Ένα νέο σύστημα υψηλής τεχνολογίας, που ετοιμάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε 10.000 αρχαιολογικές περιοχές της Ιορδανίας, παρέχει σε αρχαιολόγους και συντηρητές λεπτομερειακή και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις αρχαιότητες, μέσω μιας οθόνης στο διαδίκτυο.

Το σύστημα αυτό, διαθέσιμο στα αγγλικά και στα αραβικά, ονομάζεται MEGA (Middle Eastern Geodatabase for Antiquities) και μεταφέρει τις πληροφορίες του μέσω των δορυφορικών εικόνων μέσω της Google Earth. Από την αρχαία πόλη της Πέτρας έως τα μικροσκοπικά αρχαία θραύσματα που φτάνουν έως και τη Νεολιθική περίοδο, όλα θα βρίσκονται μέσα στη βάση δεδομένων.

«Ο κλασικός κανόνας στη συντήρηση είναι ότι δεν μπορείς να συντηρήσεις κάτι μέχρι να μάθεις ότι το έχεις», είπε ο Τίμοθι Γουάλεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκετί. «Το είδος του εργαλείου για να το κάνεις αυτό, δεν υπάρχει πουθενά αυτή τη στιγμή». Προς το παρόν, όμως, η βάση δεδομένων θα είναι διαθέσιμη μόνο σε λίγους χρήστες, αλλά πολλοί αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι τελικά θα ανοίξει σε ένα ευρύτερο γκρουπ μελετητών και συντηρητών παγκοσμίως.