«Θεωρώ ότι δεν θα αργήσει να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να δεσμευτώ σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έχουμε μπροστά μας Υπουργικά Συμβούλια και στο τέλος Γενάρη και τον Φεβρουάριο» δήλωσε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, προσθέτοντας πως «γίνεται ουσιαστικός διάλογος με αντιρρήσεις και συμφωνίες. Αυτό βοηθά στο να υπάρχει καλύτερη αντίληψη του θέματος».

Ειδικώς για τους υπουργούς που διαφωνούν, παρατήρησε ότι «όσοι υπουργοί συμμετέχουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητάμε για τα θέματα αυτά και συναποφασίζουμε. Προφανώς έχουμε μια αυξημένη υποχρέωση ευθύνης, στήριξης αυτών των πρωτοβουλιών. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε σε δεύτερο χρόνο».

Πρόσθεσε με νόημα πως «στους βουλευτές υπάρχει ευελιξία» για το εάν θα ψηφίσουν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ή όχι. Από την άλλη, όμως, «για τους υπουργούς, οι οποίοι συμμετέχουν στον στενό πυρήνα της εκτελεστικής εξουσίας που έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιδιώκουμε να φέρουμε στη Βουλή, υπάρχει μια αυξημένη υποχρέωση σε σχέση με την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών».

Κληθείς να πάρει θέση σε όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το «παράθυρο» της αποχής, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η αποχή είναι «μια στάση η οποία προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Την ίδια ώρα άλλωστε, συζητείται το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, με την οποία ενθαρρύνεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην πολιτική διαδικασία. Εξ άλλου, οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές. Όμως η κυβέρνηση είχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και επί τη βάσει αυτού του προγράμματος εξελέγη πριν κάποιους μήνες. Είναι γνωστή η πλατφόρμα, πάνω σε αυτήν προχωράμε, η στάση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι γνωστή».

Το προεκλογικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, αναφερόταν στην υλοποίηση της στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, η οποία είναι αναρτημένη εδώ και πάρα πολύ καιρό, στο διαδικτυακό τόπο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού

Κατέληξε δε λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει δείξει ότι υπερβαίνει όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος. Άλλωστε, όσο εξηγούμε στους πολίτες την πραγματικότητα που υπάρχει νομίζω ότι θα αυξηθεί και η αποδοχή του κόσμου σε σχέση με αυτό. Προφανώς υπάρχουν πλειοψηφικές και μειοψηφικές απόψεις. Δική μας υποχρέωση, ως κυβέρνηση, είναι να προστατεύσουμε και τα δικαιώματα του ενός. Γιατί αυτό απαιτεί το κράτος δικαίου και αποτελεί τον πυρήνα μιας κυβέρνησης που στη λογική της είναι να είναι συμπεριληπτική. Δεν ερχόμαστε να δημιουργήσουμε μια διαιρετική τομή, έχουμε υποφέρει πολύ στο παρελθόν από ένα διαιρετικό λόγο. Χρειάζεται μια ηπιότητα γιατί έτσι ο κόσμος κατανοεί περισσότερο τους λόγους. Το αν συμφωνεί ή όχι, είναι κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, τα οργανωμένα κόμματα έχουν μια παραπάνω υποχρέωση να τοποθετούνται στα ζητήματα αυτά συστηματικά».