Η ερωτική ζωή φαίνεται να υποχωρεί μπροστά σε μια νέα, παράξενη συνήθεια που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις κρεβατοκάμαρες.
Η χαρά ενός κλασικού ερωτικού παιχνιδιού, όπως φαίνεται, δεν συγκρίνεται με την ευφορία του ατελείωτου σκρολαρίσματος στην οθόνη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post, απογοητευτικά νέα δεδομένα δείχνουν πως 1 στους 10 ανθρώπους θα προτιμούσε να ασχολείται με το κινητό του παρά με τον σύντροφό του.
Ερευνητές της παγκόσμιας τεχνολογικής εταιρείας «OnePlus» πήραν συνεντεύξεις από 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν ότι οι Βρετανοί περνούν συνολικά 67,4 εκατομμύρια ώρες καθημερινά στο λεγόμενο «doom scrolling», ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και χαζεύοντας ασταμάτητα το TikTok, το Instagram και το Χ.
Σημειώνεται ότι το doom scrolling είναι η συνήθεια να περνάς πολύ χρόνο σκρολάροντας ειδήσεις και περιεχόμενο στο κινητό, συχνά με έμφαση σε αρνητικές ή αγχωτικές πληροφορίες, χωρίς να μπορείς να σταματήσεις, ακόμα κι αν αυτό σε κάνει να νιώθεις χειρότερα.

Η συνήθεια αυτή, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιβλαβείς συνέπειες, όπως υπνηλία, απώλεια μνήμης, μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης πληροφοριών και επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 28% όσων κάνουν doom scrolling συχνά νιώθουν κουρασμένοι ή εξαντλημένοι, ενώ το 22% αισθάνεται άγχος ή υπερβολική πίεση. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες παραδέχτηκαν ότι το σκρολάρισμα πριν από τον ύπνο μειώνει την παραγωγικότητά τους (46%) και τη δημιουργικότητά τους (28%).
Συνολικά, οι συμμετέχοντες ξοδεύουν πάνω από 1,5 ώρα (96 λεπτά) κάθε μέρα στο doom scrolling, είτε ενώ περνούν χρόνο με αγαπημένα τους πρόσωπα (49%), είτε στην τουαλέτα (41%), σε σχολικές εκδηλώσεις (13%), σε γάμους (12%) ή ακόμα και σε κηδείες (6%).
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η γενιά Z, οι ψηφιακοί αυτόχθονες ηλικίας 18 έως 27 ετών, δήλωσαν ότι περνούν κατά μέσο όρο 2,5 ώρες (143 λεπτά) καθημερινά με τη συνήθεια του σκρολαρίσματος. Το εύρημα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και άλλες πρόσφατες αναφορές που δείχνουν πως για την Generation Ζ το σεξ έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω του εθισμού τους στην τεχνολογία. Αντί να απολαμβάνουν ερωτικές στιγμές στην πραγματική ζωή, περίπου το 31% των εμμονικών με το WiFi νέων δηλώνουν ότι προτιμούν το sexting ή την επαφή χωρίς επαφή, το διαδικτυακό cyber sex από τις συσκευές τους.
Στην καθημερινότητά μας, πολλά ψηφιακά περιεχόμενα τραβούν την προσοχή και μας κάνουν να χάνουμε τον χρόνο μας χωρίς να το καταλάβουμε. Σύμφωνα με την έρευνα της OnePlus, αυτά είναι τα πιο εθιστικά είδη περιεχομένου που μας αποσπούν περισσότερο:
- οι αρνητικές ειδήσεις από όλο τον κόσμο (32%),
- τα ριάλιτι και τα κουτσομπολιά διασήμων (32%),
- η πολυτελής ζωή (27%),
- οι θεωρίες συνωμοσίας (26%)
- και το περιεχόμενο που αφορά σχέσεις (24%).
Πολλοί άνθρωποι είτε χάνουν τελείως την αίσθηση του χρόνου όσο σκρολάρουν είτε δεν έχουν καθόλου επίγνωση πόσες ώρες περνούν μπροστά στην οθόνη. «Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στη συνήθεια του μηχανικού σκρολαρίσματος: στο σπίτι, στη δουλειά, ακόμη και όταν είσαι με αγαπημένους σου», δήλωσε η Celina Shi, Chief Marketing Officer της OnePlus Europe.
Τι έδειξε έρευνα για τους Αμερικανούς: 1 στους 4 είναι τόσο αγχωμένος με τα λεφτά που δεν κάνει πια σεξ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ZipHealth, ένας στους τέσσερις Αμερικανούς (26%) δηλώνει ότι είναι τόσο αγχωμένος με τα χρήματα, που δεν μπορεί να κάνει σεξ. Τα οικονομικά ζητήματα έχουν γίνει ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» της διάθεσης στο κρεβάτι.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post, πάνω από τους μισούς Αμερικανούς (53%) λένε ότι η έλλειψη προσιτών εξόδων για ραντεβού επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική τους ζωή.
A quarter of Americans are now too stressed about money to have sex: survey https://t.co/CRvK5zWvXd pic.twitter.com/xCNJH3SixR
— New York Post (@nypost) July 2, 2025
Με το 73% των ενοικιαστών να θεωρούνται οικονομικά επιβαρυμένοι και σχεδόν τους μισούς να ξοδεύουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους μόνο για στέγαση, δεν μένουν πολλά για δείπνα και λουλούδια, ανέφερε το Hud Housing Network. Την ίδια στιγμή, 1 στους 2 ενοικιαστές έχει καθυστερήσει να χωρίσει επειδή κυριολεκτικά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να μετακομίσει. Ξεχάστε το «μένουμε μαζί για τα παιδιά». Το 2025, τα ζευγάρια μένουν για το Wi-Fi και το κοινό Netflix.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: οι άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα κάνουν λιγότερο σεξ και, όταν το κάνουν, το απολαμβάνουν λιγότερο. Όσοι νιώθουν οικονομικά ικανοποιημένοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δηλώνουν ότι έχουν καλή σεξουαλική ζωή, 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν συχνό σεξ και 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται ασφαλείς στις σχέσεις τους. Στο μεταξύ, σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών ενηλίκων λένε ότι αποφεύγουν εντελώς τα ραντεβού λόγω οικονομικής αβεβαιότητας.