«Ο λαϊκισμός πολλές φορές τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και, νομίζω, είναι πολύ σημαντικό ότι εμείς προσπαθούμε να είμαστε έξω από αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε τη δουλειά μας. Είναι η δική μας υποχρέωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο OPEN, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με την πολιτική διάσπαση της αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι μόνο θέμα θεσμικό, που δεν έχουμε καμία δουλειά να σχολιάζουμε. Είναι, νομίζω, και ένα εσωτερικό θέμα ενός άλλου κόμματος ή, ευρύτερα, ενός χώρου πλέον, μετά τη διάσπαση. Δεν είναι τυχαίο που η ΝΔ μετά από πολλές δυσκολίες, και τα σωστά της και τα λάθη της, παραμένει το μόνο κόμμα εξουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Και, ξέρετε, νομίζω ότι ο νέος πρόεδρος, ο κ. Κασσελάκης, η διάσπαση είναι το αποτέλεσμα. Τα αίτια κρύβονται στα τελευταία δύσκολα χρόνια που πέρασε η χώρα, όπου ετίθεντο πολύ μεγάλα ερωτήματα από τους πολίτες, από την πραγματικότητα, από την καθημερινότητα -εμείς δεν λέμε ότι τα απαντήσαμε όλα τέλεια- την ακρίβεια, την υγεία, συνολικά όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όταν, λοιπόν, τίθενται μεγάλα προβλήματα και κάποιοι, νομίζουν, θα τα απαντήσουν με πορείες, με καταλήψεις, με το πόσα χρόνια είναι στην Αριστερά, με λαϊκισμό, η κατάληξη είναι αυτή. Αυτό εγώ θεωρώ. Πάντοτε ο κόσμος κρίνει, οι πολίτες αξιολογούν», σχολίασε αρχικά ο κ. Μαρινάκης.

Και επεσήμανε: «Το αν θα πετύχει ή όχι μία διάσπαση, ένα κόμμα, αυτό δεν θα το πούμε εμείς, ούτε θα το προβλέψουμε, αλλά νομίζω αυτό όλο που ζούμε είναι το αποτέλεσμα, επαναλαμβάνω, μιας λογικής που ξεκίνησε πολλά χρόνια πίσω, γιγαντώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Κάποιοι έταξαν στους πάντες τα πάντα, κυβέρνησαν με την άκρα Δεξιά και όλοι αυτοί τώρα που μιλάνε και τους ενοχλούν πολλά πράγματα -δικαίως εγώ θα πω εν μέρει- η ρητορική κάποιων συγκεκριμένων, δεν έλεγαν κάτι όλα αυτά τα χρόνια, ούτε όταν κυβερνούσαν με την άκρα Δεξιά, ούτε όταν κάποιος σύντροφός τους, τότε, έλεγε ότι θα βάλω φυλακή τους πολιτικούς μου αντιπάλους, ούτε όταν έκανε προγραφές δικών σας συναδέλφων ή δικαστών ή πολιτών και ούτε τους ενοχλούσε το σκοτεινό διαδίκτυο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και, νομίζω, είναι ένα μάθημα για όλους», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος σχετικά με την πολιτική θέση που μπορεί να εμπεριέχει η φράση «νοικοκυραίοι», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια ο χώρος αυτός, το έλεγε ειρωνικά αυτό. Εγώ θεωρώ ότι αν αυτό που έλεγε ο κ. Κασσελάκης ήταν ειλικρινές, που δεν είναι -είναι υποκριτικό γιατί εξελέγη πρόεδρος ενός κόμματος, που έχει πολεμήσει αυτή τη λογική- ίσως θα ήταν η αντιπολίτευση που χρειαζόταν η κυβέρνηση. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει μια αντιπολίτευση να της λέει: Κάνε εσύ εκκενώσεις καταλήψεων, αλλά θέλουμε κι άλλες. Εφαρμόζεις τον νόμο, αλλά θέλουμε πολύ περισσότερο. Έτσι; Ο φράχτης στον Έβρο πότε θα τελειώσει; Όχι να μπλοκάρουμε τη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο. Δηλαδή, ο κόσμος τι θέλει; Αυτό που λένε κάποιοι ειρωνικά «νοικοκυραίοι»: Θέλει κανονικότητα. Θέλει εφαρμογή του νόμου. Θέλει καλύτερα σχολεία. Το προσπαθούμε. Καλύτερα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να φέρουμε αποτέλεσμα. Όλα αυτά, λοιπόν, που θυμήθηκε εκ των υστέρων ο κ. Κασσελάκης και η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για αυτά, με τα σωστά της και τα λάθη της, το ξαναλέω, και το 41% είναι μία επιβράβευση κάποιων επιτυχιών».

