Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς με σημερινές του δηλώσεις είπε πως το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε μέχρι σήμερα ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε ούτε τον εντοπισμό των φοροφυγάδων ούτε την τιμωρία τους. Για τη διαδικασία του αυτοφώρου, τόνισε στο «Βήμα 99.5 fm» πως μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπισθεί, γιατί τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν τη φοροκλοπή ως στιγμιαίο αδίκημα.

«Δεν μπορεί κάποιος να σπάει μια βιτρίνα και να πηγαίνει στο αυτόφωρο και κάποιος να φοροδιαφεύγει στο διηνεκές και να μην πηγαίνει», δήλωσε ο κ. Κουσελάς, ξεκαθαρίζοντας πως οι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποσαφηνισθούν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Επίσης ο κ. Κουσελάς δήλωσε πως όσοι δεν μπήκαν στην περαίωση θα ελεγχθούν με δειγματοληπτικό έλεγχο. «Το ποσοστό της δειγματοληψίας δεν το ξέρουμε ακόμη, αλλά οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου», τόνισε. Στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Τέλος ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως «οι δηλώσεις που δεν θα ελεγχθούν, θα θεωρούνται ειλικρινείς».