Στην εφαρμογή του νέου νόμου (Ν. 5062/2023) που αφορά την «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους» προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα έναν μήνα νωρίτερα από τη θεσμικά προβλεπόμενη προθεσμία, καθώς η έκδοση της σχετικής πράξης προβλέπεται εντός διμήνου από την ψήφιση του νόμου. Ήδη εκδόθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία κατηγοριοποιούνται οι φορείς που η διοίκησή τους θα γίνει κατόπιν επιλογής. Πρόκειται για πάνω από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.

Οι φορείς κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους.

  • Στην ομάδα Α εντάσσονται Νομικά πρόσωπα, των οποίων οι αρμοδιότητες εκτείνονται σε όλη την επικράτεια, μαζί με τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
  • Στην ομάδα Β εντάσσονται τα Νομικά πρόσωπα με αρμοδιότητες ειδικού ή τοπικού χαρακτήρα, όπως δημόσιες βιβλιοθήκες ή αθλητικά κέντρα.
  • Στην ομάδα Γ εντάσσονται τα νοσοκομεία της χώρας.

Η διαδικασία επιλογής Διοικήσεων είναι διαφορετική ανά κατηγορία, ανάλογα με το εύρος και το είδος αρμοδιοτήτων των φορέων. Για την κυβέρνηση προτεραιότητα αποτελεί ο καθορισμός διοικήσεων στον τομέα της υγείας και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται άμεσα να εκδοθούν οι δύο πρώτες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μία για τους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές των Νοσοκομείων και μία για τους Διοικητές και Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, είναι η πρώτη φορά που θα εκδοθεί, τόσο γρήγορα και ευέλικτα, μία ενιαία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλα τα νοσοκομεία, επιταχύνοντας το σύνολο της διαδικασίας, και όχι μία πρόσκληση για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.

Ανάμεσα στους φορείς που οι διοικήσεις τους θα επιλεγούν με τον νέο νόμο είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ, το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Ταμείο Κρατικής Αρωγής, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ο Οίκος του Ναύτου, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το ΟΑΚΑ, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τους φορείς