«Δεν διαμορφώνεται μόνο εσείς την τελική τιμή» ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από το βήμα της εκδήλωσης παρουσίασης της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας που συμπεριλαμβάνει εκτός από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της της χώρας, και τους εκπροσώπους των προμηθευτών, προαναγγέλλοντας υψηλά πρόστιμα για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που έχουν παρατηρηθεί. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζηλεύει τον κ. Σκρέκα για τον τρόπο που κινείται στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς δεν κατάφερε να τον εφαρμόσει αυτός όταν κατείχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Με τη δημιουργία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας όλοι οι έλεγχοι τιμών θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα. Όταν ήταν ο κ. Γεωργιάδης υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπήρχε μια χρονοβόρα διαδικασία προκειμένου να δημιουργείται κάθε εβδομάδα το πολυσυζητημένο «Καλάθι του Νοικοκυριού». Το υπουργείο μιλούσε ξεχωριστά με καθένα από τα σούπερ μάρκετ και οι συνομιλίες καταγράφονταν. Ακολούθως αυτές οι συνομιλίες στέλνονταν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ακολούθως δεν θα προέβαιναν οι επιχειρήσεις σε κάποια αθέμιτη κίνηση που θα αφορούσε τον ανταγωνισμό. Τώρα όλη η διαδικασία γίνεται πολύ πιο απλή και πολύ πιο γρήγορη.

Ο κ. Σκρέκας είπε νωρίτερα σήμερα από το βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας ότι το επόμενο διάστημα «προχωρούμε σε μαζικούς ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Δυστυχώς για κάποιους θα ανακοινώσουμε υψηλά πρόστιμα. Δεν διαμορφώνετε μόνο εσείς (σ.σ. απευθυνόμενος στα σούπερ μάρκετ) την τελική τιμή. Θα θέλαμε να σας έχουμε συμμάχους». Αναφερόμενος δε στα μέτρα κατά της ακρίβειας σημείωσε ότι στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων κατά της ακρίβειας τα σούπερ μάρκετ θα έχουν την υποχρέωση «να γνωστοποιούν τις καθαρές τιμές των προϊόντων για να βλέπουμε τις μεταβολές των τιμών και να εστιάσουμε τους ελέγχους. Είναι μια διάταξη όχι τιμωρίας αλλά για να πετύχουμε τον στόχο μας».