Ειδικότερα για το φορολογικό νομοσχέδιο ο Παύλος Μαρινάκης ανάφερε, «νομίζω ότι θα γίνουν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις και δύο πράγματα θέλω να πω. Πρώτον, όπως πολύ σωστά είπατε, είμαι δικηγόρος, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και θέλω να προστατεύσω πάρα πολύ όλη αυτή τη συζήτηση – στο μέτρο που μου αναλογεί – από το τσουβάλιασμα και την ισοπέδωση. Γιατί ξεκινάει η παρέμβαση αυτή -που είναι μια ευρύτερη παρέμβαση, δεν είναι μόνο το σκέλος που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες- από μια πάρα πολύ σωστή παραδοχή. Είναι αδιανόητο ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ζημίες και το 71% να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το 71% είναι φοροφυγάδες ή το υπόλοιπο 29% δεν είναι φοροφυγάδες».

«Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση. Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι»

Απαντώντας συμπληρωματικά σε σχετική ερώτηση, σχολίασε: «Εγώ θα σας πω κάτι. Κατ’ αρχάς δεν είναι οριζόντιο. Γιατί δεν είναι οριζόντιο; Γιατί μέσα σ’ αυτό το 71%, που πάει να γίνει αυτή η ρύθμιση είναι ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης με 10 για παράδειγμα εργαζομένους, που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και αυτός δηλώνει έσοδα κάτω από αυτούς. Αυτό, με συγχωρείτε, δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να συνεχίζεται, να υφίσταται… Πρώτον, εξαιρούνται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τρία έως πέντε χρόνια. Γιατί και στα τέσσερα και στα πέντε ουσιαστικά με την έκπτωση και με τη μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος, ουσιαστικά έχουν μείωση φόρου. Εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δουλεύουν μέχρι δύο εργοδότες με μπλοκάκι. Αυτοί είναι εκτός της συζήτησης. Και είναι και μαχητό το τεκμήριο. Και εδώ, ξεκινά ουσιαστικά η συζήτηση για τις σημειακές παρεμβάσεις. Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση. Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι».

Πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση δεν είπε κανέναν φοροφυγά. «Ξεκινήσαμε από μια παραδοχή – σας το ξαναλέω – που είναι αδιαμφησβήτητη. Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Και ένας στους δύο δηλώνει ζημιές. Πώς μπορεί κάποιος να ζει για πολλά χρόνια, ενώ δηλώνει ζημιές;», είπε. Και τόνισε: «Αυτή είναι, λοιπόν, η συζήτηση. Και γιατί δεν είναι προσχηματική η συζήτηση; Γιατί πάρα πολλές φορές έχουμε αποδείξει ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, το τελικό κείμενο που ψηφίζεται έχει παρεμβάσεις και βελτιώσεις».

