«Ακόμη και οι υποστηρικτές του Ρίσι Σούνακ πιστεύουν ότι πήρε τη «λάθος απόφαση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» είναι ο τίτλος ανάλυσης του βρετανικού Sky News στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου μετά την ακύρωση της συνάντησης από τον βρετανό πρωθυπουργό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πολιτική συντάκτρια Μπεθ Ρίγκμπι γράφει για τις εξελίξεις στις ελληνοβρετανικές σχέσεις: «Ο Ρίσι Σούνακ δεν έχει πετύχει πολλές νίκες στη σύντομη πρωθυπουργία του. Μία όμως που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πέτυχε είναι ότι ήταν ο πρωθυπουργός, που βελτίωσε τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο, τραβώντας μια γραμμή κάτω από τα «ανώμαλα» χρόνια του Brexit και το προκλητικό στυλ των προκατόχων του Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας.

Ήταν ο πρωθυπουργός που παρέδωσε το Πλαίσιο του Ουίνδσορ, διευθετώντας την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.

Έχει αναπτύξει μια σταθερή σχέση με τον Τζο Μπάιντεν, υπογράφοντας τη Διακήρυξη του Ατλαντικού, που σηματοδοτεί στενότερους διπλωματικούς, εμπορικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας με τις ΗΠΑ, ενώ φιλοξένησε επίσης μια επιτυχημένη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα.

Υποτίθεται ότι θα εκπροσωπούσε την επαγγελματική, ενήλικη ηγεσία.

Και μετά…αρνήθηκε να συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό, σε μια έκρηξη θυμού, όπως φαίνεται, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη Laura Kuenssberg του BBC ότι το να βρίσκονται τα “Ελγίνεια Μάρμαρα” στο Λονδίνο είναι σαν να έχουν τη Μόνα Λίζα “κομμένη στη μέση”.

Δεδομένων όλων των παραπάνω -ενήλικη ηγεσία, επαναφορά των σχέσεων με τους Ευρωπαίους συμμάχους, περισσότερη πολιτική και λιγότερη πολιτικολογία- μου φάνηκε μια μάλλον συγκεχυμένη απόφαση, που υπονόμευσε την πλευρά του πρωθυπουργού.

Γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε την άποψη αξιωματούχων από όλο το πολιτικό φάσμα της Βρετανίας.

Ένας πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης περιέγραψε την πρόσφατη συμπεριφορά του βρετανού πρωθυπουργού ως «γελοία» και εριστική, ενώ ένας υπουργός που στηρίζει τον Σούνακ έκανε λόγο για «λανθασμένη απόφαση».

Ακόμη μια πηγή από την κυβέρνηση σχολίασε στην αρθρογράφο ότι το μόνο που πέτυχε ο βρετανός πρωθυπουργός, ακυρώνοντας τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, ήταν να συζητηθεί περισσότερο το ζήτημα, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος των Εργατικών έκανε λόγο για «αξιολύπητη» ενέργεια, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία να συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως η παράνομη μετανάστευση και το Μεσανατολικό.

Όσο για τη θέση της πλευράς του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, τα πράγματα είναι απλά, γράφει η Ρίγκμπι: «Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει να μην θέσει δημοσίως το θέμα της επιστροφής των ηλικίας 2.500 ετών γλυπτών του Παρθενώνα, που κάποτε κοσμούσαν την Ακρόπολη στην Αθήνα, και αυτή η συμφωνία παραβιάστηκε».

Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για το θέμα, με ελληνικές πηγές να επιμένουν ότι δεν δόθηκαν ποτέ τέτοιες διαβεβαιώσεις παρά τα όσα υποστηρίζει η Ντάουνινγκ Στριτ.