι «όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και, αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής», όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία. Το «γάντι» σήκωσε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «πετάει την μπάλα στην εξέδρα», επαναφέροντας τα περί συγκάλυψης.

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ Μαρέβας Γκραμπόφσκι και Έλενας Ακρίτα μετά τις αναρτήσεις της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες καταφέρεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού, καλώντας την να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα για την περιουσία της αλλά και για «περίεργες μπίζνες», όπως αναφέρει μεταξύ άλλων. Για συκοφαντική ανάρτηση κάνει λόγο η κα Γκραμπόφσκι, προαναγγέλοντας ότι θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και της προσωπικότητάς της.

Παράλληλα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την άρση της ασυλίας της Έλενας Ακρίτα, με την ίδια να το αποδέχεται, επιμένοντας, όμως, σε όσα υποστηρίζει και προκαλώντας τη σύζυγο του πρωθυπουργού, για ακόμα μια φορά, να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα. Με οργισμένη ανάρτησή του και σε απολύτως προσωπικό τόνο ο πρωθυπουργός μιλά για βάναυση στοχοποίηση της συζύγου του και προαναγγέλει ότι θα πάει στο δικαστήριο ως μάρτυρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «όποιος θέλει να αντιπαρατεθεί μαζί του πολιτικά, είναι ελεύθερος το κάνει», αφήνοντας όμως εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά του.

Το νέο μοντέλο του Μαξίμου

Με τις πολιτικές συγκρούσεις να κλιμακώνονται και ενόψει ευρωεκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου ανασυγκροτείται μετά και τις παραιτήσεις των Παπασταύρου – Μπρατάκου. Το κυβερνητικό σχήμα μειώνεται κατά δύο υπουργούς, καθώς επελέγη ένα νέο μοντέλο διοίκησης στην πρωθυπουργική έδρα, με την ισχυροποίηση ήδη υπαρχόντων μελών της κυβέρνησης, τα οποία αποκτούν καθαρό ρόλο και αυξημένες αρμοδιότητες. Έτσι, οι υπουργοί επικρατείας, Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ισχυροποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς σε αυτά προστίθενται η ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και η εποπτεία και ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων, που υπάγονται στον πρωθυπουργό, αντιστοίχως.

Ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Σταύρος Παπασταύρου

Παράλληλα, ο 40αρης Στέλιος Κουτναζής αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γιάννη Μπρατάκου, μια θέση που δεν του είναι άγνωστη, καθώς είχε αναλάβει προσωρινά το πόστο αυτό το χρονικό διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 2022 μέχρι να αναλάβει ο παραιτηθείς υπουργός. Πλέον η θέση θα έχει πιο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Μετά από αυτές τις εσωτερικές μετακινήσεις απομακρύνονται τα σενάρια που είχαν αρχίσει να διακινούνται για ανασχηματισμό, καθώς κατηγορηματικά τα διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.