Η αστυνομία της Νέας Υόρκης με ανακοίνωσή της υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της ανακοίνωσης του εκπροσώπου του πρίγκιπα Χάρι, περί σχεδόν «καταστροφικής» καταδίωξης από παπαράτσι. Παπαράτσι ακολουθούσαν το ζευγάρι για περισσότερο από δύο ώρες στο Μανχάταν – «ξυπνώντας» μνήμες από τη μοιραία νύχτα της 31ης Αυγούστου του 1997, όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ, έχασαν τις ζωές τους στο Παρίσι έπειτα από μια μοιραία καταδίωξη από παπαράτσι. Ωστόσο στην περίπτωση του Χάρι και της Μέγκαν τα πράγματα δεν ήταν τόσο δραματικά όσο ισχυρίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης και του οδηγού ταξί που μετέφερε το ζευγάρι.

Αντιπρόσωπος του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ υποστήριξε πως το ζευγάρι υποβλήθηκε σε μια «αδυσώπητη καταδίωξη» από «μια ομάδα άκρως επιθετικών παπαράτσι» μετά την αποχώρησή του από μια εκδήλωση στην αίθουσα χορού Ziegfeld στο Midtown την Τρίτη το βράδυ. Μάλιστα, προσθέτοντας ένα πιο δραματικό τόνο στο περιστατικό ο εκπρόσωπος του ζεύγους είπε ότι η καταδίωξη αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία επειδή οι παπαράτσι κινούνταν στο πεζοδρόμιο, περνούσαν με κόκκινο και τραβούσαν φωτογραφίες ενώ οδηγούσαν.

Ο δήμαρχος της πόλης Έρικ Άνταμς χαρακτήρισε το περιστατικό ως «απερίσκεπτο και ανεύθυνο», ενώ το συμβάν υποβάθμισε και η αστυνομία, περιγράφοντας μια κάπως ταραχώδη αλλά συνολικά ελεγχόμενη σκηνή.

Όπως υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η αστυνομία της Νέας Υόρκης: «Η αστυνομία της Νέας Υόρκης βοήθησε την ιδιωτική ασφαλεία που προστατεύει τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ. Υπήρχαν πολυάριθμοι φωτογράφοι που έκαναν τη μεταφορά τους δύσκολη. O Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ έφτασαν στον προορισμό τους και δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις, προσαγωγές, τραυματισμοί ή συλλήψεις».

Ο Κρις Σάντσεθ, μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας του Χάρι και της Μέγκαν, είπε στο CNN ότι πιστεύει ότι οι παπαράτσι έθεταν το κοινό σε κίνδυνο, υποστηρίζοντας ότι «υπήρχαν περίπου δώδεκα οχήματα, αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα» που τους κυνηγούσαν.

«Το κοινό βρισκόταν σε κίνδυνο σε πολλά σημεία», είπε ο Σάντσεθ. «Θα μπορούσε να ήταν μοιραίο. «Δεν έχω δει ποτέ, δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο».

Ο φρουρός ισχυρίστηκε επίσης ότι σε πολλά σημεία οι παπαράτσι πηδούσαν τα κράσπεδα και παραβίαζαν κόκκινα φανάρια.

Αστυνομικές πηγές, ωστόσο, τόνισαν ότι «σε καμία στιγμή δεν υπήρξε καταδίωξη υψηλής ταχύτητας».

Η συνοδεία πέρασε περίπου μία ώρα οδήγηση σε κύκλους μεταξύ της West 57th Street και του FDR Drive σε μια προσπάθεια να ξεφύγει πριν σταματήσει στο 19th Precinct στην East 67th Street μεταξύ Third Avenue και Lexington Avenue, σύμφωνα με πηγές.

Από εκεί, οι Χάρι και Μέγκαν άλλαξαν αυτοκίνητα μπαινοντας σε έν ταξί, με τον οδηγό του να δηλώνει σε αμερικανικά μέσα ότι κλήθηκε για να πάρει τα μέλη της… εξόριστης βασιλικής οικογένειας μακριά από το σημείο, αλλά η διαδρομή διήρκεσε μόνο 10 λεπτά καθώς ζήτησαν να μεταφερθούν στο αστυνομικό τμήμα του Μανχάταν.

Ο ταξιτζής είπε ότι έξι παπαράτσι περικύκλωσαν το όχημά του όταν είχαν κολλήσει πίσω από ένα απορριμματοφόρο. Ερωτηθείς σχετικά με την περιγραφή μιας «σχεδόν καταστροφικής καταδίωξης» είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι αλήθεια, νομίζω ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά».