Υποστηρικτές της Παλαιστίνης κατηγορούν τη Eurovision ότι επέτρεψε νοθεία στις ψήφους, μετά την εντυπωσιακή άνοδο του Ισραήλ που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον φετινό διαγωνισμό μουσικής, που έλαβε χώρα στην Ελβετία.

Οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ισπανίας (RTVE) και του Βελγίου (VRT) υπέβαλαν επίσημα παράπονα προς τη διοργανώτρια αρχή, ζητώντας έρευνα για το σύστημα ψηφοφορίας του κοινού, σύμφωνα με την Daily Mail. Η υποστήριξη προς τη Γιουβάλ Ραφαέλ, την εκπρόσωπο του Ισραήλ, εκτοξεύθηκε, συγκεντρώνοντας 357 βαθμούς από το κοινό και κερδίζοντας τη δημόσια ψήφο με διαφορά. Τελικά, η πρώτη θέση πήγε στον Αυστριακό JJ με το τραγούδι Wasted Love, που έλαβε 436 βαθμούς.

Το κοινό μπορεί να ψηφίσει έως και 20 φορές επί πληρωμή, μέσω SMS ή τηλεφωνικής κλήσης. Παρόλο που οι επιτροπές Ισπανίας και Βελγίου έδωσαν 0 βαθμούς στο Ισραήλ, οι ψηφοφόροι των δύο χωρών έδωσαν από 12.

Η Κατία Ζέγκερς, βουλευτής του φλαμανδικού κοινοβουλίου, δήλωσε: «Ένα σύστημα που επιτρέπει έως 20 ψήφους ενθαρρύνει τη χειραγώγηση. Πρέπει να εξεταστεί αν υπήρξε χειραγώγηση στη χώρα μας και σε όλες τις συμμετέχουσες και μη χώρες». Κάλεσε επίσης τη VRT να πρωτοστατήσει στη συζήτηση εντός της EBU και για τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Η απάντηση των υπευθύνων της Eurovision

Ο Μάρτιν Γκριν, διευθυντής του διαγωνισμού, απάντησε: «Η Eurovision διαθέτει το πιο εξελιγμένο σύστημα ψηφοφορίας παγκοσμίως. Κάθε αποτέλεσμα επαληθεύεται από ειδική ομάδα και ανεξάρτητος παρατηρητής διασφαλίζει την εγκυρότητα των ψήφων.»

Η συμμετοχή του Ισραήλ έχει προκαλέσει αρκετές οργισμένες αντιδράσεις. Η Γιουβάλ Ραφαέλ, επιζήσασα της επίθεσης της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova, αποδοκιμάστηκε κατά την τελική της εμφάνιση στη Βασιλεία της Ελβετίας. Δύο θεατές προσπάθησαν να ανέβουν στη σκηνή ενώ νωρίτερα προηγήθηκαν διαδηλώσεις και ανοικτή επιστολή από 4.000 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων νικητών της Eurovision, που χαρακτήρισαν τη συμμετοχή του Ισραήλ προσπάθεια «ξεπλύματος» της εικόνας του εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια του τελικού, η RTVE προέβαλε για 16 δευτερόλεπτα μαύρη οθόνη με το μήνυμα: «Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται, η σιωπή δεν είναι επιλογή. Ειρήνη και Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη.»

Ο εκπρόσωπος της VRT ανέφερε ότι δεν έχουν ένδειξη λανθασμένης καταμέτρησης, όμως τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί αν το σύστημα ψηφοφορίας αντανακλά δίκαια τις απόψεις των τηλεθεατών. «Η Eurovision έχει χάσει τον ενοποιητικό και αποπολιτικοποιημένο χαρακτήρα της. Χρειάζεται πλήρη διαφάνεια.»

Ο Μάρτιν Γκριν υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους. Θα γίνει εκτενής ανασκόπηση ενόψει της 70ής Eurovision.»