Δεν τα κατάφερε ο Λυκούργος Τσάκωνας να προκριθεί στον τελικό των 200μ και να σημειώσει τη μεγαλύτερη επιτυχία της μέχρι τώρα καριέρας του. Ο Σπαρτιάτης σπρίντερ στην 1η ημιτελική σειρά τερμάτισε 5ος με 20.52, επίδοση που αποτελεί ισοφάριση του δικού του Πανελλήνιου ρεκόρ νέων ανδρών και κατετάγη 12ος στο σύνολο.

«Ο χρόνος μου δεν λέει τίποτα και δεν με αντιπροσωπεύει, γιατί περίμενα να πάω ακόμη πιο γρήγορα. Ήμουν καλύτερος από χθες, αλλά δεν μπόρεσα να κάνω δυστυχώς περισσότερα πράγματα. Έπαιξε ρόλο και η 2η διαδρομή που έτρεχα. Όλα ξεκίνησαν από τα προκριματικά. Έκανα κακή κούρσα και με έβαλε στη 2η διαδρομή στον ημιτελικό. Το πάλεψα όσο μπορούσα αλλά δεν κατάφερα κάτι καλύτερο», δήλωσε ο Τσάκωνας για την κούρσα του.

Και πρόσθεσε ο 22χρονος αθλητής: «Απέναντί μου είχα τεράστιους αθλητές, δεν το συζητώ αυτό, εγώ όμως πάνω απ΄ όλα κοιτάζω τον εαυτό μου και τη δική μου δουλειά, δεν κοιτάζω πόσο κάνουν οι άλλοι. Ας ήμουν καλύτερος εγώ. Αυτή η Ολυμπιάδα ήταν για μένα ένα τεράστιο σχολείο, δεν έχω συμμετάσχει άλλη φορά σε τόσο μεγάλη διοργάνωση, σίγουρα θα μάθω πολλά, θέλω λίγη πίστωση χρόνου, να ηρεμήσουν τα πράγματα στο μυαλό μου και να σκεφτώ τι γίνεται και τι θα γίνει στο μέλλον. Θα δω τι λάθη έκανα και ποια είναι τα θετικά στοιχεία που μπορώ να κρατήσω».

Όσο για τα προβλήματα που αντιμετώπισε, στην πορεία του για τους Ολυμπιακούς, απάντησε: «Στην προετοιμασία υπήρχαν πολλά προβλήματα. Δυστυχώς δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες με τους αθλητές άλλων χωρών. Όπως είναι τα πράγματα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δυστυχώς θα είμαστε πάντα ένα με δύο σκαλιά πίσω. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα δεν θα κάνω άλλους αγώνες για φέτος. Θα γυρίσω στο χωριό μου να ξεκουραστώ».