Σχολιάζοντας το κατά πόσον οι κινητοποιήσεις που έγιναν εναντίον του νομοσχεδίου μπορεί να μην έχουν έρεισμα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Οι κινητοποιήσεις όταν δεν συνοδεύονται από κραυγές και από μηδενισμό – γιατί κι αυτό δεν είναι οριζόντιο, το πώς θα κρίνεις μια κινητοποίηση – χρήσιμες είναι για τη Δημοκρατία. Αρκεί να γίνονται σύννομα και να μην εμποδίζουν τους συμπολίτες μας. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που βγαίνουν στον δρόμο, όταν έχουν έναν λόγο να πούνε κάτι, εφόσον αυτό συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο αίτημα, είναι πολύ χρήσιμο». Αλλά πρόσθεσε: «Εγώ θα σας πω κάτι. Θεωρώ ότι υπάρχει μία παραπληροφόρηση, γιατί δεν είναι οριζόντιο το νομοσχέδιο αυτό, δεν «τσουβαλιάζουμε» τους ελεύθερους επαγγελματίες και πολλές φορές και κάποιοι συνδικαλιστές, όχι όλοι, χρησιμοποιούν αυτή την οργή των πολιτών ή τις δυσκολίες που περνάνε, λόγω των εισαγόμενων κρίσεων, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι οριζόντιο. Οι σημειακές παρεμβάσεις, αυτή τη στιγμή εγώ δεν μπορώ να τις γνωρίζω, όμως θα έχουν τη λογική του να μην υπάρξουν αδικίες».

Επανέλαβε δε ότι «αυτό που έχει πει πάρα πολλές φορές ο πρωθυπουργός «είναι ότι οι τελευταίοι που θα διεκδικήσουμε το αλάθητο, είμαστε εμείς. Παρά την πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών. Το 41% των πολιτών ούτε «λευκή επιταγή» είναι ούτε αναγνώριση για όλα. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πάρα πολλές παρεμβάσεις, πέραν αυτού – και απαντάω στον κ. Αναγνωστάκη – οι οποίες αφορούν όλους τους υπόλοιπους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και ο στόχος είναι φιλόδοξος – μακάρι να τα καταφέρουμε – πάνω από 3 δισεκατομμύρια και μέσα στον στόχο αυτό, μέσα σε αυτές τις παρεμβάσεις, είναι και όλοι οι υπόλοιποι. Και αυτοί που είναι πάνω από 10.000 και οι μισθωτοί, το σύνολο των πολιτών που μεταβιβάζουν ακίνητα και χρησιμοποιούν μετρητά, ενώ απαγορεύεται, και το πρόστιμο ουσιαστικά πολλαπλασιάζεται. Είναι μια σειρά από παρεμβάσεις, μια σειρά από ελέγχους».

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της ακρίβειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες πολίτες, όπως και όλη η Ευρώπη».

Και τόνισε: «Έχουμε κι εμείς, όπως και όλη η Ευρώπη, το ίδιο πρόβλημα και έχουμε χρέος να το αντιμετωπίσουμε. Πώς το αντιμετωπίζουμε, λοιπόν – και εδώ απαντώ και για το προϊόν, το όποιο προϊόν είναι πιο ακριβό. Είναι τρεις οι πυλώνες της πολιτικής. Δεν θα ανακαλύψει κανείς τον τροχό. Αν τον ανακαλύψει και λύσει την ακρίβεια με ένα πάτημα ενός κουμπιού, θα μας το πει κι εμάς και σε όλη την Ευρώπη και θα το λύσει. Τρεις είναι οι πυλώνες αντιμετώπισης: Πρώτος είναι, αυξήσεις εισοδημάτων, μόνιμες παρεμβάσεις. Έχουμε νομοθετήσει ήδη το 50% του οικονομικού μας προγράμματος, αυξάνουμε μισθούς σε δημοσίους υπαλλήλους, αυξάνουμε το αφορολόγητο, αυξάνουμε τις συντάξεις. Για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η χώρα μας καταγράφει, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 7,5%. Οκτώ τοις εκατό ήταν πέρυσι. Δεν είναι αμελητέο, δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα. Δεύτερος πυλώνας: Στοχευμένες παρεμβάσεις. Από το περίσσευμα της ανάπτυξης και όχι από το να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές, έτσι; Τα λεφτά που δίνουμε τώρα 350 εκατομμύρια και όλα τα υπόλοιπα. Αύξηση εγγυημένου εισοδήματος, «Καλάθι του Νοικοκυριού», σταθερά μειωμένη τιμή. Τρίτος πυλώνας είναι οι έλεγχοι. Πάμε, λοιπόν. Οι έλεγχοι προστατεύουν».